נהיגה בשכרות נחשבת כאחת העבירות החמורות בדיני התעבורה. נהג אשר נוהג תחת השפעת אלכוהול לא רק שמסכן את עצמו אלא מסכן גם את ציבור הולכי הרגל והנהגים האחרים. לאחרונה המשטרה ובתי המשפט החלו לגלות מדיניות של אפס סובלנות כלפי נהגים אשר נתפסו נוהגים תחת השפעת אלכוהול או כל סם אחר, אך לפעמים גם אדם נורמטיבי יכול להיתפס בקלקלתו, לכן חשוב לדעת מה אומר החוק וכיצד אפשר להיעזר בעו”ד תעבורה כדי לערער על העונש או להקל בו.
מהי נהיגה בשכרות ומהו העונש?
מבחינת החוק, כל נהג אשר בדמו נמצא 50 מ”ג אלכוהול ל – 100 מ”ג דם נחשב כנוהג בשכרות. המדד לאישום בעקבות בדיקת ינשוף צריך להיות מעל 290 מ”ג ריכוז אלכוהול ל- 1 ליטר אוויר.
נהג אשר הואשם בעבירת נהיגה בשכרות צפוי לפסילת רישיון מנהלתית ברגע המעצר למשך 30 יום ויקבל זימון לבית הדין לתעבורה. בית הדין רשאי לפסוק על עבירה ראשונה של נהיגה בשכרות עד שנתיים שלילה, בניגוד לעבירה של נהיגה בקלות ראש, לדוגמא, שהעונש עליה הוא עד 6 חודשי שלילה, ולעבירה שנייה ושלישית עד 4 שנות שלילה.
איך מתבצעת בדיקת שכרות לנהגים?
ישנן שלוש בדיקות שניתון לבצע:
- בדיקת מאפיינים
שוטר רשאי לבקש מנהג לעצור את רכבו לצאת ולבצע “בדיקת מאפיינים”. בבדיקה זו הנהג מתבקש לבצע כמה תרגילים פשוטים אשר יכולים להצביע על כך שהוא שתוי, כמו ללכת בקו ישר. בדיקה זו אינה קבילה מבחינה משפטית והיא בגדר חוות דעת של אותו שוטר, שתוצאותיה יכולות להוות עילה לביצוע בדיקות אחרות. - בדיקת ינשוף:
בדיקת ינשוף היא בדיקת נשימה פשוטה שאת התוצאות שלה ניתן לראות באופן מידי. הנבדק צריך לנשוף לתוך מכשיר המודד את ריכוז אלכוהול בנשיפה והיא נפוצה במכמונות משטרת התנועה. - בדיקת דם
בדיקת דם יכולה להיעשות רק על ידי אדם המוכשר לבצע בדיקה זו ולרוב היא תעשה בתחנת המשטרה או במרפאות ובתי חולים. למרות שבדיקה זו נחשבת מדויקת, יש קושי להפנות כל נהג שנעצר לביצוע הבדיקה ולרוב היא תבוצע במקרה של תאונה, בה הנהג כבר נלקח לתחנת המשטרה, כאשר יש צורך לבדוק האם היא נגרמה בגלל נהיגה בשכרות.
האם ניתן לערער על תוצאות הבדיקה והחלטת המשטרה?
על בדיקות דם לא ניתן לערער, אך על בדקיות אחרות כן.בכדי לערער על התוצאות של בדיקת ינשוף מומלץ לפנות אל עו”ד תעבורה כבר ברגע המעצר, בכדי שינחה אותנו כיצד לפעול נכון. בנוסף, ישנם כמה כלים משפטיים אשר ניתן להשתמש בהם בכדי להביא להפחתת העונש. עורך דין תעבורה מומחה המייצג אותנו במשפט יוכל להיעזר בהם בכדי להפחית את העונש.
בין הכלים המשפטיים הבולטים העומדים לרשותו של עו”ד תעבורה אפשר למנות כמה:
- ערעור על תוצאות בדיקת הינשוף החייבת להתבצע לאחר השגחה בידי שוטר כי במשך 15 לפני הבדיקה הנבדק לא צרך שום משקה או אוכל. תיעוד של בדיקה בה לא נמדד פרק זמן זה יכול להוביל לפסילת תוצאות הבדיקה.
- המשתנים הפיזיולוגים של כל אדם שונים, ולכן, למרות שהבדיקות מודדות את ריכוז האלכוהול בדם, קצב הספיגה שלו משתנה מאדם לאדם ותלוי במשתנים כמו משקל וגובה. עו”ד תעבורה יוכל להוכיח כי מה שנכון עבור אדם אחד לא בהכרח נכון עבור אדם אחר בעל ממדים שונים.
- אופן צריכת האלכוהול גם הוא משפיע על תוצאות הבדיקה כמו זמן צריכת האלכוהול, סוג המשקה ותכולת הקיבה בזמן הצריכה.
- היסטוריית הנהיגה של הנהג עשוי הלהשפיע רבות על העונש שיוטל עליו. גם אם הבדיקה היא חד משמעית, עו”ד תעבורה יוכל לרתום את היסטוריית עבירות התנועה שלנו לטובתנו במטרה להמתיק את העונש תוך התחשבות בעבירת נהיגה בשכרות כעבירה ראשונה.
אם שותים לא נוהגים
הדבר החשוב ביותר הוא לנהוג באחריות אישית, או לפי המשפט הידוע: אם שותים לא נוהגים. חשוב לדעת כי במקרה ונתפסתם והואשמת בעבירה של נהיגה בשכרות אין זו קביעה חד משמעית. יש להתייעץ עם עורך דין מנוסה העוסק בדיני תעבורה בכדי לוודא כי הבדיקה נעשתה בהתאם לחוק והאם ניתן לנסות ולהפחית את העונש תוך התחשבות בהיבטים שונים ומשפטיים של דיני תעבורה.
עו״ד תעבורה ניר שלום 077-9976882