מאת ד”ר מאיה איש שלום מומחית לרפואה פנימית, אנדוקרינולוגיה וסוכרת
אנחנו חיים במציאות שמתח הוא חלק בלתי נמנע מהחיים, והוא יכול להשפיע באופן משמעותי על בריאותנו. אחת ההשפעות הפחות ידועות של מתח היא יכולתו להעלות את רמות הסוכר בדם. זה קורה מכיוון שמתח גורם לסדרה של שינויים הורמונליים בגוף,
המכינים אותנו למצבי “הילחם או ברח”. בעוד שתגובה זו חיונית להישרדות, היא עלולה לגרום לבעיות עבור חולי סוכרת בכלל וחולי סוכרת נעורים בפרט. הבנת האופן שבו מתח משפיע על רמות הסוכר בדם היא קריטית לניהול בריאות עבור חולי סוכרת נעורים.
קצת על מחלת סוכרת נעורים: סוכרת מסוג 1 היא מחלה אוטואימונית המכונה גם סוכרת נעורים ומתפתחת כאשר הלבלב מפסיק לייצר אינסולין. ללא אינסולין כלל, הורמון הנדרש לפירוק הסוכר ולהעברתו מזרם הדם לרקמות השונות: שומן, שריר, כבד, זקוקים לזריקות מרובות של אינסולין מדי יום או להזלפה רציפה של אינסולין באמצעות משאבה, כתחליף לאינסולין העצמי. סוכרת זו פוגעת בילדים, בני נוער ומבוגרים ויכולה להופיע בכל גיל. כיום חיים בישראל כ-50,000 חולי סוכרת נעורים, מתוכם 5,000 ילדים.
מה קורה במצבי מתח? כאשר אנשים נמצאים במצבי לחץ, גופם מגיב באופן שנועד לסייע להם להתמודד עם האיום. תגובה זו ידועה בשם “תגובת הילחם או ברח”. הכל מתחיל במוח, שם משתחררים הורמונים כמו קורטיזול ואדרנלין. קורטיזול, המכונה לעתים קרובות הורמון הלחץ, ממלא תפקיד משמעותי בתהליך זה. תפקידו העיקרי הוא לספק פרץ אנרגיה מהיר על ידי העלאת רמות הסוכר בדם. הדבר אמור לסייע לאדם להילחם באיום או לברוח ממנו. אדרנלין, הורמון מפתח נוסף, נכנס גם הוא לפעולה כדי להגביר את האנרגיה והערנות.
ההורמונים הללו גם מעלים את יצור הסוכר ע”י הכבד, וכן גורמים לתנגודת לפעילות האינסולין ברמת השריר, שומן, כבד, דבר שמקשה על פנוי האינסולין מזרם הדם ומביא לעליה ברמות הסוכר. בנוסף, בזמן סטרס פעמים רבות נפגעת השינה. רמות הסוכר יורדות במהלך הלילה אך שינה מקוצרת או באיכות ירודה מעלה את הורמוני הסטרס ואת רמות הסוכר. בנוסף פגיעה בשינה יכולה להביא לעליה ברמות הורמון הרעב-גרלין. תגובה הורמונלית זו עלולה להוות בעיה עבור אנשים עם סוכרת. לחץ כרוני עלול להוביל
לרמות סוכר גבוהות בדם לאורך זמן, מה שמקשה על ניהול המצב. הבנת ההשפעה ההורמונלית של לחץ על רמת הסוכר בדם היא קריטית לפיתוח אסטרטגיות יעילות למיתון השפעות אלו.
אחד הכללים לשמירה על בריאות תקינה לחולי סוכרת נעורים היא לאזן את רמות הסוכר בדם. חובה לבדוק את רמת הסוכר בדם בכל מספר שעות ולהזריק אינסולין, מצבים אשר בהם התנודות בין סוכר גבוה מאוד וסוכר נמוך מאוד עשויים להיות מסכני חיים.
