סרטן ערמונית הוא סוג הסרטן הנפוץ ביותר בקרב גברים. ככל שעולים בגיל השכיחות שלו עולה, עד לשלב בו זה מגיע לכמעט מאה אחוז (בקרב גברים מעל גיל 90). מדובר באחד מסוגי הסרטן הנפוצים ביותר באופן כללי ומדי שנה מתים ממנו עשרות אלפי אנשים ברחבי העולם. גם בישראל הוא נחשב לסרטן השכיח ביותר בקרב גברים.
במהלך השנים נוצרו לא מעט אמצעים ודרכים כיצד להתמודד עם מחלה זו, הן במטרה לעזור לגברים הלוקים בה להחלים ממנה ולחזור לתפקוד סדיר בשגרת חייהם. עוד קודם לכן, נוצרו במהלך הזמן תהליכי בדיקות שונות שנועדו לאבחן את המחלה בצורה מדויקת ונכונה. מדובר בשיטות ביופסיה שונות. אחת מהן היא ביופסיה פיוז’ן (fusion).
על מנת להבין את החשיבות של ביופסיה פיוז’ן, כיצד היא מתבצעת ומדוע משתלם לעבור אותה, חשוב להבין מה היה המצב עד כה. כך נוכל לראות את תהליך ההתקדמות שנעשתה במהלך השנים בתחום.
מה זו ביופסיה וכיצד נהגו לבצע אותה עד היום?
ביופסיה זה תהליך בו הרופא דוגם רקמה מסוימת מהאזור החשוד, על מנת שיהיה ניתן לבדוק אותה ולראות האם יש בה מחלות שונות ובפרט סרטן. זו השיטה הנפוצה ביותר לאבחון מחלות סרטן מסוגים שונים ובפרט סרטן ערמונית אצל גברים.
בדרך כלל שיטה זו נעשית באמצעות כלים מיקרוסקופים ובעזרת זריקה אשר מאפשר לקחת דגימה מסוימת מהאזור בצורה מדויקת. לאחר מכן מעבירים את הדגימה לרופא פתולוג שיבצע את הבדיקות הנדרשות, על מנת לוודא האם האזור נגוע או לא.
במקרה של סרטן ערמונית, אזי שהיה נהוג לבצע אותה אחרי ביצוע בדיקות דם, כגון PSA, אשר עוזרת למדוד את רמות החלבון המפורשות מבלוטת הערמונית. הבעיה שבדיקה זו היא לא מדויקת בהכרח ולא יכולה לספק תוצאות וודאיות אם מדובר בסרטן שפיר או ממאיר. בהמשך לכך, הביופסיה עצמה נעשית על ידי מכשיר אולטראסאונד שאף הוא לא יכול היה לספק תוצאות ודאיות, הן מבחינת המיקום של הגידול והן מבחינת הגודל שלו.
מה זו ביופסיה פיוז’ן?
היום, בזכות מכשירי הדמיה כמו MRI ואחרים, קל יותר לבצע בדיקות אשר מאפשרות לשלב בין אלמנטים שונים ולהגיע לתוצאות מדויקות. כך למשל, במסגרת ביופסיה פיוז’ן, משתמשים בבדיקת MRI שידעו לקבוע את המיקום של הגידול וכן את הגודל שלו.
לאחר מכן, יהיה אפשרי לבצע בדיקות נוספות במטרה לדגום את האזור באופן ספציפי וללמוד עליו. בצורה כזו, קל יותר לייצר תוכנית טיפול למטופלים על פי מאפיינים שונים, למשל, גיל, מצב רפואי, ורמת האגרסיביות של הגידול.
ביופסיה פיוז’ן יכולה להתאים לכל מי שעבר בדיקת דם ובדיקת MRI ונמצא שיש לו ממצאים חשודים שייתכן ומלמדים על סרטן בערמונית. הביופסיה איננה מורכבת ונעשית תחת הרדמה כללית קצרה.