99% מהלידות מתבצעות בבית חולים. בשנים האחרונות יותר ויותר נשים רוצות ללדת לידה טבעית בבית אך נתקלות במחסומים וקשיים כי “התופעה” לא מוצאת חן בעיני “הכיס” של בתי החולים.
הדבר הכי טבעי בעולם הוא לידה. עם הקידמה והטכנולוגיה גם הפלא הטבעי הזה הפך מכשירני יותר ויותר. ברור שיש לכך היבטים להגנה על היילוד והיולדת, אך מה עם אלו שלא רוצות ללדת בבית חולים?
המדינה לא בדיוק אוהבת לידות בבית, ומצליחה להלחיץ את ציבור הנשים המעוניינות בכך, על אף שמבחינת אחוזים, ההסתבכות בלידות בית אינה עולה על בתי חולים ובמקרים מסוימים אף פחותה.
על אף ההפחדות וההשמצות, מספרן של לידות בית עולה במהלך השנים אך הן עדיין פחות מחצי אחוז מכלל הלידות. המדינה מכריחה את היולדות ללדת בבית חולים – מישהו אמר הפרה של זכויות אזרח בסיסיות?!
שוחחתי בנושא עם גילה רונאל דולה למעלה מ25 שנה , אחת ממחברות הספר “טבעי ללדת” ומכשירה דולות בבית החולים לניאדו.
אז בואי נתחיל מהסוף, את בעד או נגד לידות בית?
“ראשית אני בעד שיולדות יבחרו את המקום, את מי שילווה/ יטפל בהן ואת אופן הלידה. ובעיני חובת המדינה לדאוג לאזרחיות שלה לממש את הרצון שלהן ללדת בצורה מסויימת. קוראים לזה זכויות האזרח וכאן יש מקרה בוטה של הפרת זכויות. המדינה מחליטה היכןן האישה תלד. מי שמע על כך? אני קוראת מחקריםם ויודעת שסטטיסטית זה בטוח לפחות כמו בית חולים ואף יותר ויודעת שיש סיכוי גבוהה יותר לחוויה טובה לכולם.”
ת’כלס מלחיץ ללדת בבית אם משהו יסתבך? האחריות היא על היולדת…וזה עניין של חיים ומוות.
“תמיד האחריות היא עלינו, בכל מה שאנחנו עושים. נכון שאנשים מעדיפים להפיל אחריות על מישהו אחר. בדרך כלל, לא תמיד, אבל בדרך כלל, הסיבוכים לא נובעים ממצוקה פתאומית אלא בעקבות איתותים קודמים. מדובר ביולדות בסיכון נמוך, שיודעות מה הן רוצות, מתכוננות היטב ללידה, תוצאה מכך יש סיכוי שיפרישו פחות הורמוני סטרס. בכל אופן, אם המיילדת רואה איתות של מצוקה, עוד לפני שזה קורה, היא מפנה לביה״ח.”
באנגליה, עברו תקנות מהפכניות שהמליצו לנשים בהריון תקין ללדת בבית החל מלידה שניה, כיוון שעצם האשפוז בבית חולים מעלה את הסיכוי להתערבויות רפואיות ולהידבקויות בזיהומים. בהולנד למשל המדינה מעודדת לידות בית, בין השאר באמצעות תמריצים כספיים שליליים למי שבוחרת ללדת בבית-חולים ללא סיבה רפואית המצדיקה זאת. שיעור לידות הבית בהולנד היה הגבוה בעולם – 30%.
באנגליה ממליצים בהולנד ממריצים, למה אצלנו מונעים? {ואף פוגעים בזכויות היולדות בבית}
“ראשית: ככה. לאף אחד אין סיבה מספיק טובה. אני מניחה שבבסיס נמצא פחד וחוסר היכרות עם לידות הבית. אני רוצה להאמין שאם רופאים היו נוכחים בלידות בית, משהו בהם היה משתנה.”
תכלס עד המאה ה-20 נשים ילדו בבית. “לידה טבעית היא לידה מעצימה ושמחה. אישה צריכה שלא יפריעו לה ללדת. בבית חולים מפריעים לה….” זהו קול שאני שומעת מלא מעט נשים שילדו בבית. איך בעצם בבית החולים מפריעים ליולדת?
