בין שנרצה בכך ובין שלא, הרי שמתח נפשי הוא בסופו של דבר חלק בלתי נפרד מחיינו. אמנם מדובר בתוצר לוואי של אורח חיים עמוס ורווי בגורמי לחץ שונים, אך זוהי גם תחושה טבעית כמו תחושות רבות אחרות כגון רוגע ושלווה, שמחה ועצב.
המתח הנפשי לכשעצמו הוא איננו דבר רע; זוהי דרכו של גופנו להתכונן לקראת תרחיש של סכנה. הוא מניע אותנו להישאר דרוכים ומוכנים, לחשב את הסיכונים ולכלכל את צעדנו בתבונה.
אותה הדריכות מפעילה אצלנו את המנגנון העונה לשם ‘הילחם או ברח’. כאשר המערכת הסימפטית האמונה על עוררות, נכנסת לפעולה, הרי שהלב מזרים את הדם בעיקר לגפיים, הנשימה הופכת רדודה, השרירים דרוכים ואנו מוכנים לקרב או למנוסה.
בעבר הרחוק, דריכות שכזו בהחלט הייתה מוצדקת כאשר האדם הפרה-היסטורי נאלץ להתמודד עם טורפים ולשרוד בשטח. מוחנו למרבה הצער, איננו יודע להבדיל בין קרב מול בעל חיים טורף לבין בחינה מאתגרת בלימודים או ריבוי משימות במקום העבודה.
כשהמתח הנפשי נמשך לאורך זמן
מתח נפשי שאיננו מבוקר, עלול להשפיע מאוד על איכות חיינו ולהפוך לכדור שלג מתגלגל.
אפשר להקביל זאת לכוס מים אותה אנו אוחזים באופן סטטי. בתחילה היד לא תכאב, לאחר זמן מה היד תתחיל לכאוב, ואם נחזיק את אותה כוס קלילה למשך מספר ימים, הרי שכולנו יכולים לדמיין את עוצמת האתגר.
כאשר גופנו נושא בתוכו מתח נפשי לאורך זמן, ומוחנו איננו לומד להבדיל בין גורמי המתח השונים, הדבר משפיע הן בפן הרגשי עם היתכנותו של דיכאון או חרדה, והן בפן הפיזי עם היתכנותן של בעיות לב וכלי דם, פגיעה במערכת החיסונית, כאבי ראש תכופים ועוד.
האם אני סובל ממתח נפשי?
כמעט שאין אדם שלא יודע לספר על עצמו באם הוא מתאפיין בנטייה להילחץ מהר או לא. אולם בהחלט ישנם מספר תסמינים שיכולים ללמד אותנו על האופן שבו המתח הנפשי מלווה אותנו מדי יום ויום.
עלייה תכופה בקצב הלב, נשימה מהירה, תחושת אי שקט, בעיות בריכוז ובזיכרון, קשיים בהירדמות או שינה קלה, כאבי ראש תכופים ללא כל הסבר, בעיות עיכול ונטייה לחלות לעתים תכופות במחלות ויראליות וחיידקיות שונות.
חשוב לציין כי המתח הנפשי בא לידי ביטוי במגוון דרכים, אולם תסמינים אלו בהחלט יכולים ללמד על מתח נפשי שאיננו מבוקר ומנוהל.
דרכים טבעיות לשחרור מתחים:
פעילות גופנית
פעילות גופנית סדירה נקשרת במחקרים רבים כתרופה טבעית יעילה ועוצמתית עבור בריאותנו הנפשית.
לצד העובדה שהפעילות הגופנית מסיטה את תשומת לבנו מגורמי המתח השונים, הרי שהיא מדרבנת את הפרשתם של חומרים כימיים במוח המשרים עלינו אופוריה, תחושת רוגע ושלווה.
טכניקות נשימה
בעת שאנו שרויים במתח נפשי מתמשך, הנשימה שלנו הופכת לרדודה ומהירה.
חשוב לבצע נשימה מבוקרת איטית תוך שאנו שואפים אוויר לאט ונושפים את האוויר באיטיות. פעולת הנשיפה האיטית מדרבנת את פעילותה של המערכת הפרה-סימפתטית האמונה על מצב רוגע.
טיפולים אלטרנטיביים
הרפואה המשלימה מציעה מגוון רחב ועשיר של דרכים להפחתת ושחרור מתחים.
דוגמה נהדרת לכך היא שטיפה אנרגטית המתמקדת בחסמים אנרגטיים הנגרמים בגוף כתוצאה מאירועי משבר שהתחוללו בעברו של האדם. לפי הרפואה האינטגרטיבית המאחדת ממנה נגזרת השטיפה האנרגטית, כאשר אירוע או סדרת אירועים מתחוללים אצלנו בעבר הרחוק, הם פוגעים בחיוניות הגוף, מובילים לחסמים אנרגטיים ובאים לידי ביטוי כאשר האירוע המשברי משתחזר.
כך למשל, אדם בוגר עלול לסבול מפחדים, חסמים, כאב ואף חולי כתוצאה מכך ששני התנאים הללו התקיימו יחדיו: אירוע משברי לא פתור וחיוניות נמוכה.
יתרון גדול של השטיפה האנרגטית טמון בכך שלצד הטיפול יחד עם מטפל מוסמך, המטופלים רוכשים ידע בביצוע שטיפה אנרגטית עצמית אותה ניתן לבצע מדי ערב וערב.
דוגמה נוספת היא לימוד מדיטציה אצל מדריך מוסמך.
למדיטציה הכוח ללמד אותנו כיצד להתרכז בהווה, לנטרל את מחשבות הרקע הסוחפות אותנו אל אירועים שהתרחשו בעבר או מחשבות הצופות אירועים שיקרו בעתיד.
מחקרים רבים נערכו אודות המדיטציה, ומצביעים על שינויים פיזיולוגיים המתרחשים במוחם של אלו המתרגלים זאת על פני פרק זמן ארוך וממושך.
טיפול פסיכותרפי
גם טיפול פסיכולוגי עומד בקריטריונים של טיפול טבעי, והוא מקנה למטופלים מגוון רחב של כלים להתמודדות עם גורמי מתח וניהול מתחים.
הטיפולים יכולים לנוע מטיפול CBT (קוגניטיבי התנהגותי) המתמקד בעיקר בשינוי אופני התגובה של המטופל וביצירת דרך הסתכלות שונה על אירועים שונים ותרחישים שונים. ועד לטיפול דינמי ובו באמצעות שיח, לומדים לנבור בעברו של המטופל, ולהבין אירועים שהשפיעו עליו ועיצבו את אופיו.
חשוב שנזכיר כי באם אתם מתמודדים עם מתח נפשי מתמשך וחשים במצוקה מידית, ניתן לפנות לעמותות הפעילות 24 שעות ביממה: ער”ן או סה”ר.