תושבי האזורים הכחולים מאריכים ימים מכל נקודה אחרת על פני הגלובוס. אבל לא רק שאחוז מרשים מהאוכלוסייה המקומית חיים מעל ל-100 שנים, אלא הם גם מצליחים לשמור על בריאות טובה ובקושי חולים במחלות נפוצות כמו סרטן,סוכרת,בעיות לב והשמנה. לפניכם רשימה של האזורים המופלאים האלה שהתושבים שלהם נהנים מאריכות ימים ובריאות יוצאת דופן:
- איקריה,יוון
- אוקינאווה,יפן
- מחוז אוגליאסטרה בסרדיניה,איטליה
- קהילת המאמינים “האדוונטיסטים של היום השביעי” בעיירה לומה לינדה,קליפורניה,ארצות הברית
- חצי האי ניקויה בקוסטה ריקה
דן בוטנר, חוקר,סופר וכתב בנשיונל ג’אוגרפיק, יצא למסע מחקר פוקח עיניים בקהילות הייחודיות האלה במטרה לפענח את הסוד להזדקנות הבריאה של תושבי האזורים הכחולים. הוא גילה שהמכנה המשותף לכל המקומות האלה שבהם האווכלוסייה המקומית חיה יותר שנים מכל מקום אחר על פני כדור הארץ הוא תזונה בריאה ומאוזנת הרחוקה שנות אור מהתפריט התזונתי האופייני לעולם המערבי. התזונה באזורים הכחולים רובה ככולה צמחונית. ירקות,פירות,קטניות ודגנים מלאים מהווים לא פחות מ-95% מהתזונה היומיומית של התושבים המקומיים. הם אוכלים מעט מאוד בשר ומוצרי חלב ולא נוגעים במשקאות ממותקים, מאכלים עתירי סוכר ומזון מעובד ותעשייתי.
אבל לא רק התזונה לבדה משחקת תפקיד מפתח באריכות הימים חסרת התקדים של אוכלוסיית האזורים הכחולים, אלא גם כמה הרגלי חיים חיוביים ומועילים התורמים לחיים ארוכים,בריאים ומאושרים יותר:
- אורח חיים פעיל: תושבי האזורים הכחולים מנהלים אורח חיים פעיל ומרבים בפעילות גופנית מתונה כמו הליכה,גינון ועבודות בית מינקות ועד זקנה.
- קצב חיים איטי ורגוע: תושבי האזורים הכחולים לוקחים את הזמן, אינם ממהרים לשום מקום ומתנהלים בצורה רגועה ומחושבת. הם מקדישים זמן רב לטיפוח עצמי,בילוי זמן איכות עם חברים ומשפחה ופעילויות מעצימות ומהנות אחרות להפחתת מפלס הלחץ והחרדה שלהם.
- חיים מלאי תכלית ומשמעות: תושבי האזורים הכחולים מנהלים חיים חדורי מטרה ומלאי עניין ושליחות, מה שעוזר להם להתעורר מדי בוקר עם חיוך ולהגשים את עצמם בצורה מלאה.
- משפחתיות: עבור האנשים באזורים הכחולים המשפחה היא הערך העליון והחשוב ביותר שעומד בראש סולם העדיפויות שלהם.
- תמיכה חברתית. השתייכות לקהילה חמה ומלוכדת וחיי חברה פעילים ותוססים עוזרים לנו להאריך חיים.
הגיע הזמן לבחון מה בדיוק בתזונה של אוכלסיית האזורים הכחולים תורם לבריאות האיתנה שלהם. רוצים להכיר 11 הרגלי תזונה מועילים של תושבי האזורים הכחולים שיסללו לכם את הדרך לחיים בריאים,מלאים וארוכים יותר? תמשיכו לקרוא ותגלו!
