דמנציה היא מחלה ששמה מוכר לרוב האנשים, אך ישנם דברים שאנשים אינם יודעים על המחלה.
דמנציה היא בעצם אוסף של תסמינים המעידים על פגיעה בתפקודים המוחיים. התסמינים הנפוצים הם פגיעה ממשית בזיכרון לטווח הקצר, קושי בזיהוי אנשים וחפצים, קושי ביזימת פעילויות והתחלתן, קושי בבקשת עזרה מאחרים, שיפוט לקוי בתחומים שונים כמו בטיחות במצבים מסוכנים, חוסר תחושת זמן והתמצאות במרחב ושינויים התנהגותיים ניכרים. כל אלו מובילים לפגיעה בתפקוד היומיומי התקין. אז איך מטפלים?
טיפול בדמנציה – טיפול רב מקצועי
אבחנה של דמנציה דורשת טיפול רב מקצועי של מגוון גורמי טיפול. המחלה מתפתחת אצל אנשים מבוגרים שבדרך כלל יש להם מטפל/ת צמודים או שלאחר הופעת התסמינים המשפחה מצמידה לאדם החולה מטפל/ת מסוג זה. מעבר לטיפול הצמוד בתפקוד היומיומי, מחלה זו דורשת התערבות של מספר גורמים מקצועיים, בעיקר בתחום הפרא-רפואי, על מנת לטפל בתסמינים קוגניטיביים ותסמינים פיזיים.
אז מה הם התסמינים הקוגניטיביים ואיך מטפלים בהם?
התסמינים הקוגניטיביים, כמו הפגיעה בזיכרון לטווח הקצר, חוסר יכולת ההתמצאות במרחב, אובדן תחושת הזמן ועוד תסמינים שפורטו מעלה, מצריכים התערבות של מרפאה בעיסוק על מנת ליצור סביבה מיטבית לטיפול בדמנציה. בשלבים המוקדמים של דמנציה, עדיין ישנו שיתוף פעולה מצד האדם הלוקה במחלה והבנה חלקית של הדברים. זהו שלב קריטי כיוון שזהו שלב שניתן לעבוד איתו בצורה הכי יעילה טרם התדרדרות המחלה.
מרפאה בעיסוק תעבוד עם המטופל על היכולות שקיימות אצלו שמאפשרות לו לתפקד כראוי, על מנת למנוע כמה שניתן את אובדן היכולות האלו עם התקדמות המחלה. בשלבים מאוחרים יותר של המחלה, מדובר בתהליך של שימור של יכולות קיימות על מנת להטמיע כמה שיותר עמוק את היכולות שנשארו, שמאפשרות לאדם להמשיך לתפקד. לאחר מכן, המרפאה בעיסוק תדריך את המשפחה והמטפל/ת של האדם הלוקה בדמנציה על מנת שידעו כיצד לסייע לו לממש את הפוטנציאל שלו בין הטיפולים ולעבוד על היכולות שנרכשו או שומרו במהלך הטיפול.
מה הם התסמינים הפיזיים וכיצד מטפלים בהם?
תסמין די שכיח בדמנציה הוא בעיות בתקשורת וביכולות השפתיות. לעיתים, בעיקר בשלבים מתקדמים יותר של המחלה, עלולים להופיע קשיים בבליעה המקשות על המטופל לאכול. לשם כך, יש להיעזר בקלינאית תקשורת שתעריך את יכולות הדיבור והשפה והבליעה של המטופל ותדריך את המשפחה והגורם המטפל כיצד לעזור למטופל להגיע למצב שהוא מצליח לתקשר עם הסביבה באופן מיטבי ואוכל באופן תקין שלא מסכן אותו.
בנוסף, יופיעו תסמינים של אובדן כושר גופני ויכולת התנועה. לשם כך יש להיעזר בטיפולי פיזיותרפיה אשר ישמרו את היכולות הגופניות של המטופל על ידי התאמת תוכנית אימון גופני לשימור ושיפור הכושר הגופני ומניעה מאובדן יכולות התנועה.
Restart Therapy, מערך השיקום הגדול בארץ למבוגרים המציע מגוון טיפולים בבית המטופל ובפריסה ארצית, מציע תהליכי שיקום רב מקצועיים המקיפים את המטופל באנשי צוות בתחום הפרא-רפואי בסביבת ביתו הנוחה. הטיפול כולל התערבות של מרפאה בעיסוק, קלינאית תקשורת, דיאטנית קלינית ופיזיותרפיסטים. לקריאת מידע נוסף ניתן להיכנס לאתר של Restart Therapy בכתובת: https://www.restart-therapy.co.il ולייעוץ טלפוני ללא עלות עם בעלי מקצוע מוסמכים ניתן להתקשר למספר הטלפון 077-9966400 עוד היום ותקבלו מענה בשמחה ובאהבה!