וועדת השרים לענייני חקיקה דחתה את הצעת החוק של ח”כ עליזה לביא וח״כ אלי אלאלוף יו״ר ועדת העבודה והרווחה – בשיתוף איגוד הקוסמטיקאיות הארצי.
מטרת ההצעה הינה להסדיר את התנאים לקבלת רישיון העסק לטיפולי יופי וקוסמטיקה. תהליך ההסדרה יהיה בפיקוח משרד העבודה והרווחה, ויביא לכך שמתן שירותי קוסמטיקה יהיו בתנאי רישיון מוסמך.
ח”כ עליזה לביא (יש עתיד) :”משמעות התנגדות הממשלה לפיקוח היא סכנה ממשית לבריאות המטופלות. הגיע הזמן להסדיר את מקצוע הקוסמטיקה גם בישראל. הענף, שנשכח עשרות שנים, פורח ומשגשג ועוסק היום בטכנולוגיות מתקדמות המחייבות הסדרה ופיקוח. זהו חוסר אחריות להמשיך ולהזניח את הרגולציה על הענף. ההשלכות הן גם חשש לפגיעה בבריאות של אלפי לקוחות תמימים הבוטחים באמונה עיוורת בקוסמטיקאיות, וגם פגיעה בקוסמטיקאיות שאינן מודעות לחשיפה הגדלה שלהן לתביעות “.
כיום, שוק הקוסמטיקאיות בישראל פרוץ ולא מבוקר, בכל הנוגע לסוגיית הפיקוח והרישוי. בישראל העוסקים בתחום אינם מחויבים בהכשרה, או בקבלת תעודת מקצוע או רישיון. הפיקוח החלקי – המתקיים באמצעות משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים על בתי הספר הפרטיים המעבירים קורסים להכשרת קוסמטיקאיות – לוקה בחסר. המעט שקיים אינו על פי חוק, ונתון לשיקול דעתו האישית של כל מנהל/ת בית ספר או מכון.
אנו חיים בעידן בו המודעות לטיפוח, ליופי ולנראות חיצונית היא גבוהה מאד, וכוללת טיפולים פולשניים. טיפולים מתקדמים אלו מחייבים פיקוח מותאם ובקרה. ענף הקוסמטיקה והקליניקה הפך למקצוע מבוקש ורווחי במיוחד. היעדר פיקוח ורישוי, על הפעילות הטכנולוגית המתקדמת בצעדי ענק בתחומי הקוסמטיקה, יש בו כדי סיכון של ממש למטופלים. השארת המציאות על כנה היא בעלת השלכות קשות גם בתחום שקיפות המידע, הניתן על ידי קוסמטיקאיות ומכוני יופי לציבור הרחב וכן גם בהיבטי אמינות הפרסום. המרכיבים הנפוצים בהקשר זה הן: אי נכונות האמירה (אין נזקים בטיפול, כאשר אלה ייתכנו) , קיום רישוי והסמכה כאשר אלה אינם קיימים כלל ושימוש במידע מטעה.
ח”כ עליזה לביא (יש עתיד) יוזמת החוק: “התנגדותה של הממשלה להצעת חוק זו היא חסרת אחריות ומדגישה את העובדה שהממשלה מעדיפה שיקולים פוליטיים על פני טובת הציבור. בריאות המטופלים אינה עומדת לנגד עיני הממשלה והיא הפקירה את ציבור הלקוחות ואת העוסקים בתחום. היעדר הפיקוח ימשיך לגרום נזק רב למקצוע כולו. אפעל בכל הכוח להסדיר את התחום בהקדם. הטכנולוגיה הפולשנית המתקדמת בצעדי ענק אל מקצועות היופי כוללת מכשירים חודרניים, חומרים עם רעילות גבוהה המחייבים היכרות מעמיקה וידע רב. חובבנות וחוסר ידע מעמיק עלולים לגרום לנזק רב למטופלים.
אל הצעת חוק זאת הגענו במשותף ארגון הקוסמטיקאיות ואני, לאחר שיתוף פעולה במיזם פורץ דרך נגד אלימות. מתוך כאב וייאוש למציאות האלימה שאנו חיים בה, נולד הצורך לחשיבה יצירתית מחוץ לקופסה כדי לסייע לנשים הסובלות מאלימות, בעזרת דמויות משמעותיות בקהילה. הקוסמטיקאיות, שקרובות ללקוחותיהן וזוכות באמונן נוכח הקשר האישי והרציף שנוצר לא אחת, הוכשרו לזיהוי סימני אלימות כלפי נשים ולהכוונתן לקבלת סיוע ועזרה. המיזם שנחל הצלח רבה אומץ במסגרות השונות. במהלך העבודה המשותפת גיליתי את כוחן המשמעותי של הקוסמטיקאיות, ואת מקומן המרכזי בחיי הלקוחות. בעקבות כך, בהצעת החוק מוצע להכיל גם את רעיון המיזם, שכאמור נחל הצלחה רבה, ולהקנות לקוסמטיקאיות כבדרך קבע ידע וכלים לאיתור ולזיהוי ראשוני של סימני פגיעה ואלימות על סוגיה השונים במהלך ההכשרה”.
אורנה ובר יו”ר ארגון הקוסמטיקאיות בישראל: “אני רואה חשיבות גדולה להסדרת עיסוק הקוסמטיקה. יש צורך בקביעת גבולות ברורים על מנת לאפשר לקוסמטיקאיות להשתמש בטכנולוגיות ושיטות חדשות ובטוחות כמקובל בעולם מצד אחד,ועל מנת שמיעוט מבוטל לא יעשה שימוש בפרוצדורות שאינן נכונות מאידך. בעשר שנים האחרונות חל שינוי גדול בעולם הקוסמטיקה הן בתכשירים,הן בטכנולוגיות מתקדמות ולא פחות חשוב ברמת הידע של הקוסמטיקאיות אשר עוסקות בהכשרה והתפתחות שוטפת. הסדרה המקצוע תאפשר לציבור ליהנות באופן בטוח מעולם קוסמטי חדש ומתקדם ויאפשר לקוסמטיקאיות לפעול בביטחון ובשקיפות. הסדרה זו תתמוך באלפי עסקים קטנים,החשובים למספר רב של משקי בית ותקדם בכך את כלכלת המדינה. אני קוראת בכל לשון של בקשה למחוקקים לתמוך בהצעת החוק ולקדמה במהירות”.