טכנולוג רפואי הוא איש מקצוע מוסמך האחראי על תחומים כמו הפעלת מכשור רפואי ותחזוקה שוטפת ומונעת של הציוד, במיוחד מכשור רפואי בתחום ההנשמה וחדרי הניתוח. הטכנולוג אחראי על הכנת המכשור המיועד לבדיקות, לאבחונים רפואיים ולטיפולים, הוא אחראי בין השאר על כיול מכשירים, חיבור נכון למטופל, תקינות המכשור, הזמנת חלפים בהתאם לצורך וכמובן עליו לבצע תחזוקה שוטפת ולתעד תיקונים שנעשו ביחידה הרפואית או במיקור חוץ.
יש ביקוש גבוה לטכנולוגים רפואיים בכל מערכת הבריאות בישראל, זהו מקצוע מבוקש והתחום צפוי להתפתח בשנים הקרובות בגלל טכנולוגיות חדישות ומגוון מכשירים רפואיים ומתקדמים טכנולוגית הנכנסים למערכות הבריאות, כולל מכשור המיועד לשירותי הרפואה מרחוק.
מידע כללי על לימודי טכנולוג רפואי
מסלול הלימודים להשכרת טכנולוג רפואי נמשך שנתיים במסלול יום, או שלוש שנים במסלול ערב. לימודי מכשור רפואי מעניקים לבוגרי המגמה דיפלומת הנדסאי – הנדסה רפואית/מכשור רפואי ותעודת טכנולוג רפואי מטעם מה”ט. בוגרי המגמה חייבים לעבור התמחות מעשית בבית חולים או במכון רפואה, ורק לאחר ההתנסות המעשית ניתן לעבוד בתחום.
מגמת מכשור רפואי מאחדת תחומי ידע מעולם הרפואה יחד עם תחומי ידע מעולם ההנדסה והטכנולוגיה. הלימודים מעניינים ומאתגרים בגלל תחומי הידע המגוונים. במסגרת הלימודים משתתפים במעבדות תרגול ומחקר, יוצאים לסיורים מאורגנים בבתי חולים ועוד.
הלימודים משלבים בין ידע תיאורטי ועיוני לבין ידע מעשי, הסטודנטים לומדים מקצועות יסוד ובסיס כמו מתמטיקה, אנגלית טכנית, פיזיקה, כימיה ויישומי מחשב, מקצועות טכנולוגיים, מקצועות בתחום הרפואה כמו אנטומיה, פרמקולוגיה, קרדיולוגיה, נוירולוגיה, גניקולוגיה ועוד. בנוסף, במסגרת הלימודים רוכשים ידע בנושאים כמו ניתוחי לב, אפידמולוגיה, החייאה, רנטגן, לייזר, רפואה גרעינית וכו’. לקראת סיום הלימודים יש להגיש פרויקט גמר, הסטודנטים נדרשים להציג את הפרויקט בפני ועדת מומחים ואנשי מקצוע, ולאחר הלימודים יש לעבור התנסות מעשית.
חשוב להדגיש כי מסלול הלימודים במכללה (מסלול בוקר) נמשך שנתיים, וכדי לקבל את הדיפלומה יש לעבור שנת התמחות כדי לצבור ניסיון מעשי. מומלץ ללמוד במכללת הנדסאים המציעה לבוגרי המגמה התחייבות להתנסות קלינית ומעשית בבתי חולים.
הנדסאי מכשור רפואי חייב להיות בעל כישורים רבים וייחודיים, ומעבר לידע הטכני וההנדסי הנדרש לתפעול ולתחזוקה הציוד הרפואי, עליו להיות מסוגל לעבוד תחת לחץ, לעמוד בריבוי משימות, לעמוד בזמנים, לעבוד היטב בצוות ולהיות בעל יחסי אנוש תקינים.
תעסוקה וביקוש לאחר הלימודים
בוגרי מגמת הנדסאי מכשור רפואי מועסקים בבתי חולים, במכונים רפואיים פרטיים וציבוריים, במרפאות ובקליניקות עם ציוד רפואי מתקדם ועוד. חשוב לציין כי מערכת הבריאות בישראל נחשבת למתקדמת מאוד בעולם, הצוותים הרפואיים עושים שימוש רב בציוד טכנולוגי חדשני ומתקדם בכל תחומי הרפואה. עקב ריבוי המכשירים הרפואיים והשימוש ההולך וגובר בהם, יש ביקוש רב למומחים המסוגלים לתפעל את הציוד הרפואי, לכייל את המכשור המתקדם, לחבר מטופלים, להתאים את המכשור לבדיקות הנדרשות על ידי הרופא, לערוך את התוצאות, ולבצע תיקונים ותחזוקה שוטפת.
מעבר לעבודה בבתי חולים ובמכוני רפואה, בוגרי המגמה יכולים להשתלב גם במשרות נחשקות בחברות הייטק העוסקות בפיתוח מכשור רפואי, בחברות המייצרות ומשווקות מכשור רפואי, בהדרכות והטמעת ציוד רפואי מתקדם בבתי חולים ועוד.