נשים בכל גיל ובכל מצב רפואי צריכות לעבור בדיקת מי שפיר. במאמר הבא נסביר מדוע היא שווה את הסיכון, איך מבצעים אותה ומה אפשר לגלות מתוך הנוזל בשק השפיר
בדיקת מי שפיר מיועדת לזיהוי בעיות כרומוזומליות בעובר. למרות שמדובר בבדיקה פולשנית, היא לא כואבת ואין בה סיכונים משמעותיים. מנגד, היתרון בבדיקה מתבטא בשקט הנפשי של ההורים ובעובדה שהיא מספקת תשובות חד משמעיות לגבי בריאות העובר.
חשוב להקדים ולומר שכל אישה צריכה לעבור בדיקת מי שפיר. הבדיקה לא מותנית בגיל, במצב רפואי, ברקע בריאותי או במספר לידות קודמות, אלא מהווה כלי ייחודי של הרפואה המודרנית בניסיון לשלול מומים התפתחותיים בעובר. כמו כן, רק בדיקת מי שפיר מאשרת שהילד בריא ושאין בעובר תסמונת גנטית.
מה צריך לדעת על בדיקת מי שפיר?
ההתלבטות של נשים לגבי ביצוע בדיקת מי שפיר נובעת מנתונים שלפיהם קיים סיכון של 1:1,000 בהפלה. מנגד, רבות מסכימות שהסיכון שווה את הבדיקה כי ביכולתה למנוע ילד פגוע קשה ובמקרים מסוימים גם להציל את חיי האם.
חשוב לדעת מה מאפיין את מי השפיר בשביל להבין עד הסוף את המשמעות של הבדיקה. ראשית, מי השפיר מגנים על העובר במהלך ההיריון והם נמצאים בתוך שק השפיר. השק מתמלא במי שפיר כשבועיים לאחר ההפריה וכ-10 שבועות לאחר מכן אפשר לזהות בתוך נוזל מי השפיר חלבונים, פחמימות, שומנם וחומרים נוספים שמסייעים לעובר לגדול.
שנית, מי השפיר מיוצרים ממקורות שונים בהתאם לשלב ההיריון. בשליש הראשון למשל הם מגיעים מהדם האימהי, לעומת השליש השני והשלישי שבהם מי השפיר מפעפעים מעור העובר, מהריאות ומהשליה. בנוסף, הם מופרשים לתוך שק השפיר כשתן עוברי כבר משבוע 12 להריון ובשבועות 32-36 הם מגיעים לשיאם.
תפקידים לא פחות חיוניים של מי שפיר כוללים הגנה על העובר מפני חבלה בטנית. הם מאפשרים התפתחות תקינה של השלד, תנועות השרירים, המפרקים והמערכות הפנימיות ובאמצעותם נשמרת טמפרטורה קבועה ומתאימה לעובר.
כך מתבצע הדיקור
היבט לא פחות חשוב שיכול לסייע לנשים להחליט האם לבצע בדיקת מי שפיר קשור לאופי ההליך. את הבדיקה מבצעים בין השבועות 16-23, כאשר לאחר שבוע זה נדרש אישור גנטיקאי אחראי במקום שבו מתבצעת הבדיקה. אלו ההנחיות של משרד הבריאות ומטרתן להגן על האם והעובר מפני הפלה לא רצויה.
בעת הבדיקה עצמה שואבים מי שפיר מחלל הרחם באמצעות מחט דקה. למרות שאורך המחט מגיע ל-8 ס”מ, רק 3-4 ס”מ מתוכה מוחדרים לבטן. בבדיקה בוחנים את התאים העובריים שנמצאים בתוך נוזל השפיר, מוודאים כל אחד מ-23 זוגות הכרומוזומים ומנסים לאתר חריגות. התוצאות מגיעות תוך 3 שבועות ומהן אפשר לקבל תמונה מלאה, אמינה ואובייקטיבית על מצב העובר וההריון.