ביטחון עצמי נמוך הוא בעיה נפוצה הרבה יותר מכפי שנהוג לחשוב, אבל במקרה הזה צרת רבים ורבות היא ממש לא חצי נחמה ואפילו לא עשירית נחמה. רמת ביטחון עצמי ירודה מובילה להימנעויות מהתנסויות שונות וחוויות, מגדילה את הסיכוי לכישלונות (עקב האפקט של נבואה שמגשימה את עצמה), מייצרת תסכולים ולפעמים גם דיכאון וחרדות וכן קושי ממשי להגיע לזוגיות טובה וקריירה מספקת.
אימון NLP מאפשר להעלות במידה ניכרת את מפלס הביטחון העצמי וכך ליהנות מחיים עם איכות אמיתית. בהתאם מומלץ לכל מי שסובל או סובלת מערך עצמי נמוך להכיר את העקרונות המרכזיים של השיטה ולשקול להיעזר בה.
תהליך ממוקד מטרה
אחת האיכויות החשובות ביותר של ה-NLP היא היותה ממוקדת מטרה. ישנם גורמים רבים שמייצרים ערך עצמי נמוך ואיתו ביטחון עצמי ירוד – למשל, חוויות שליליות והתנסויות לא מוצלחות בגילאים צעירים. גם השוואה למודלים לא רלוונטיים או לא ריאליים עלולה לפגוע בביטחון העצמי, וכך גם אמונות שונות (למשל, אדם ששיערו נושר עלול לסבול מדימוי עצמי שלילי בגלל האמונה ש”נשים לא אוהבות קירחים”).
על-מנת לייצר את השינוי הרצוי הבסיס הוא באופן טבעי זיהוי האמונות החוסמות ושגיאות המחשבה שמנמיכות את הביטחון העצמי, אבל אין התבוססות מיותרת באותה חוויה שלילית או ביחס של ההורים לאדם בגיל צעיר – אלא התמקדות באמונות שמנהלות את האדם ובהרחבת נקודת המבט שלו על המציאות כך שאותה אמונה מגבילה תידחק לשוליים ותתפוגג.
דמיון מודרך וכלים אפקטיביים נוספים
לאחר זיהוי האמונות שגורמות לאדם להרגיש לא בטוח במי שהוא וביכולותיו, השלב הבא באימון הוא המרתן באמונות שמשקפות נכון יותר את המציאות (לדוגמה, “יש נשים שנמשכות לגברים שעירים ויש נשים שחושבות שקרחת היא דבר סקסי”). הרחבת נקודת המבט משנה את צורת הדיבור של האדם, את דפוסי ההתנהגות וגם את הקשרים בין הנוירונים במוח. בהתאם נהוג לתאר את אימוני ה-NLP כתכנות מחדש של האדם – שלומד להתבונן על עצמו ועל העולם שסביבו באופן שונה לגמרי. בזכות התמורות שמתרחשות במוח השינוי יציב והולך ומעמיק עם הזמן וככל שדפוסי ההתנהגות החדשים באים לידי ביטוי.
בשלב ראשוני, על-מנת להטמיע טוב יותר את דפוסי החשיבה, נעזרים במקרים רבים מאמני NLP מיומנים שיודעים איך לבנות ביטחון עצמי בעזרת NLP בדמיון מודרך. מאחר שהמוח שלנו לא יודע להבחין באמת בין דמיון למציאות, גם חוויות חיוביות שמתרחשות “רק” בדמיון מאיצות את השינויים בדיבור, בהתנהגות ובחיבורים במוח – ומעלים במידה ניכרת את רמת הביטחון העצמי.