בחיים המודרניים אנו יושבים שעות ארוכות וממושכות מול מסכי המחשב והטלוויזיה, צורת הישיבה עלולה לסכן אותנו בריאותית מאחר והתנוחה משפיעה לרעה על מערכות התנועה של גופנו, לרבות שלד, שרירים, חגורת הכתפיים והצוואר ועוד. לכן, חשוב ללמוד כיצד לשבת נכון בעבודה, בבית, בלימודים ובכל מקום אחר, וכדי לסייע לנו להקפיד על ישיבה ממושכת נכונה פנינו לפיזיותרפיסט המנוסה מאיר אפל שהעניק לנו ולכם טיפים חשובים בנושא.
סכנות הישיבה הממושכת
מחקרים רבים בדקו את השפעות הישיבה הממושכת על מערכות גוף האדם, ובעיקר ההשפעות ההרסניות על מערכת התנועה. הישיבה הממושכת החלה למעשה עקב המהפכה הטכנולוגית והמעבר לעבודה בסביבה ממוחשבת, מאחר ולפני כן האדם עמד על רגליו רוב שעות היום והיה פעיל יותר גופנית.
בתנוחת הישיבה הממושכת מופעלים לחצים על מערכת התנועה והיציבה בגוף, זו תנוחה שאינה מתאימה לאדם וכאשר יושבים באופן ממושך וכמעט ללא תנועה מופעל לחץ ההולך ומצטבר על מערכות היציבה והתנועה, לכן אנו עלולים לסבול מנזקים בריאותיים שונים.
הנזקים האפשריים בגלל ישיבה ממושכת הם:
- שינוי במנח הטבעי של האגן.
- לחץ ממושך ומצטבר על החוליות המותניות עלול לגרום לתופעות כמו פריצת דיסק, בלט דיסק וכדומה.
- קיצור השרירים שתפקידם להחזיק יציב את הגוף בגלל הכיווץ הממושך כאשר יושבים, הכיווץ הממושך פוגע באספקת הדם וגורם לעלייה בלחץ העצבי באיברים השונים של הגב ובאזור הירכיים. הלחץ העצבי עשוי לגרם לתופעות נוספות כמו כאבי ראש כרוניים, כאבי גב חזקים ועוד.
- שחיקה במרווחי חוליות עמוד השדרה המובילה לכאבים חזקים ולפגיעה משמעותית באיכות החיים.
- לחץ פיזי וכאבים באזור החוליות ועצם הזנב.
- שיבוש באספקת הדם ופגיעה במערכת העיכול ובכושר הגופני הכללי.
- ניוון רקמות במפרקי התנועה ובעיקר באזור הגב, הכתפיים והצוואר.
המלצות לישיבה ממושכת נכונה ולא מזיקה
כדי להבין כיצד לשבת נכון מול המחשב ומסכי הטלוויזיה, פנינו לפיזיותרפיסט מאיר אפל. לדבריו, הישיבה הממושכת גורמת לנזקים בריאותיים קשים לגוף האדם ולפגיעה משמעותית באיכות החיים. מאחר וכיום רובנו עובדים מול מסכי המחשב ובישיבה ממושכת, כולנו חשופים לבעיות בריאותיות עקב הישיבה הממושכת לכן יש להקפיד על סביבת עבודה ארגונומית, מומלץ לרכוש כיסא איכותי התומך בגב ובצוואר, ובנוסף כדאי לכם ליישם את הטיפים הבאים של מאיר אפל:
- בחירת כיסא עם משענת אורתופדית, הכיסא חייב להתאים לגופכם.
- הפסקות יזומות למשך 10 דקות עד 15 דקות אחת לשעה.
- מתיחות והליכה קצרה ונמרצת אחת לשעה.
- כיוון נכון של גובה המסכים.
- פעילות גופנית לפחות פעמיים בשבוע, כולל מתיחות.
- הפחתה במשקל הגוף בהתאם לצורך.
- תרגילי פיזיותרפיה לשיפור טווח תנועה ולחיזוק שרירי התנועה והיציבה.
הכתבה באדיבות מאיר אפל – פיזיותרפיסט מוסמך ומוערך בעל ניסיון עשיר ורב שנים. בעלים של רשת מכוני הפיזיותרפיה ארגופלוס ומהפיזיותרפיסטים המקצועיים והמנוסים ביותר בישראל.