פריצת דרך משמעותית והיסטורית בעולם ההלכה היהודי לראשונה קריאה של רבנים מובילים לתרומת איברים. עקב כך לאחר התייעצות עם הפרופסור הרב אברהם שטרנברג תרם אביו של שילה סימן טוב את אבריו.
“כל המציל נפש אחת כאילו הציל עולם ומלואו ובני הציל שישה נפשות..” אמר עוזי סימן טוב, אביו של חייל צה”ל, לוחם סיירת גולני, סמ”ר שילה סימן טוב ז”ל שנהרג בתאונת דרכים ומשפחתו נענתה לבקשה לתרום את אבריו שהושתלו בגופם של שיה חולים..
בפגישה מרגשת באוהל האבלים של המשפחה בישוב צופים, בין בני המשפחה לעתניאל שנלר, שבהיותו חבר הכנסת, העביר בשנת 2008 את חוק מוות מוחי- נשימתי ויזם את המהלך לקריאת רבני הציונות הדתית לתרות אברים וחתימה על כרטיס אדי המחודש, אמר האב השכול כי רצה לתרום את אברי בנו כי “זה היה הרצון שלו לתת כל החיים לאחרים” אבל התלבט בשאלה ההלכתית. לאחר שיחה עם הרב פרופ’ אברהם שטרנברג, העומד בראש הוועדה הבודקת את כל מקרי מוות מוחי נשמתי שבהם היו תרומות אברים וההסבר שקיבל נתן האב את הסכמת המשפחה לתרומת האברים.
עתניאל שנלר פירט בפני בני המשפחה האבלים את הליך קביעת המוות ותרומת האברים על פי ההלכה ואמר כי התרגש מאוד מההסכמה של המשפחה, שהגיעה בדיוק בשבוע שבו התפרסמה קריאת מאות רבני הציונות הדתית לחתום על כרטיס אדי המחודש.
בהלוויה התברר לבני משפחת החייל, כי בין מקבלי ההשתלות שחייהם ניצלו היה קרוב משפחה מצד האם וכן קרוב של תלמיד ישיבה שבה לומד אחיו של החייל שאבריו נתרמו. “זו סגירת מעגל לחייו של בני שכל חייו היו רק נתינה” אמר האב השכול.
בנוסף,פריצת דרך משמעותית והיסטורית בעולם ההלכה היהודי לראשונה קריאה של רבנים מובילים לתרומת איברים: מצווה על פי ההלכה להצלת חיי אדם
שינוי משמעותי בגישת הציבור הדתי והמסורתי לנושא השתלת איברים בישראל. לראשונה פרסמו רבנים ומורי הלכה רבים ומובילים המזוהים עם הציונות הדתית על שלל גווניה, קריאה לכלל הציבור ובמיוחד לציבור הדתי והמסורתי, לחתום על כרטיס אדי המחודש. בקריאה הרבנים מדגישים את חשיבות תרומת איברים להצלת נפשות ואת דעת ההלכה התומכת בתרומת איברים. כל זאת, לאור פסיקת הרבנות הראשית לישראל.
בשנת 2008 נחקק חוק מוות מוחי-נשימתי, התשס”ח -2008 שתואם את דרישות ההלכה על פי פסיקת הרבנות הראשית לישראל. החוק קובע מי רשאי לקבוע קביעת מוות מוחי ואת תהליך הכשרתו. בנוסף החוק מחייב שימוש בטכנולוגיות משלימות של בדיקה מכשירנית על מנת לאשרר את קביעת המוות המוחי. בהתאם לחוק הוקמה ועדה ציבורית לבקרת קביעות המוות המוחי -נשימתי בישראל שבדקה למעלה מ-300 מקרים וכולם נמצאו תואמים את דרישות החוק והרבנות הראשית לישראל,
לאחר חקיקת החוק בהובלת המרכז הלאומי להשתלות הוקמה ועדת היגוי משותפת של נציגי המרכז ומשרד הבריאות ונציגי הממסד ההלכתי שנועדה לבחון את הדרכים להגברת המודעות והסכמות לתרומת אברים בקרב הציבור הדתי המסורתי.
