תסמונת דום נשימה בשינה מתאפיינת בעיקר בהפסקות שינה מרובות וחוזרות במהלך השינה. כ-5% מהאוכלוסייה לוקים בתסמונת המהווה גורם סיכון למחלות כמו שבץ מוחי ולחץ דם גבוה. בנוסף, התסמונת גורמת לעייפות מוגברת במהלך שעות היום לכן הסיכון למעורבות בתאונות דרכים ובתאונות עבודה גבוה, והתסמונת עלולה לגרום לתחלואה גבוהה מהרגיל.
חשוב לאבחן במקצועיות את התסמונת על מנת להציע למטופל טיפול מתאים. כדאי לדעת כי אחד מתסמיני דום נשימה בשינה הוא נחירות בעוצמה גבוהה. אמנם, לא כל מי שנוחר סובל מתסמונת דום נשימה בשינה, אך מחקרים מהשנים האחרונות אישרו את ההנחה כי קיים קשר בין עוצמת הנחירות לחומרת התסמונת, לכן זו אחת השאלות הראשונות שכל אדם העובר אבחון נשאל.
מהם התסמינים העיקריים של תסמונת דום נשימה בשינה?
בקרב אנשים המאובחנים כסובלים מתסמונת דום נשימה בשינה מבחינים בהפסקות נשימה מרובות במהלך השינה, עם זאת כדאי לדעת כי ישנם תסמינים נוספים, חלקם נובעים כתוצאה מהעייפות בגלל היקיצות המרובות והיעדר שינה רציפה ומנוחה טובה.
התסמינים העיקריים של תסמונת דום נשימה בשינה הם:
- נחירות חזקות במיוחד.
- עייפות מוגברת בשעות היום.
- תחושת ישנוניות עקב שינה לא טובה.
- קשיי ריכוז.
- עצבנות, רגזנות, חוסר סבלנות וכדומה.
- יובש או כאב גרון.
- כאבי ראש בשעות הבוקר.
- חרדה או דיכאון.
- פגיעה באונות (בקרב גברים), או חוסר חשק ועניין ביחסי מין.
אבחון תסמונת דום נשימה בשינה
במקרים רבים אדם הסובל מתסמונת דום נשימה בשינה אינו מודע למצבו, והוא לומד על הפסקות השינה המרובות והנחירות העזות בגלל תלונות בני הזוג ושאר בני המשפחה. לכן, בדרך כלל נהוג להגיע לאבחון רפואי יחד עם בן או בת הזוג, מאחר ויש לשאול אותם לגבי דפוס השינה של המטופל.
כדי לאבחן את התסמונת יש לבדוק את המטופל גם במעבדת שינה. האבחון מתחיל בדרך כלל על ידי רופא משפחה או רופא מומחה להפרעות שינה, בשלב הראשון מבצעים בדיקה גופנית שאינה פולשנית, הבדיקה מתחילה בתשאול כדי לנסות לאבחן את התסמינים. הבדיקה הגופנית קצרה, יש למדוד לחץ דם, ולאחר מכן הנבדק נשלח לבדיקת דם כדי לשלול בעיות אחרות, למשל תת פעילות של בלוטת התריס.
הבדיקה העיקרית היא במעבדת שינה, כיום אפשר לעבור את הבדיקה גם בבית על ידי חברה מקצועית המתמחה בכך. בהתאם לממצאי הבדיקה ניתן לקבוע האם הנבדק סובל מתסמונת דום נשימה בשינה ולהציע לו טיפול יעיל ומתאים, בהתאם לחומרת המצב.
טיפול יעיל לסובלים מתסמונת דום נשימה בשינה
כיום, הטיפול המומלץ לסובלים מתסמונת דום נשימה בשינה הוא על ידי מכשיר cpap, זהו מכשיר ייעודי להזרמת אוויר בלחץ חיובי וקבוע, כך דרכי הנשימה נשארים פתוחים והמטופל יכול לישון היטב בלי לסבול מיקיצות מרובות. עם זאת, יש להסתגל לשינה עם מסכה על הפנים, ההסתגלות למכשיר עשויה להיות ממושכת, אך זהו פתרון יעיל ומומלץ.