הסטטיסטיקות מראות שכ-80% עד 90% מאיתנו צפויים לסבול מכאבי גב פעם אחת לכל הפחות במרוצת חיינו, כשהתסמונת הנפוצה, המוכרת והנתפסת כמאיימת ביותר היא פריצת דיסק בגב התחתון.
ד”ר שלמה דוידוביץ, מנתח בכיר ומנהל השירות הנוירו-אנדוסקופי של בית החולים בילינסון, מסביר שעמוד השדרה מורכב מחוליות שביניהן נמצאים דיסקים.
הדיסק הנו כמעין טבעת קשיחה העשויה מסיבים של סחוס, כשבחלקה הפנימי ישנו גרעין במרקם ג’לטיני האחראי לבלימת זעזועים של החוליות. ד”ר שלמה דוידוביץ מוסיף שבמקרים שבהם נקרעים סיבי הטבעת באופן חלקי מכונה התופעה “בלט דיסק”, בעוד שבקע דיסק מתאר מצב שבו נקרעים מרבית מסיבי הטבעת. פריצת דיסק מתרחשת כשהחומר הג’לטיני פורץ החוצה בעקבות הקרע של סיבי הטבעת.
התסמינים הנלווים אל פריצת הדיסק
הכאב הנובע מפריצת דיסק נגרם, למעשה, כשהחלק הפנימי של הדיסק פורץ החוצה במקום כלשהו ולוחץ על שורשי העצבים שבאזור ו\או לגירוי דלקתי, כשעוצמת הכאב והפגיעה בתפקוד נקבעים בהתאם מידת הלחץ המופעל על שורש העצב.
כמו כן, התסמינים הנלווים אל הכאב עשויים להשתנות בהתאם למיקום הפריצה. במרבית מפריצות הדיסק המתרחשות בין גילאי 20 עד 40 שנה מדובר בפגיעה בעמוד השדרה המותני, אולם פריצות דיסק נפוצות גם באזור עמוד השדרה הצווארי.
פריצת דיסק בעמוד השדרה המותני עלולה להוביל לכאבים בגב התחתון, המוקרנים לאחת הרגליים או לשתיהן בהתאם למיקום הדיסק הפרוץ. הכאבים עלולים להחריף במהלך שיעול, מאמץ, צחוק או תנועה, כשהתופעה מלווה, לעתים, גם בתחושת חולשה או נימול ברגל וקושי בהרמת כף הרגל.
דרכי הטיפול המקובלות
פריצת דיסק באזור הצוואר מלווה בדרך כלל בכאבים בבית השחי, בשכמות או באזור העליון של הכתף, ומוקרנים לעתים אל מורד הזרוע ואחת האצבעות או יותר. הטיפול בפריצת דיסק נקבע בהתאם לתסמינים, אופיים ועוצמתם, כשבמקרים של כאבים חזקים, כולל הטיפול תרופות משככות כאב, תרופות נוגדות דלקת, פיזיותרפיה ומנוחה. בנסיבות מסוימות עשוי הטיפול לכלול הזרקה אפידורלית לחסימת תחושת העצב ואף צריבת העצבים מוליכי הכאב על ידי גלי רדיו.
ד”ר שלמה דוידוביץ מציין כי ב-90% מהמקרים חולפים הכאבים בתוך שישה שבועות, אך במידה והם אינם חולפים לאחר שננקטו כל האמצעים השמרניים המקובלים, או שישנה פגיעה נוירולוגית כגון הפרעה בתפקוד הסוגרים ומתן שתן, צניחה או חולשה של כף הרגל, יופנה המטופל לניתוח דחוף כדי לשחרר מהעצב את הלחץ.