לצרוך כמה שיותר מזונות טבעיים ממקור צמחי
התזונה של אנשי האזורים הכחולים צמחונית וטבעונית ברובה. בהקשר הזה יש לנו המון מה ללמוד מהם ואם גם אתם רוצים להאריך חיים ולהגיע לגיל מופלג בשיבה טובה תסתמכו על כלל הברזל הבא: 95% עד 100% מהתפריט התזונתי שלכם צריכים להיות מזונות מן הצומח. תוהים מהם המזונות הצמחיים הבריאים והמזינים ביותר שכאדי להתמקד בהם? בואו נעשה סדר בבלגן.
עלים ירוקים כהים
עלים ירוקים הם הירקות הבריאים ביותר שיש,נקודה. מבחינת רכיבים תזונתיים חיוניים, הם עוקפים בסיבוב את כל השאר. בגלל שהאזורים הכחולים בעלי אופי חקלאי מסורתי יותר,התושבים המקומיים ניזונים משפע של פירות וירקות אורגניים שהם מגדלים בכוחות עצמם ללא כל שימוש בחומרי הדברה,קוטלי עשבים וכימיקלים מזיקים.ירקות עליים כמו קייל,תרד ומנגולד הם אחד מעמודי התווך של תזונת האזורים הכחולים .
יש המון סיבות טובות לשלב בתפריט התזונתי שלכם כמה שיותר ירקות עליים. עלים ירוקים כהים הם מקור מצוין לויטמינים A ו-C שעוזרים למנוע נזקי חמצון לתאים, מאטים את ההזדקנות הטבעית שלהם ומאיצים את מנגנון החידוש והשיקום העצמי של תאי הגוף. מספיק לאכול כוס אחת בלבד של ירקות עליים מדי יום כדי לשפר את בריאות הלב.
אוכמניות
הנשנוש הבריא והמתוק הזה הפך לבחירה מועדפת על תושבי האזורים הכחולים והם יודעים היטב מה הם עושים. אם אתם רוצים לאכול בריא אך לא מסוגלים לוותר על מתוק, פרי יכול להיות קינוח טבעי נהדר שיסגור לכם את הפינה בצורה מושלמת. אבל מבחינת ערך תזונתי ותועלת בריאותית, פרי אחד בולט מעל כולם: אוכמניות.
שורה ארוכה של מחקרים מדעיים עדכניים גילו שצריכת אוכמניות עוזרת לשפר את תפקוד המוח בגיל הזהב ומפחיתה את הסיכון למחלות מוח ניווניות. אבל זה רק קצה הקרחון. אוכמניות גם עוזרות לווסת את לחץ הדם ולתמוך בבריאות תקינה של הלב. צריכת אוכמניות הוכחה כיעילה בהפחתת הסיכון לסוכרת. אם אינכם אוהבים אוכמניות, תוכלו להחליף אותם בפירות מזינים ובריאים אחרים כמו אננס,בננות,תותים או פאפאיה.
שמנים בריאים
תושבי האזורים הכחולים מרבים לצרוך שמנים צמחיים בריאים כמו שמן זית הידוע בשלל היתרונות הבריאותיים שלו. הוא מכיל נבחרת מובחרת של חומצות שומן,נוגדי חמצון ורכיבים תזונתיים מועילים כמו אולאורופאין הניחן בהשפעות נוגדות דלקת. שמן זית יכול לשמש לבישול או תיבול סלטים וירקות. הוא יכול להקפיץ את הטעם של מנות רבות ובמקביל להועיל לבריאותכם. יש רק כוכבית אחת חשובה שצריך לקחת בחשבון. על מדפי החנויות תמצאו מגוון עצום של שמני זית מסוגים שונים וחשוב לבחור בחוכמה שמן זית איכותי ומובחר בעל ערך תזונתי גבוה. פשוט תוודאו שעל תווית הבקבוק כתוב “שמן זית כתית מעולה” ואתם מסודרים. בנוסף לכך, כדי לשמור על הערך התזונתי הגבוה וסגולות הריפוי של שמן הזית, חשוב לאחסן אותו בצורה נכונה. שמן זית רגיש מאוד לאור וחום וחשיפה לשמש ישירה עשויה לפגוע בטעם שלו ולגרום לו לאבד את רוב היתרונות התזונתיים שלו. לכן,חשוב להקפיד לשמור את שמן הזית שלכם במקום קריר וחשוך כמו המזווה או ארון המטבח כדי להבטיח שהוא לא יתקלקל.
