בשנת 2022 ההישראלים כבר הפנימו את העובדה שמקדם הגנה הוא אחד התכשירים הכי חיוניים לנו, ולא רק בקיץ. לכן טעות איומה לא להשתמש באחד כזה באופן יומיומי. אך עם זאת, גם למקפידים בשימוש יומיומי באופן חרוץ, עדיין חשוב לדעת איך לעשות שימוש נכון, שכן גם באופן המריחה והשימוש יכולות להיות טעויות שסופן סכנה בכוויות שמש, הזדקנות מוקדמת של העור, ובמקרים קיצוניים יותר עלייה מוגברת בסיכון לחשיפה לסרטן העור.
המאמר נכתב בשיתוף ד”ר סיון מרסר מומחית ברפואת עור
אספנו את הטעויות הנפוצות ביותר שאנשים עושים כאשר מדובר במקדם ההגנה שלהם, על מנת שניתן יהיה ללמוד מהם וזה הזמן ללמוד מה לא לעשות:
1. שימו לב לאזורים קטנים. מריחת מקדמי הגנה על העור צריכה להיות באזורים פופולאריים ובולטים כמו הידיים הרגליים הבטן והפנים, אך אל לשכוח את החלקים הקטנים יותר והפחות בולטים כמו גב כפות הרגליים, האוזניים, העורף עד תחילת קו השיער ובקווים הצמודים לבגד הים או לבגד על הגוף. סכנת השמש מגיעה גם לאזורים הקטנים שנשכחו במריחה. אנו נתקלים בלא מעט מקרים של התפתחות סרטנית באזורים שאינם בפנים כמו האוזניים, החזה, הידיים, הרגליים והגב, ולכן הגנה מהשמש חשובה כדי להגן על כל האזורים החשופים של העור. בחו”ל, לא מעט דיווחים על ניתוחי הסרת נגעים סרטניים ממקומות כמו פתח תעלת האוזן או בין השפתיים לקו הנחיריים – אותם אזורים קטנים שלפעמים פוסחים עליהם בעת השהייה בשמש. לכן הקפידו על מריחתם.
2. שימוש שאינו תדיר. ללא ספק, אחת הבעיות הנפוצות היא להתהדר בעובדה שאנחנו נמרחים, קונים את המוצרים וסוחבים אותם איתנו לכל מקום- אבל חשוב להקפיד על תדירות צפופה בשימוש ובמריחתם על העור! כמו בלא מעט משימות בחיים, הקפדה היא חלק משמעותי בהצלחת המשימה – ולכן לא יעזור להתמרח פעם ביום אלא חשוב להקפיד כל שעתיים כאשר חשופים לשמש למעלה משעתיים.
3. הכמות הנכונה להגנה מספקת. רוב הציבור משנן ויודע “מקדם הגנה לפנים צריך להיות בכמות של כמעט כפית שלמה של חומר שיונח על עור הפנים, ובכן הדבר הזה נכון גם לגבי מסנני קרינה בספריי אם כי יהיה קשה יותר למדוד את הכמות באופן הזה. אך בשורה התחתונה חשוב להישמר במקומות מוצלים כמה שיותר באם לא ניתן למרוח את הכמויות המדויקות האלה.
4. עמידות מקדמי ההגנה הקיימים בשוק. בהנחה והצלחנו להקפיד על הכמות הנכונה, ועל התדירות הנכונה – אבל הבילוי הנוכחי כולל בריכה או ים, או אפילו זיעה מרובה לכמה שעות , אין לו את העמידות המלאה בנוזלים מסוג מים מתוקים, מלוחים, או עם חומרי כלור למשל, ועל כן- יש להתמרח מחדש בכל פעם. ובכן, התדירות של מס’ המריחות היא הסוד! מריחה מחדש כל שעה עד שעתיים ואחרי כל חשיפה למים או פעילות גופנית
5. מקדם הגנה שנמרח מאוחר מדי? טעות! לפעמים פעולת מריחת קרם ההגנה נשכחת לפני היציאה מהדלת וזו טעות שמחירה גבוה, לא טוב ובוודאי לא אפקטיבי למרוח קרם הגנה לאחר שכבר יצאנו לפעילות בחוץ, ” חשוב למרוח קרם הגנה 30 דקות לפני שחייה או הזעה”, היא אומרת.