בין חברי הועדה: ד”ר תמר אשכנזי, מנהלת המרכז הלאומי להשתלות, פרופסור יעקב לביא, מנהל יחידת השתלות לב שיבא עו”ד מאיר ברודר, לשכה משפטית משרד הבריאות פרופסור הרב אברהם שטיינברג, מנהל היחידה לאתיקה רפואית וחבר ועדת בקרה ומעקב לפי חוק מוות מוחי נשימתי, הרב יובל שרלו ראש ישיבת אורות שאול וחבר רבני צהר וח”כ לשעבר עותניאל שנלר יוזם חוק מוות מוחי נשימתי.
חברי הועדה הגיעו להסכמות שמטרתן לתת מענה לחסמים שמנעו עד כה מרבנים ומורי הלכה מובילים לצאת בתמיכה גורפת לתרומות אברים ומהציבור הדתי המסורתי להצטרף למעגל התורמים. בהתאם לכך גובש נוסח חדש של כרטיס התורם אדי העונה על דרישות הרבנות הראשית לישראל וזכה לתמיכת רבנים וגדולי תורה.
לאור הסכמות אלה יוצא המרכז הלאומי להשתלות בשיתוף הרבנים בפניה לציבור הציוני דתי והמסורתי כשהכוונה להגיע למאות אלפי חותמים, שעד כה נמנעו מסיבות של מסורת לחתום על כרטיס אדי המחודש או שחתמו על כרטיס בלבבי שמתייתר לאור השינויים המוסכמים. פניית הרבנים מופנית לכל אלה על מנת שיחתמו על כרטיס אדי המחודש, והחתומים על כרטיס בלבבי – להמיר אותו בכרטיס אדי המחודש.
בנוסף, בהתאם להסכמות שהתקבלו, הוכשרו עשרות רבנים על ידי הרבנות הראשית לישראל והמרכז הלאומי להשתלות בכל הסוגיות ההלכתיות והאחרות הקשורות להסבר על קביעת מוות מוחי נשימתי וליווי משפחות. הרבנים יכולים לקבל לידם על פי החוק את הרשומות הרפואיות וכל המידע הנדרש על פרוצדורת קביעת המוות וחשיבות תרומת איברים. מתאמות ההשתלה של המרכז הלאומי להשתלות, הנמצאות בכל מרכז רפואי והמלוות את המשפחות המתבקשות לתרום את איברי יקיריהן, פועלות לצד הרבנים המלווים את המשפחות המבקשות לווי של רבנים בתהליך קבלת ההחלטה על תרומת איברי יקיריהן.
“זו הפעם הראשונה שכל ראשי רבני הציונות הדתית קובעים פה אחד ובלי הסתייגויות כי מצווה לתרום אברים מהנפטר לצורך הצלת נפשות. במסר זה אנו יוצאים לציבור הציוני דתי שידו האחת אוחזת בשולחן הערוך של הלכה היהודית ובידו השנייה בטכנולוגיה המודרנית המאפשרת הצלת חיים על ידי השתלה.” אומר עתניאל שנלר שחוקק את החוק, גייס את המשאבים ודחף לביצוע המהלך.
לדבריו “העברת מסר ברור וחד של הרבנים פוסקי ההלכה, מסר החוצה מתחים וגישות בין רבניים, המחבר אידיאולוגיה לימודית והשקפות עולם שונות שבין בתי מדרשות, כל אלה מצביעים כי למשימת הצלת נפשות “כל המציל נפש אחת…” נרתמים כולם כאיש אחד ובלב אחד, להורות לציבור על חובת מצוות – “לא תעמוד על דם רעיך” מצוות תרומת איברים”.
לכתבות נוספות במדינט פורטל בריאות רפואה ורווחה:
יצוא הקנאביס הרפואי מישראל זכה לתמיכה מקיר לקיר בועדת הכלכלה