הנתונים הם חד משמעיים ולכיוון אחד – יותר ויותר ישראלים שואלים את עצמם איך לבחור אופניים חשמליות. אם בעבר היה מדובר באוכלוסיות מצומצמות בלבד שהתמכרו לדו הגלגלי החשמלי, היום אנחנו מביטים כבר בתופעה שחוצה מגזרים ואוכלוסיות.
יעיד על כך יותר מכל הנתון הבא. לפי מחקר שבוצע על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה – לכ-7% ממשקי הבית בישראל יש בעלות כיום על זוג אחד לפחות של אופניים חשמליות. כן, כמעט אחת מכל עשר משפחות רכשה אופניים חשמליות. אם לפני כעשור עמד מספר האופניים החשמליות בישראל על קצת פחות מ-2,000, כיום, אור לשנת 2020, מבקר המדינה כבר סופר כ-150,000 דגמים שמיובאים לישראל בשנה, וכ-250,000 רוכבים ורוכבות.
אופניים חשמליות, איך בוחרים?
אז איך לבחור אופניים חשמליות. ובכן, נתחיל עם קצת מחירים. השוק של האופניים החשמליות עבר בעשור האחרון כמה וכמה מהפכות. מנישה צדדית בשולי הכביש (תרתי משמע), נכנסו האופניים החשמליות היישר לתוך המיינסטרים. כל מי שמגיע לתל אביב בשעות הצהריים יכול לראות עורכי דין שרוכבים לצד אימהות עם ילדים, ותיכוניסטים שרוכבים לבית הספר לצד סטודנטים תל אביביים בדרך למשמרת בבית הקפה או לקמפוס הקרוב.
כשאתם מתלבטים איך לבחור אופניים חשמליות אתם צריכים לדעת שעליכם להתחיל בתקציב. אופניים חשמליות עולות כיום בישראל בין 2,000 שקלים לדגמים הזולים ביותר, ועד כ-8,500-9,500 לרף העליון בהחלט. רוב האופניים החשמליות נמצאות באמצע, באזורים של 3,000-7,000 שקלים.
מה משפיע על המחיר? ראשית, המפרט הטכני של האופניים ובעיקר הסוללה. זו נמדדת בעיקר לפי שני משתנים מרכזיים – הוולט והאמפר. הוולט מעיד על עוצמת הסוללה, וברוב האופניים החשמליות בישראל נכון לשנת 2020 אנחנו מדברים על 48 וולט (דגמים בודדים בלבד נמכרים כיום עם סוללות 36 וולט, ודגמים עם סוללות חזקות יותר הינם לעתים “בלתי חוקיים”). האמפר הוא ההספק של הבטרייה ונתוניו נעים בדרך כלל סביב 10 אמפר/שעה בדגמים הפשוטים ו/או הקטנים, לבין 20 אמפר/שעה בדגמים האיכותיים ביותר.
אופניים חשמליות V48 עם 12 אמפר/שעה תהיינה מסוגלות לנייד רוכב חשמלי למרחק של כ-30 ק”מ בתנאי שטח מבלי לפגוש מטען, וככל שהן יהיו בעלות הספק גבוה יותר – נגיד 15 אמפר/שעה – כך הטווח גדל בהתאמה.
אלמנטים נוספים שיכולים לייקר או להוזיל אופניים חשמליות הם המותג (האם מדובר בחברה מוכרת ו/או במותג שצבר לעצמו שם ומוניטין), עובי הגלגלים (גלגלים עבים יהיו בדרך כלל יקרים יותר בכ-10% ביחס לאופניים דומים עם גלגלים רזים), סוג הבלמים (דיסק מכני או הידרואלי), איכות המנוע (עוצמה, מותג) ועוד.
מתחילים עם סקר שוק וממשיכים עם רכיבת ניסיון
כאשר אתם חושבים ומתלבטים איך לבחור אופניים חשמליות, חשוב שתתחילו עם קריאת חומר בנושא. יש כיום באינטרנט מידע רב לגבי בחירת אופניים חשמליות אך כדאי לבחור באתרי אינטרנט איכותיים ומקצועיים אשר אינם מחויבים ליבואן או חנות מסוימים. ככל שהתוכן שתקראו יהיו אובייקטיבי יותר, כך גדלים בהתאמה הסיכויים שתדעו לבחור אופניים חשמליות שמתאימות לכם היטב.
לאחר מכן, חפשו חנויות אופניים חשמליות באזור מגוריכם ונסו להרגיש את השטח. בדקו מספר דגמים אופציונאליים, השוו ביניהם, ונסו לקרוא עליהם ברשת. כאשר אתם נמצאים אל מול “קו הגמר”, ויש לכם 2-3 דגמים שמהם תבחרו אחד, פשוט תנשמו עמוק ותקבלו החלטה.
שימו לב לעניין נוסף. השאלה לגבי איך לבחור אופניים חשמליות קשורה גם לשאלה איך לבחור חנות אופניים חשמליות. אופניים חשמליות דורשות תחזוקה שוטפת – החל מאירועים נקודתיים כמו פנצ’ר או חיזוק בלמים, ועד למשימות מורכבות יותר של חשמל ובטרייה. כדאי לעשות עסקה עם חנות שמספקת שירותי מעבדה ו/או מסייעת בקבלתם אצל גורם מקצועי.
לא רק איך לבחור אופניים חשמליות אלא גם איך לרכוב
לסיכום. התלבטתם רבות איך לבחור אופניים חשמליות, ראיתם לא מעט דגמים, ביקרתם ב-4-5 חנויות אופניים חשמליות, ובחרתם בסופו של דבר את הדגם המתאים לכם. מזל טוב. עכשיו חשוב מאד שתזכרו שיש לכם בידיים כלי רכב לכל דבר ועניין.
אופניים חשמליות, במיוחד אופניים חשמליות חדשות, מגיעות בקלות למהירות של 25 קמ”ש. אתם מחויבים לחבוש קסדה, לרכב בבטיחות, ולעתים קרובות אף לרכוב בכבישים. שימו לב לכל חוקי התנועה, רכבו בזהירות, וחזרו הביתה בשלום.
__________________________
הכתבה נכתבה בשיתוף עם אתר “הרוכב החשמלי“, המציע מדריך רכישת אופניים חשמליים, סקירת דגמים ואינדקס חנויות אופניים חשמליים ברחבי הארץ.