6. אסור לדלג על מריחת השפתיים! מרקם השפתיים שונה משאר העור, השפתיים הן למעשה ריריות דקיקות והן עדיין זקוקות להגנה מהשמש אפילו יותר מהעור עצמו! בשל רגישותן ודקיקותן. חשוב להקפיד למרוח אותן בתכשיר ייעודי לשפתיים עם מקדם הגנה או עם מסנן ההגנה המשמש הגנה לשאר עור הפנים.
7. בחירה מוטעית של מקדם הגנה. תעשיית מסנני קרינה ומקדמי הגנה פורחת ועולה משנה לשנה, גם ההיצע גם הביקוש ובעיקר הגימיקים והחידושים ( אחד שקוף, אחד בסטיק ואחר בכלל בספריי שנספג ונספג) . חשוב לשים לב, להתנהגות העור תחת מריחת מקדם ההגנה, האם הוא מוגן ולא משתזף כלל? האם הוא מזיע יותר מהרגיל וככל הנראה לא נושם בגלל אותו מקדם הגנה? הקפידו לבדוק שגם אם המריחה קלילה ונספגת ונעימה – ההגנה שמצופה להתקבל, עדיין קורית. אם היא אינה עומדת בציפיות, גשו לפארם הקרוב ובחנו מסנן הגנה אחר.
8. הגנה 365 ימים בשנה. אבוי למי שמעז לחשוב שבימי החורף כאשר מעונן וגשום, סכנת הקרינה אינה קיימת, כי היא קיימת ועוד איך. ב2022, לצד חור עצום באוזון ותנאי אקלים שהולכים ומחמירים, קרני שמש שמשנה לשנה מסכנות את העור יותר ויותר – מריחת מקדמי ההגנה צריכה להיעשות על בסיס יומי, דו שעתי ובעיקר שנתי – 365 ימים בשנה. למעוניינים להחכים חשוב לדעת שקרני UVA, חודרות בקלות ואף עמוק יותר כאשר יש עננים וטמפ’ קרות בחוץ, ההוכחה לכך היא המחקרים האמריקאים על יותר מקרי סרטן עור בקרב צידם השמאלי של נהגים אמריקאים יותר מהצד הימני שכן פחות חשוף לחלון זכוכית החושף אותם לשמש.
חשוב ליצור הרגל של הנחת מקדם הגנה מדי יום, שהרי קרניים אולטרה סגולות מובילות להזדקנות מוקדמת של העור, קמטים, כוויות שמש, סימני פיגמנטציה, ולרבות סרטן העור. גם בחללים שעל פניו סגורים כמו רכבים או משרדים, בהם שהות ממושכת ליד חלונות זכוכית מובילה לנזקים מהסוג הזה, טוענת ד”ר מרסר לסיכומו של עניין- מריחת קרם הגנה צריכה להפוך לחלק משגרת היומיום שלך, זהה לצחצוח שיניים!”
9. תרגיל בחשבון? לא בא בחשבון! הדעה הרווחת כי תכשיר עם מס’ SPF מסוים ועוד תכשיר עם מס’ SPF מסוים יניבו הגנה גבוהה יותר מבחינה מספרית – טועים טעות חמורה. לצורך הדוגמא; שכבת בסיס עם מקדם הגנה של 15 ומעליה קרם לחות עם מקדם הגנה של 30 לא שווה להגנה של SPF 45. זה עדיין שווה רק ל-30 וחשוב להבין את זה!