תחום הרפואה אינו קופא על שמריו אפילו רגע אחד, ואחת וההוכחות הניצחות לכך היא כלי האבחון שנעשים מתקדמים, יעילים ובטוחים יותר משנה לשנה. כשזה נוגע לבעיות במערכת העיכול והלבלב, ברור שאין מקום לפשרות. המערכת החשובה הזו עלולה להיפגע בלא מעט דרכים ומסיבות שונות, תוך פגיעה באיכות החיים של האדם. כל אמצעי שמקל עלינו בהתמודדות עם בעיות במערכת העיכול, לכן, יכול לעשות את ההבדל.
למרבה השמחה, הרפואה המערבית בהחלט מעניקה מקום מרכזי לבעיות הגסטרו למיניהן. הבשורה המרכזית של השנים האחרונות היא אולטרסאונד אנדוסקופי (Endoscopic Ultrasound), או בקצרה בדיקת EUS המוצעת במסגרת מכון הגסטרו של הרצליה מדיקל סנטר. מתי הבדיקה יכולה לסייע, איך בדיוק מבצעים אותה והאם אפשר להשתמש בה גם לטיפול? את התשובות לשאלות אלה ואחרות תמצאו בסקירה הנוכחית.
כשאנדוסקופיה ואולטרסאונד נפגשים
כידוע, אנדוסקופ הוא כלי מרכזי באבחון של מחלות, בעיות וגידולים באזור מערכת העיכול והלבלב. המדובר הוא בצינור פלסטי גמיש המוחדר לגופו של האדם דרך הפה, במטרה לספק תמונת מצב על הנעשה בחללים הפנימיים של הגוף. האנדוסקופ כולל סיבים השולחים קרני אור ומצלמת וידאו זעירה, שמעבירה את התמונה לצוות הרפואי. החידוש העיקרי באולטרסאונד אנדוסקופי הוא שבמסגרת הבדיקה מוחדר גם מכשיר אולטרסאונד, שלוקח את הבדיקה לרמות אחרות ואפילו מאפשר ביצוע הליכים טיפוליים, כפי שנראה בהמשך.
בדיקת EUS ניתנת לביצוע במערכת העיכול העליונה והתחתונה, על כל האיברים הנלווים שלהן. בזכות הטכנולוגיה ניתן לבחון את דופן מערכת העיכול והלבלב ברזולוציה גבוהה במיוחד, ובכך להגדיל את יעילות ודיוק הבדיקה עבור שורה ארוכה של איברים במערכת העיכול. הבדיקה יכולה לספק תשובות לשאלות שעשויות להישאר פתוחות באמצעי אבחון אחרים.
השילוב בין אנדוסקופ לאולטרסאונד מאפשר לבדוק שינויים באזור הנבדק, לאמת או להפריך ממצאים שעלו בבדיקות קודמות ולספק תמונת מצב מקיפה במיוחד לגבי בעיות מבניות, גידולים, דלקות ועוד. כך למשל במקרה של גידול סרטני, ניתן יהיה ללמוד במסגרת הבדיקה לא רק על מאפייני הגידול הקיים, אלא גם על רמות החדירה וההתפשטות שלו.
טיפול ביעילות הגבוהה ביותר
בשורה חשובה נוספת של בדיקות EUS נוגעת לפן הטיפולי שלהן, שבהחלט קיים. קודם כל, ניתן לבצע בטכניקה זו ביופסיה. התהליך, המכונה “ביופסיית מחט עדינה מונחית EUS”, מאפשר לדגום חלקים מתוך מערכת העיכול כך שניתן יהיה לאתר גידולים ובעיות נוספות. דרכי טיפול אחרות הן, החדרה של משככי כאבים, תרופות או חומרי הרדמה לתוך מערכת העיכול, ניקור של דרכי מרה חמורות או אבצסים, ניקוז נוזלים ועוד.
המשמעות ברורה: בכוחו של התהליך המשולב לקצר בצורה משמעותית את התהליך הדרוש לצורך ההתמודדות עם הבעיה ולהפוך אותו לפשוט יותר. להבדיל ממקרים אחרים בהם האבחון נמשך תקופה ארוכה ודורש כמה וכמה גיחות למכונים רפואיים, כאן ניתן לקבל תמונת מצב תוך פרק זמן קצר. תוכלו אפילו להתחיל בטיפול במקביל, או לכל היותר זמן קצר לאחר מכן. במקרים של מחלות במערכת העיכול, גידולים או דלקות שעלולים לגרום לתסמינים לא נעימים ולהחמיר עם הזמן, הבשורה הזו משמעותית אפילו יותר.
איך מתכוננים לבדיקת EUS? ולמה ניתן לצפות?
בדיקת EUS משתמשת בכמה מהחידושים הטכנולוגיים המשמעותיים של העת האחרונה, כך שמנקודת מבט מדעית מדובר בבדיקה מורכבת, שצריכה להיות שמורה למוסדות רפואיים העומדים בחוד החנית.
מה שחשוב לא פחות הוא שמנקודת המבט של המטופל, התהליך דווקא פשוט. ראשית, למעט צום מלא בשעות שלפני הבדיקה וביצוע התאמות נקודתיות בתרופות ובטיפולים אחרים שהאדם מקבל, במידת הצורך, לא נדרשות כמעט הכנות מיוחדות. הבדיקה עצמה נמשכת בדרך כלל בין חצי שעה לשעה ונעשית תחת טשטוש (סדציה), בהזרקה לווריד. עם זאת, במקרים מסוימים ייתכן שהצוות הרפואי ישקול גם הרדמה מלאה.
הרגעים שאחרי הבדיקה
לאחר הבדיקה נדרשת מנוחה של כמה שעות, עד סיום ההשפעה של חומרי הטשטוש, ואפשר לחזור די מהר לשגרה: בשעות שאחרי הבדיקה, עם זאת, חשוב להימנע מביצוע פעולות שעלולות להיות מסוכנות דוגמת נהיגה.
כמו כל הליך פולשני, קיימים כאן סיכונים או תופעות לוואי אפשריות. ברוב המקרים מדובר בתופעות פשוטות יחסית דוגמת דימום קל, בחילות או הקאות שצפויים לחלוף תוך זמן קצר. במצבים נדירים יותר ייתכנו זיהומים ותופעות לוואי מעט חמורות יותר, גם בהן תוכלו לטפל. כמובן שאם חווים תסמינים חריגים שאינם חולפים, חשוב שתגשו לבירור רפואי בהקדם.
את תוצאות הבדיקה, כולל הצעות לפתרון, ניתן לקבל ברוב המקרים מיד בסיומה, לקראת השחרור מבית החולים. אם הבדיקה כללה גם דגימת ביופסיה, יהיה צורך בהמתנה בת כמה שבועות עד לקבלת התשובות המלאות מהביופסיה, על פיהן אפשר יהיה ללמוד על דרגת החומרה של הבעיה ולבנות תוכנית טיפולים בהתאם.
בכל מקרה מדובר כאן בלוח זמנים קצר משמעותית בהשוואה לרוב תהליכי האבחון והטיפול המוצעים כיום.