בעיות הרטבה ושליטה בסוגרים נפוצות מאוד בקרב ילדים ונוער, וללא ספק גורמות למבוכה, רגע לפני שאתם ניגשים ליועצת/ פסיכולוג במטרה לאבחן את המקור הריגשי לבעיה ותוהים האם הילד עובר משבר או שאולי חווה טראומה קשה, מומלץ שתחשבו על הצד ה”טכני”, הפיזי.
מופתעים? מחקרים רבים מוכיחים כי לרוב מדובר בעיה פיזית אשר ברוב המקרים יש לה בסיס גנטי.
ד”ר מיכאל הררי מהמרכז הרפואי “מדיקל-טופ” במתחם סנטר הגליל בראש פינה הינו רופא ילדים בכיר, בעל תת התמחות בבעיות של הרטבת לילה וחוסר שליטה וניסיון עתיר שנים, מציע “להפיג את החששות, אפשר לטפל במקור הבעיה מהשורש ולפתור אותה באמת”.
לבעיות הרטבה ושליטה בסוגרים (שתן וצואה) אצל ילדים יש אינסוף השלכות רגשיות ופסיכולוגיות שללא ספק גורמות לטשטש את הגבול באבחון מקור הבעיה, תופעה זו עשויה להופיע גם ביום וגם בלילה ובדרגות חומרה שונות.
לדברי ושל ד”ר הררי: “ילד המתמודד עם בעיה מהסוג זה סוחב עול כבד על גבו, חוסר השליטה בסוגרים גורם לחוסר ביטחון בשל בעיה שאיינה בשליטתו! בנוסף, הסביבה מערימה קשיים, הורים רבים בשל חוסר ידע נוטים להאשים את הילד בחוסר אחריות. חשוב להבין- אמנם הסיטואציה לא נוחה לסביבה, אך מי שסובל באמת הוא הילד עצמו. ככל שההורים ידחקו בילד ויראו לו שהם מאוכזבים ממנו הבעיה תוחמר והפתרון לה יתרחק”.
לדבריו, שורש הפיתרון נעוץ בהבנת הבעיה: “כאשר מבינים שהבסיס לבעיה הוא פיזי-גנטי, הילד מיד מרגיש הרבה יותר טוב ופחות ‘אשם’, עם האבחנה מגיעה גם הקלה להורים ולילד. כרופא, אני לא מופתע כשהורים מייחסים את הבעיה למקור רגשי, לרוב הורים מגיעים אליי לאחר שהם “מיצו” את כל האפשרויות, וכאשר הם מבינים שהילד לא אשם, תחושת הסיפוק שלי היא עילאית, יחד אנו יוצאים לדרך בטוחה עד למיגור הבעיה”
ד”ר מיכאל הררי, רופא ילדים בכיר מעניק שירות במרכז הרפואי הרב תחומי של הגליל- מדיקל טופ במתחם סנטר הגליל בראש פינה.