תמיכה מקיר אל קיר בהצעת החוק להגבלת השיווק והפרסום של מוצרי טבק; ח”כ גרמן וח”כ רוזנטל טענו שבלחץ סגן שר הבריאות ליצמן הוחרגה העיתונות המודפסת מההצעה – והיו”ר כבל הבהיר: עדיף חוק של 80% מאשר שלא יהיה חוק בכלל – נעביר את ההצעה עוד בכנס הקיץ
ועדת הכלכלה של הכנסת פתחה הבוקר את כנס הקיץ בדיון שהוקדש למלחמה בנזקי העישון. הוועדה החלה להכין לקריאה ראשונה את ההצעה של היו”ר ח”כ איתן כבל, ח”כ יהודה גליק וחברי כנסת נוספים, לתקן את חוק הגבלת הפרסומות והשיווק של מוצרי טבק, על מנת לאסור פרסום ולהגביל את שיווק מוצרי הטבק. היו”ר כבל פתח את הדיון וסיפר כי הוא עצמו היה מעשן כבד ונגמל. “אני לא מבין איך עישנתי 3 קופסאות ביום”, אמר. הוא הבהיר כי בכוונתו לסיים את הליך החקיקה עוד בכנס הקיץ והוסיף: “אני רואה בכך שליחות אישית כלפי ילדנו הצעירים שלא מעשנים, ונעשה הכל למנוע מהם להגיע למצב שיחלו לעשן. כ-8,000 בני אדם מתים מדי שנה מנזקי העישון ואין דבר יותר קטלני מזה”.
ח”כ יעל גרמן, לשעבר שרת הבריאות, הזכירה כי בכנסת הקודמת הביאה לוועדה הצעת חוק לאיסור פרסום כולל, ואמרה כי מי שהתנגד לכך היה סגן שר הבריאות דהיום, ח”כ יעקב ליצמן. היא התייחסה גם להצעה הנוכחית, המבקשת להחריג את העיתונות הכתובה מאיסור הפרסום, ואמרה כי “לכאורה עולה חשש שסגן השר קשור לעיתון מסוים שבו מפרסמים סיגריות. יכול להיות שהחשש, לכאורה, הוא לא נכון, אבל ההחרגה זו איוולת ורעות רוח”.
ח”כ מיקי רוזנטל היה תקיף אף יותר, וטען כי ח”כ ליצמן מגן על עיתון המודיע, שלא רק שאשתו עובדת בו אלא שלעיתון יש זיקה עמוקה למפלגתו. “יש זיקה עמוקה ובעייתית בין נבחרי ציבור וחברי כנסת לכלי תקשורת, שאת חלקה ראינו בחקירות ראש הממשלה. כלי תקשורת משלמים בכיסוי אוהד למי שמסייע להם בעניין הזה. זו תופעה מגונה שהמחיר שלה הוא איום ונורא. זו הייתה דרישה חד משמעית של ליצמן להחריג את העיתונות מההצעה ואין לה שום היגיון”, אמר.
היו”ר כבל הגיב על כך ואמר כי הכנסת היא בית של פשרות, ולכן כדי להעביר את ההצעה נדרשה פשרה. “אני מעדיף חוק של 80% מאשר שלא יהיה חוק בכלל. אחרי שנעשה את המהלך הנחשוני הזה תוכל ממשלה אחרת וכנסת אחרת לסגור את הפער”.
ח”כ איל בן ראובן, שיזם הצעה נוספת להוסיף לחפיסות הסיגריות תמונות הממחישות את נזקי העישון, התייחס להצעתו ואמר כי התמונות הקשות עוזרות למנוע מצעירים להתחיל לעשן וממעשנים שנגמלו לחזור לעשן, והוסיף: “נעשה הכל כדי שהדבר הזה ייעצר”. לתמיכה בחוק הצטרפו חברי כנסת מכל סיעות הבית, בהם גם ח”כ לאה פדידה שציינה כי היא מעשנת בעצמה אך רוצה למנוע עישון בקרב אלה שעוד לא התחילו לעשן. לתומכים הצטרפו גם ח”כ עבד אל חכים חאג’ יחיא, ח”כ נורית קורן, ח”כ שולי מועלם רפאלי וח”כ מוסי רז. ח”כ דב חנין הצטרף לתומכים בהצעה, והוסיף כי להערכתו החרגת העיתונות הכתובה מהחוק לא תעבור במבחן בג”ץ.