קיימות ראיות מדעיות מוצקות רבות ליתרונות הבריאותיים של שמן זית, כולל הפחתת ואיזון לחץ דם גבוה, שיפור תפקוד הלב והורדת רמת הכלסטרול בדם. צריכת שמן זית גם מגנה עליכם ממחלות נפוצות כמו אלצהיימר וסוכרת.
לאכול שעועית וקטניות על בסיס יומיומי
החל מחומוס ועד לעדשים, קטניות ושעועית מסוגים שונים הם מרכיב חשוב בתזונה האופיינית לאזורים הכחולים. הם עשירים בסיבים תזונתיים, מועילים לבריאות הלב, מהווים מקור מעולה לחלבון בריא ופחמימות מורכבות ומכילים מגוון עצום של ויטמינים ומינרלים חיוניים. מה עוד אפשר לבקש?
בין אם אתם מעדיפים שעועית מנומרת או לוביה, תנסו לצרוך לפחות כוס אחת של שעועית מסוגים שונים או קטניות מדי יום. מדוובר בתוספת טעימה ומזינה לסלטים, מרקים ותבשילים שונים. שעועית וסוגי קטניות אחרים הם מוצר מזון מגוון ורבגוני להפליא שמשתלב נפלא במתכונים שונים,כולל מנות צמחוניות.
לאכול לחם דגנים מלאים או מחמצת שאור
דגנים מלאים הם חלק חשוב ובלתי נפרד מהתזונה היומיומית של תושבי האזורים הכחולים. במקום להמשיך לצרוך לחם רגיל מקמח לבן או מולבן שאיבד חלק גדול מהערך התזונתי שלו ומכיל טונות של חומרים משמרים ותוספים מזיקים, תעשו לעצמכם טובה ותקפידו לצרוך לחם מדגנים מלאים או מחמצת שאור בלבד הנחשב בצדק להרבה יותר מזין ובריא.
לאכול אגוזים
אגוזים מככבים בתפריט התזונתי של האזורים הכחולים ואין שום סיבה שגם אתם לא תצרכו את פצצת הבריאות הזאת. אגוזים מכילים שפע בלתי נגמר של חלבונים בריאים,ויטמינים ומינרלים חיוניים.הם עשירים בשומנים לא רוויים הנחשבים לטובים ולמועילים ביותר לתפקוד בריא של מערכת הלב וכלי הדם. מספר מחקרים מדעיים הראו שצריכת אגוזים עוזרת להפחית את רמת הכולסטרול ולמנוע מחלות לב קטלניות.
לצד שפע היתרונות הבריאותיים והערך התזונתי הגבוה, אגוזים גם מכילים כמות גבוהה של קלוריות ולכן חשוב לא להגזים. אבל אם תשלבו חופן שקדים, אגוזי לוז,פיסטוקים,קשיו או אגוזי ברזיל בתפריט התזונתי היומיומי שלכם, הגוף שלכם יהיה אסיר תודה.
להתמקד במזונות “מלאים”
מזונות מלאים הם טבעיים וטהורים עד כמה שניתן, מה שעוזר למקסם את הערך התזונתי והתועלת הבריאותית שלהם. הם עוברים תהליך עיבוד מינימלי ואינם מכילים תוספים תעשייתיים, חומרים משמרים וכימיקלים רעילים אחרים שעדיף להתרחק מהם. גריסי שיבולת שועל בחיתוך פלדה הם דוגמה מצוינת למזון מלא.
שיבולת שועל ידועה ביכולת המופלאה שלה להפחית את רמת הכולסטרול המזיק בדם, אבל זה ממש לא היתרון הבריאותי היחיד שלה. מחקרים מדעיים הוכיחו ששיבולת שועל תורמת לשמירה על משקל מאוזן ובריא, מונעת סוכרת ומגנה עליכם ממחלות לב הנגרמות עקב התקשות והסתיידות של העורקים וכלי הדם.