איזון רמות הסוכר עד כמה שיותר קרוב לסוכר תקין מסייע במניעת סבוכים ארוכי טווח של המחלה. כגון פגיעה בכלי הדם הקטנים: ברשתית, כליות, בעצבים. וכן בכלי הדם הגדולים, למניעת התקף לב אירוע מוחי, וכן פגיעה בכלי הדם בגפיים דבר שעלול להביא לקטיעות. איזון רמות הסוכר כרוך בהקפדה על תזונה מתאימה – בעיקר בחירה של מזונות שפחות מעלים את רמת הסוכר (התאמה אישית בעזרת מדידות סוכר מהאצבע או מד סוכר רציף), פעילות גופנית סדירה – בזמן הפעילות רמת הסוכר יורדת באופן שאינו תלוי באינסולין ולאחר הפעילות הגופנית ישנה ירידה בתנגודת לאינסולין ברמת השריר שנמשכת עד 48 שעות.
בחולי סוכרת מסוג 1 הטיפול מבוסס על אינסולין, והתאמת המינון היא בהתאם לרמת הסוכר בדם ולכמות הפחמימות שנצרכת.
המלצות לניהול יעיל של מתח ולשמירה של רמות סוכר מאוזנות:
1. הפחתת סטרס. השתדלו לצמצם צפייה בתכנים שמעלים רמת מתח וחרדה. היעזרו בפעולות מרגיעות כגון מדיטציה,MINDFULLNESS , ריקוד, הליכה. השתדלו להפחית חשיפה למסכים לפני השינה.
2. השתדלו להקפיד על שינה של 7 שעות בלילה. הפחתת חשיפה למסכים לפני השינה, האור הכחול במסכים גם פוגע בשחרור הורמון השינה מלטונין. ובנוסף התכנים עשויים להביא לדחק ופגיעה בשינה. אפשר להיעזר בכדורים להשריית שינה,
ישנם כדורים שאינם מביאים להתמכרות וניתן להשתמש בהם לתקופה קצרה. כדאי להתייעץ עם הרופא/ה המטפל/ת.
3. התאמת תזונה: השתדלו שלא להכניס מזונות עתירי פחמימות הביתה. למתגוררים במלונות השתדלו לבחור מזונות שאינם עתירי פחמימות: הפחיתו צריכת מאפים, לחמים, מיצים, פירות עתירי פחמימה כגון אפרסמון, מנגו. הפחיתו בצריכת אורז
ופסטה. הגדילו צריכת ירקות, חלבון – בשר, דגים, גבינות, יוגורט טבעי, וגם חלק מהקטניות וכן פירות כגון אוכמניות ותותים. הגבירו צריכת אגוזים טבעיים.
4. הקפידו על פעילות גופנית סדירה. כל פעילות גופנית, ארובית או תרגילי כוח, מסייעת בהורדת רמות הסוכר בזמן הפעילות והן בשעות וימים שלאחריה. בנוסף, היא מגינה על הלב וכלי הדם, מפחיתה רמות לחץ דם ורמות טריגליצרידים ומעלה את הכולסטרול הטוב. הפעילות הגופנית יכולה להעלות את רמות האנדורפינים ולשפר את ההרגשה הכללית.
5. הקפידו על הטיפול השגרתי בסוכרת. חולי סוכרת מסוג 1 זכאים לניטור סוכר רציף במסגרת סל הבריאות. ניטור הסוכר באופן רציף יכול לסייע מאוד באיזון רמות הסוכר בעזרת בחירה נכונה יותר של מזונות וכן התאמת מינון האינסולין למזון שנצרך ולרמת הסוכר. בחולי סוכרת מסוג 1 בילדים, ובחלק מהקופות גם במבוגרים ישנה גם אפשרות למערכות שמדמות “לבלב מלאכותי”. מדובר בחיישן שמנטר את רמות הסוכר באופן רציף ומתקשר עם משאבה שמזליפה באופן רציף אינסולין. הזלפת האינסולין ע”י המשאבה מווסתת באופן אוטומטי בהתאם לרמות הסוכר, דבר שמונע עליות וירידות לא רצויות ברמות הסוכר. ומשחררת את המטופלים מצורך תמידי
בהתעסקות בטיפול ברמות הסוכר.
6. היעזרו בתמיכה נפשית בעת הצורך – קיימים היום מערכים לתמיכה נפשית בצורת שיחות ולפי הצורך ניתן גם להיעזר בתרופות.