“חשוב לומר שבית חולים או יותר נכון חדר לידה הוא לא מקום שאינו חיובי. יש לו את המדיניות ואת הכללים שלו ויש מי שמתאים ונכון לה ללדת בבית ויש מי שלא. יש מרכזי לידה, בהם בהחלט פחות מפריעים או לפעמים לא מפריעים כלל, אבל אפילו שם, לא בטוח שתהיה מיילדת שתתאים ליולדת המסויימת או שהיא תפגוש רופא שיהיה לא רגיש לצרכיה וכו׳. בבית יש קסם אחר. אי הפרדה בין היומיום לבין הלידה. ידיים מוכרות שנבחרו יקבלו את פני היילוד, כל מה שבטווח הבטוח יתממש, מי שהאישה רוצה שיהיו איתה, ילוו אותה במסע הלידה”.
בלידות בית יש גם את העניין הכלכלי, בעוד שבלידה בבית חולים אני לא משלמת {אלא אם כן אני רוצה חדר טבעי שלא תמיד פנוי} בלידת בית אני צריכה לשלם סכום לא פעוט שנע סביבות -5000 ₪…. מה שלא מאפשר לאלו שכן רוצות אבל מבחינה כלכלית לא יכולות לשלם.
” נכון זה עניין שנשים צריכות לשלם על שירות מיילדותי. יש נשים שלוקחות הלוואה לשםם כך. יחד עם זה, העבודה של מיילדות הבית אינה נמדדת בשעות בכלל. הן עובדות קשה רוב הזמן. זמינות, נוסעות חוזרות, והאחריות…. כשהקמנו את תנועת נשים קוראות ללדת, ניסינו לעשות לובי בכנסת כדי להעביר את חוק זכויות היולדת והיילוד. אחד הדברים שעמדו בפננו היה להביא לכך שיולדות בית יקבלו את סל הלידה כפי שביטוח לאומי משלם למחלקת נשים.”
גם אם אזרתי אומץ והיה לי כסף לשלם למיילדת הסיפור לא מסתיים בזה , המדינה מחייבת אותי לנסוע לבית החולים להירשם ושם אני לא מתקבלת בסבר פנים יפות {בלשון עדינה}.
“נכון. אם את רוצה שהתינוק ייבדק ולא תצטרכו ללכת למשרד הבריאות. היום המצב השתפר קצת ונשים מתקבלות פחות בהתנגדות. עדיין את אמורה להתאשפז ל – 12 שעות, דבר שאין לו שום אחיזה הגיונית במציאות של מי שבחרה ללדת בבית ואין שום היגיון מיילדותי/ רפואי, רק עוד ניסיון של הממסד לאכוף עצמו. נשים רבות מוותרות על מענק הלידה כדי לא לעבור את החוויה המפוקפקת הזו ומזמינות רופא/ת ילדים הביתה לבדוק את התינוק.”
אם הזכרנו סבר פנים לא יפות, גם יולדת שמגיעה מלוא הדרה ללדת “כדרך הטבע” בבית חולים לעיתים נתקלת באלימות מילדותית. מהי בעצם אלימות מיילדותית?
“אלימות מיילדותית יכולה להיות מילולית, רגשית ופיזית. ויקפצו עלי עכשיו חברותי המיילדות ואלו שאינן חברותי, אבל כולנו יודעות שזה קיים. החל ממבטים מזלזלים, דרך משפטים כמו: את לא רוצה אפידורל, את כמו כל הפרימיטיביות האלו?, ביצוע פרוצידורות שלא בהסכמה מדעת של היולדת כגון סטריפינג ופקיעת מי שפיר, שימוש במניפולציות רגשיות: כדי להניע אישה לפעולה: את רוצה שהתינוק שלך ימות?. לפני כשנה השתתפתי בלידה אלימה שבעקבותיה טלטלתי את אמות הסיפים של בית החולים/ חדר הלידה בו נערכה הלידה. אני מבקשת מכל מי שנוכח בלידה החל מהיולדת דרך המלווים שלה, לא לשתוק לתופעות של אלימות מיילדותית. זו תופעה שאנו חייבות למגר אותה.”
מה בעצם יולדת במצבה בחדר לידה בשיא הכאבים \ הלחץ יכולה לעשות מול המערכת?
“להכין מראש תוכנית לידה. לכתוב ברור ומפורט דברים שחשובים. לבקש מהמיילדת שתקרא את תוכנית הלידה. להתכונן ללידה על ידי הכנה רגשית, מדיטציות, נשימות. לבקש מבן הזוג שיענה בשבילך ברגעים שכואב לך או שיבקש שיחכו רגע.”