שעורה היא דוגמה נוספת לדגן מלא שתושבי האזורים הכחולים מרבים לאכול. שורה ארוכה של מחקרים מדעיים גילו ששעורה עושה עבודה מצוינת בהפחתת כולסטרול ומספקת לגוף “אבני בניין” חיוניות לייצור חלבונים הנקראות חומצות אמינו.
שעורה תשתלב נפלא במרק מהביל או שניתן להוסיף אותה לחלב חם בתור תחליף לדגני הבוקר שלכם. אין ויכוח שדגנים מלאים כמו שיבולת שועל או שעורה יעשו רק טוב לבריאותכם ולכן חשוב לשלב אותם בתזונה היומיומית שלכם.
להקפיד על שתיית מים מרובה
בלי מים אין חיים .שתיית מים מספקת היא חלק חיוני ובלתי נפרד מכל תפריט תזונתי בריא ומאוזן. תושבי האזורים הכחולים מרבים לשתות מים ולא נוגעים במשקאות ממותקים ומוגזים. זה תמיד רעיון טוב להימנע לגמרי מצריכת משקאות קלים המפוצצים בסוכר. מעבר למים, לפניכם כמה משקאות פופולריים נוספים בקרב אנשי האזורים הכחולים:
- קפה המועיל לבריאות המוח
- תה שהתגלה כיעיל בהפחתת הסיכון למחלות לב וסוגי סרטן מסוימים
- יין אדום הידוע בתועלת הרבה שלו לבריאות מערכת הלב וכלי הדם
לצרוך במתינות דגים
תושבי האזורים הכחולים נוטים לצרוך במתינות דגים. תוכלו לשלב דגים בתפריט התזונתי שלכם וליהנות ממלוא היתרונות הבריאותיים שהם מספקים, כל עוד תקפידו לא לצרוך יותר משלוש מנות קטנות בשבוע. חשוב להקפיד לצרוך דגים טריים ומובחרים שאינם מכילים כספית ומתכות רעילות אחרות.
להגביל צריכת מוצרי חלב
אוכלוסיית רוב האזורים הכחולים אינה מרבה לצרוך מוצרי חלב. עדיף להוציא מהתפריט התזונתי שלכם מוצרי חלב בעלי אחוז גבוה של שומן וסוכר. תושבי חלק מהאזורים הכחולים כן צורכים מוצרי חלב כבשים ועזים, אבל מדובר במוצרים מותססים ובריאים יחסית כמו יוגורט או גבינה.
למרות שתזונת ה”אזורים הכחולים” נועדה בראש ובראשונה לחיים ארוכים והזדקנות בריאה יותר, הערך המוסף שלה יכול להיות גם ירידה במשקל, במיוחד אם תקפידו על תפריט תזונתי צמחוני וטבעוני ברובו. אם אתם רוצים לרדת במהירות במשקל ולהיפטר משומן עודף, תזונה האופיינית לאזורים הכחולים יכולה להיות אפשרות בריאה ומאוזנת יותר מדיאטת כסאח קיצונית. בכל מקרה, מומלץ בחום להתייעץ עם הרופא המטפל שלכם עד כמה משטר תזונתי מהסוג הזה באמת מתאים ונכון עבורכם.
להימנע מצריכת מזון מעובד עם סוכר מוסף
בעוד שאין שום בעיה בצריכת פירות המכילים סוכר באופן טבעי, מזון עם סוכר מוסף שעבר תהליך עיבוד תעשייתי חייב להישאר מחוץ לתפריט התזונתי שלכם. המינון היומי המומלץ של סוכר לבן מעובד הוא פחות מ-7 כפיות ביום וכל חריגה עשויה לגבות עם הזמן מחיר כבד מבריאותכם. לכן, אתם יכולים להרשות לעצמכם לאכול כמות מתונה וסבירה של חטיפים וממתקים רק באירועים מיוחדים,אבל בשום פנים ואופן לא לזלול אותם בלי לדפוק חשבון מדי יום. חשוב גם להימנע מלהוסיף סוכר לבן לתה או לקפה שאתם צורכים ופשוט להתרחק כמו מאש ממזון תעשייתי מעובד שמכיל כמויות לא הגיוניות של סוכר ותוספים מזיקים ומפוקפקים אחרים.
