אחת הסיבות לירידה פתאומית בחדות הראייה יכולה להיות חסימת כלי דם בעין. זוהי יכולה להיות ירידה זמנית או קבועה והיא אינה מלווה בכאבים. כמובן שיש להיבדק בדחיפות על ידי רופא עיניים, הוא המוסמך לאבחן האם מדובר בחסימת כלי דם או בעיה אחרת, ולהעניק את הטיפול המתאים. חסימת כלי דם יכולה להתרחש גם בוורידים וגם בעורקים, כלומר לא כל מקרה הוא חסימת עורק הרשתית.
הגורמים לחסימת עורק הרשתית
הסיבה העיקרית לחסימת עורק הרשתית היא טרשת עורקים. היא מובילה להיווצרותם של כלי דם הסותמים את העורק. טרשת עורקים אחראית לכ 80% מהמקרים. יתר המקרים הם תוצאה מתסחיפים הנגרמים ממחלות בעורקי הדם הראשיים או מחלות כלי דם. אין מדובר אך ורק בתסחיפים של קרישי דם אלא גם תסחיפי שומן או סידן. כמו כן נטייה לקרישת דם מוגברת יכולה להיות הסיבה למחלת חסימת עורק ברשתית.
כיצד חסימת עורק הרשתית משפיעה על הראייה
השאלה המרכזית בשאלה האם העורק הראשי נחסם או עורקים אחרים. במידה ומדובר בעורקים אחרים הפגיעה בראייה תלויה במיקומם וסוג החסימה. העין מלאה בעורקים קטנים אשר יכולים לסבול מחסימות חלקיות. מצב זה עשוי להוביל למצב של טשטוש ראייה פתאומי או איבוד ראייה רגעי אשר חולף ללא טיפול.
כאשר מדובר בחסימה בעורק הראשי הדבר גורם לפגיעה פתאומית בראייה, פגיעה חזקה יותר שאינה חולפת. אולי תופתעו לגלות שאצל חלק מהאנשים ישנו עורק חליפי המספק דם למרכז הראייה. עורק זה קיים בקרב 20% מהאוכלוסייה ובזכותו הראייה נשמרת גם כאשר העורק הראשי נחסם.
האם ניתן להציל את הראיה במקרה של חסימת עורק הרשתית המרכזי?
התשובה היא כן, אך חשוב להדגיש את החשיבות של טיפול חירום. ככל שנקדים לטפל כך יגדלו סיכויי ההצלחה.
הטיפול בחסימת עורק הרשתית מתבצע בכמה שלבים:
בשלב הראשון מנסים לשחרר את החסימה באמצעות עיסוי גלגל העין. עיסוי זה נמשך כמה שניות. הוא גורם לשינוי לחצים ועשוי לסייע בשחרור החסימה. אם העיסוי לא עזר עוברים לשלב השני.
בשלב השני משתמשים בתרופות הגורמות להרחבת כלי הדם והורדת הלחץ התוך עיני. התרופות אמורות להשפיע תוך 20 דקות. במידה וגם טיפול זה לא עוזר עוברים לשלב הבא.
בשלב השלישי מתבצע ניקור עדין לצורך הורדת הלחץ ודחיפת התסחיף אשר גרם לחסימה. בשלב זה יתכן גם שימוש בתרופות המשמשות להמסת קרישי דם.
חסימת העורק מביאה להלבנת הרשתית, דבר אשר נעלם לאחר מספר שבועות ממתן הטיפול. אך כאשר מדובר בחסימת עורק הרשתית המרכזי נגרמת פגיעה לחדות הראייה. למידע נוסף אודות נושא זה מומלץ לגלוש לאתר האינטרנט של רופא עיניים מומחה למחלות רשתית.