אם בכל זאת החלטתי ללדת בבית חולים, יש את עניין הדולה. אחד המקצועות הוותיקים עוד מקדמא דנא – דולה – תומכת לידה. המקצוע קם לתחייה בשנים האחרונות, בהתחלה עבר קצת לינץ תקשורתי על כך שהוא מיותר “והמציאו מקצוע” אבל מי שנמצא בחדרי הלידה יודע עד כמה חשובה תמיכה מודעת במהלך הלידה.
כאמא של הדולות – למה בעצם צריך דולה?
האחות \ המיילדת לא אמורה לתמוך לסייע ולדאוג לרווחת היולדת?
“ברשותך אתחיל בשאלה האחרונה האם המיילדת לא אמורה להיות בעצם בתפקיד הדולה? זה בהחלט אפשרי אם יש לה תכונות שאנו מחפשות בדולה. גם מבחינה היסטורית, ואנו רואות את זה כבר בציורי קיר מצריים או תחריטים מאפריקה, יש מיילדת ויש עוד נשים שעושות עוד דברים. מבחינת אורינטציה לדוגמא, לא כל מיילדת אוהבת לעסות ולגעת מגע שאינו בדיקה רפואית. את לא תמצאי דולה שאין לה אוריאנטציה למגע בלידה כי זו עבודתה של הדולה. סיפרה לי לפני זמן יולדת שילדה בבית ולא לקחה דולה כי מיילדת הבית אמרה לה שהיא לא צריכה כי היא גם מעסה ומלווה פיזית בצירים ובפועל זה לא קרה וכשעשיתי לה טיפול במגע לאחר הלידה, היא התחילה לבכות ואמרה: זה מה שהייתי צריכה ולא היה לי.
כשמדובר במיילדת בחדר לידה, אין לה גם הרבה זמן. אני בהחלט בעד תקן של מיילדת לכל יולדת, אבל לא בטוח שזה יפתור את נושא הליווי. דולה נמצאת בקשר עם היולדת ומי שמלווה אותה עוד מההיריון, הן עוברות יחד תהליך משמעותי, נמצאות בקשר לפני הלידה ואפילו לאחריה, זה קשר אחר, יחסים והיכרות אחרים.
מי שאומרת לך ולי שהמציאו מקצוע ושדולה זה לא מקצוע, בואי נפנה אותן להיסטוריה של הנשים. דולות לומדות ומוכשרות ומשתלמות ומומחיות בתחומן – ליווי בהיריון ובלידה. הן נבחרות על ידי הנשים והמשפחות שלהם. מי שאומרת משפטים כאלו מעידה על עצמה שהיא מאויימת, לא מפרגנת ואינה רואה את הצרכים האמיתיים של האישה.”
נחזור ללידות בית מה בעצם ההליך ללידת בבית , מלבד כמובן להיות בהריון… ?….
“לרצות ללדת בבית, להיות שלמה עם זה, היריון של תינוק אחד בסיכון נמוך, מקום שאנו מרוחק מדי מחדר לידה, בית שניתן ללדת בו, שיש בו מים זורמים וחימום. מיילדות הבית מבקשות שיצרו איתן קשר לקראת שבוע שלושים אבל אני ממליצה לנשים להתחיל את התהליך לפני. מיילדת הבית תגיד לך כיצד להכין את הבית, מה לרכוש, מה לאסוף מחברים – חיתולים, מגבות וכו׳.”
אז זה לא משנה איפה את רוצה ללדת, זו בחירה והחלטה שלך!!!
חשוב שתדעי את הזכויות שלך והאפשרויות הקיימות בפניך!
את צריכה להרגיש הכי בנח והכי טוב כשאת מביאה חיים לעולם!
מזל טוב!!!
גילה רונאל – נשואה ואמא ל2. דולה למעלה מ25 שנה ממחברות רב המכר טבעי ללדת , . מדריכת הכנה ללידה והנקה. מטפלת מוסמכת בשיאצו. מכשירה דולות מלוות בלידה בביה”ח לניאדו יזמה והכניסה את הטיפול ברפואה משלימה ככלי בליווי בלידה לחדרי הלידה בארץ החל משנת 1992. ממייסדות הארגונים החברתיים “נשים קוראות ללדת למען חופש בחירה בלידה” ו“ארגון המניפה “. חייה, נושמת ואוהבת את מעגלי ההיריון, הלידהה וההורות ואת מי שהם חלק מהם.