אם כבר התחלנו לדבר על אכילה מודעת ומתונה, חשוב להזכיר את כלל ה-80% הנהוג באי אוקינאווה הנחשב לאחד מהאזורים הכחולים המתאפיינים בתוחלת החיים הארוכה בעולם. תושבי המקום מפסיקים לאכול כשהם מרגישים 80% שובע ונמנעים מלאכול יותר מדי עד שהבטן שלהם מתפוצצת ומלאה עד אפס מקום. מדובר בשיטה יעילה למניעת אכילת יתר ושמירה על צריכה קלורית סבירה בלי להרעיב את עצמכם.
להימנע מביצים
ביצים אינן נחשבות למרכיב חשוב ובולט בתזונת האזורים הכחולים. התושבים המקומיים צורכים אותן במתינות פעמיים בשבוע לכל היותר. מומלץ לחקות את ההרגל הזה ולהגביל את צריכת הביצים,במיוחד כשהן מטוגנות.
להגביל את צריכת הבשר או להימנע ממנה לגמרי
תושבי האזורים הכחולים מרשים לעצמם לאכול בשר רק לעתים רחוקות ונדירות. בנוסף לכך, הם נוטים לצרוך סוגי בשר הנחשבים לבריאים יותר כמו הודו ועוף. אז כמה בשר אפשר לאכול בלי לסכן את בריאותכם? כדי לחסוך לעצמכם את הניחושים,הספקות והתהיות,תוכלו להסתמך על כלל האצבע הבא: תשתדלו לא לצרוך מנת בשר (60 גרם) יותר מחמש פעמים בחודש.
למרות שהמחקרים אודות התזונה הייחודית של האזורים הכחולים והקשר שלה לאריכות ימים זכו לתהודה רבה ועלו לכותרות, לא כל החוקרים מסכימים עם המסקנות שלהם.לדוגמה, מחקר שנערך בשנת 2019 הגיע למסקנה שכל הקונספט של האזורים הכחולים אינו מדויק ושניתן למצוא ריכוז חריג של אנשים בני 100 ומעלה דווקא בקהילות מרוחקות ונחשלות המתאפיינות ברמת השכלה ואוריינות נמוכה שבהן תוחלת החיים הממוצעת של כלל האוכלוסייה אינה גבוהה בהכרח. מחקר נוסף טוען שבגלל שמדובר באזורים כפריים מרוחקים ומבודדים, לא מתנהל רישום ותיעוד אמין ומדויק של מקרי הלידה והמוות במקומות האלה ולכן יש סיכוי גבוה שגילם האמיתי של תושבי המקום נמוך ממה שנטען ורובם בכלל לא חצו את גיל 100 כפי שנהוג לחשוב.
השורה התחתונה
לפני כמה עשורים חוקרים הצליחו לאתר כמה אזורים מרוחקים בעולם המתאפיינים בתוחלת חיים יוצאת דופן ובריאות איתנה גם בגיל מופלג. הם כינו את המקומות האלה “אזורים כחולים” וחקרו לעומק את הסודות לאריכות הימים של התושבים המקומיים. הממצאים העלו שיש מכנה משותף בין כל האזורים הייחודיים האלה המפוזרים בכל קצוות תבל- תזונה מאוזנת ובריאה יותר המבוססת על מזונות טבעיים ומלאים ממקור צמחי והימנעות ממזון מעובד עתיר בסוכר וחומרים משמרים. אין ספק שאימוץ ההרגלים התזונתיים החיוביים של האנשים מאריכי החיים האלה יעזור לשפר את הבריאות שלכם בטווח הקצר והארוך ואולי גם יוסיף כמה שנים טובות לחייכם.