מנגד, ח”כ עיסאווי פריג’ הביע התנגדות להצעה ואמר כי התחיל לעשן בגיל מאוחר, 29, אך הוא נגד הגבלת הפרסום מאחר שלטענתו ההגבלה לא הוכחה כמביאה להורדת מכירות הטבק. ח”כ גרמן השיבה לו כי הגבלת הפרסום תוריד מכירות ב-7% ותציל מאות אנשים בשנה.
נציג עמותת אוויר נקי, אלעד שפר, קרא לא להחריג את העיתונות והזהיר מפני פרסום סמוי, כמו שלדבריו מתרחש בשידור התוכנית האח הגדול. “בתוכנית הזו התרחשויות קורות בפינת העישון, יש ויכוח על סיגריות ובני הנוער מקבלים מסר שאפשר לוותר על אוכל ולא על סיגריות”, אמר. נציגת האגודה למלחמה בסרטן, אביטל פאטו בן ארי, הוסיפה כי צריך גם להגביר פיקוח ואכיפה.
אביטל פאטו בן ארי מהאגודה למלחמה בסרטן: מדברים על איסור פרסום מוחלט בכל אמצעי התקשורת עשוי להפחית שימוש בטבק ב7 אחוזים בממוצע. במדינות מסוימות גם מגיע ל16 אחוזים. ילד שהולך לקנות קרמבו לא צריך לראות סיגריות מול הפנים. חפיסות אחידות לכל החברות מפחית שימוש. ואחד הדברים הכי חשובים זה פיקוח ואכיפה חייבים להגביר פיקוח ואכיפה. ראש המועצה הישראלית למניעת עישון, עו”ד עמוס האוזנר, קרא לעיתונים להיגמל מהכסף של חברות הטבק, כמו הניו יורק טיימס ועיתונים אחרים בארה”ב שהלכו בעקבותיו.
מנכ”ל העמותה לדמוקרטיה מתקדמת, שבי גטניו, אמר כי “מאז הצורר הנאצי לא היה גורם שאחראי להמתת יותר יהודיים מאשר חברות הטבק – 250 אלף ישראלים קיפחו את חייהם בגלל המוצר הזה מאז. הוא לא עושה כלום מלבד למכר אותך ולספק רווחים של אנשים תאבי בצע”. גטניו הוסיף כי סגן השר ליצמן נמצא בניגוד עניינים, ואמר כי העמותה תגיש עתירה לבית המשפט אם ההחרגה של העיתונות הכתובה תאושר. מנכ”לית המיזם למיגור העישון, שירה כסליו, שסייעה ליו”ר כבל ולח”כ גליק בהכנת ההצעה, הוסיפה: “המטרה היא למנוע מ-1.5 מיליון בני נועד חשיפה למוצרים הללו”.
נציג דובק, עו”ד דן פרידמן, אמר כי דובק תומכת באופן מלא בהצעת החוק, אך מבקשת לוודא שלא יינתן יתרון למתחרים הזרים. היועץ המשפטי של חברת פיליפ מוריס, עו”ד דוד קינן, אמר כי הצעת החוק מתעלמת מגישת הפחתת הנזק שעושות הרבה מדינות בעולם, בין סיגריות למוצרים שאין בהם שריפת טבק. לדבריו, “הצעת החוק תמנע ממעשנים בגירים, שלא מצליחים להפסיק לעשן, מידע שעשוי להציל את החיים שלהם”.
מו”ל “הארץ”, עמוס שוקן, הזכיר את ההצעה לאפשר למשרד הבריאות לקבל שטח לפרסום נזקי העישון במקביל לפרסום של חברות הטבק. לדבריו, יכול להיות שההצעה הזו תהייה מועילה יותר להפסקת עישון. מנכ”ל “ידיעות אחרונות”, ינון אנגל, הוסיף כי את ההצעה הזו של מתן שטח פרסום למשרד הבריאות העיתונים הציעו לפני 6 שנים למשרד הבריאות, ולא ח”כ ליצמן.
ח”כ יהודה גליק, שהוא כאמור שותף להצעת החוק יחד עם היו”ר כבל, הצליח להגיע לדיון לקראת תום הישיבה ואמר כי כל יום מתים למעלה מ-20 בני אדם מנזקי עישון וזה מתחיל בנגישות של ילדים, כשהמדף הכי בולט בסופר הוא המדף של הסיגריות, וצריך לעצור את זה. הוא סיפר כי חזר משוויץ, שם כדי לקנות סיגריות בחנות צריך להיכנס לחדר צדדי ולראות שלט ענק שהעישון הורג. גם הוא התייחס להחרגת העיתונות המודפסת ואמר כי האויב של הטוב הוא הטוב מאוד, והוסיף כי מה שחשוב הוא שהחוק יעבור.