החלטתם להפסיק לעשן? כל הכבוד. צפויה לכם דרך לא פשוטה, ולא פעם תיתקלו בקושי או בדחף ממש חזק לעשן, אך חשוב שתזכרו את המטרה שלשמה אתם עוברים את כל זה – להחזיר לעצמכם בריאות תקינה ואיכות חיים גבוהה.
הפסקת עישון תפחית משמעותית את הסיכון שתלקו בשבץ מוחי ובמחלות לב וריאות, תשפר את מראה העור שלכם ואת בריאות חלל הפה, תחזק את סיבולת הלב והריאה שלכם ואפילו תשפר את התפקוד המיני. האוויר שתנשמו יהיה נקי יותר, לא תשמעו יותר תלונות על כך שאתם מסריחים מסיגריות, ואפילו ההוצאות שלכם יקטנו.
כיוון שהפסקת עישון אינה תהליך פשוט, וכיוון שמעבר להתמכרות הפיזית ישנם גם אלמנטים התנהגותיים, נפשיים וחברתיים בהרגל העישון, השיטות להפסקת עישון הן מגוונות ומה שיעבוד עבור מעשן אחד לא בהכרח יתאים לאחר. הדרך היחידה לדעת איזו שיטה תהיה יעילה עבורכם היא פשוט לנסות, לתת הזדמנות אמיתית ולהשקיע מאמץ, אך אם זה לא הולך – לדעת שישנן דרכים נוספות.
איך אפשר להפסיק לעשן?
ישנן לא מעט שיטות להפסקת עישון, ולכל סוג שיטה עדת מאמינים נלהבים שניסו והצליחו. כאמור, הצלחת שיטה מסוימת אצל אנשים מסוימים אינה מעידה על סיכויי ההצלחה שלהם אצל אחרים, חשוב להמשיך לנסות ולא להתייאש, ואם יש צורך – לפנות לשיטה מסוג אחר, לשמחתנו ישנן לא מעט כאלה:
- תחליפי ניקוטין – מדבקות ניקוטין או מסטיקים המכילים ניקוטין, ניתן להשתמש בכל אחד מהם לחוד או יחד. המטרה שלהם היא לספק לגוף את הניקוטין שהוא רגיל לקבל, אך לעשות את זה בהדרגה כך שהגוף מקבל מינונים נמוכים ומאוזנים יותר, והצורך הפיזי העז בחומר נחלש. המדבקות נחשבות ליעילות אך עשויות לגרום לתופעות לוואי שונות כמו כאבי ראש, בחילות, סחרחורות ועוד.
- תרופות מרשם – ישנם מספר סוגים של תרופות מרשם, והן נחשבות לאחת הדרכים היעילות לגמילה מעישון. התרופות מדכאות את הקולטנים, תאי החישה המגיבים לניקוטין וגורמים למוח לפרש את ספיגתו בצורה הגורמת לנו לעונג. שימוש בתרופות מרשם לעיתים ילווה בדרישה שהמטופל ישתתף בתוכנית גמילה קבוצתית מסודרת. גם לתרופות עשויות להיות תופעות לוואי כמו בחילות, הקאות, דיכאון ועוד.
- סדנאות גמילה – סדנאות גמילה הן לפני הכול דרך לעבור את התהליך עם אנשים נוספים שנמצאים במצב שלך, שמתמודדים עם אותם הקשיים ושמעריכים את אותם נצחונות קטנים. מעבר לקבוצה התומכת, עוסקות הסדנאות בהבנת הרגלי העישון של כל משתתף ובמציאת דרכים להתגברות ולשינוי. את הסדנאות מעבירים אנשי מקצוע, והן כוללות מספר מפגשים, כל סדנה והמבנה הספציפי שלה.
- שיטות אלטרנטיביות – מעשנים רבים המבקשים להיגמל פונים למגוון שיטות אלטרנטיביות, ומשתמשים בהן כתמיכה לשיטות גמילה נוספות או כשיטת גמילה בפני עצמן. דיקור סיני, צמחי מרפא, הילינג ואפילו שיאצו יכולים להתגלות כיעילים, הדרך היחידה לגלות היא, כאמור, לנסות, ובמיוחד בשיטות מסוג זה – אם כבר לנסות, אז עד הסוף. לתת הזדמנות אמיתית ולשים את הסקפטיות בצד. תמיד תוכלו לחזור אליה אם השיטה שבחרתם לא תעבוד.
לצד כל השיטות הללו, רבים יחליטו, לפחות כצעד ראשון, לנסות להפסיק לעשן בעצמם, ללא ליווי של תרופות, חומרים, קבוצות תמיכה או אמצעים נוספים. חלק מהאנשים יפסיקו לעשן בהדרגה ואחרים יוציאו את הסיגריות מחייהם לחלוטין ברגע אחד. ההצלחה, בכל אחת מהאפשרויות, תימדד רק בטווח הארוך, ובתקווה שתצליחו להתגבר על הדחף לאורך זמן, ועל מנת שאכן תצליחו, כדאי לעשות כמה הכנות מראש.
ראשית, קחו בחשבון שהתיאבון יעלה וציידו את המטבח ואת המזווה בנשנושים בריאים, בעיקר ירקות חתוכים מכל הסוגים. שנית, ידעו את כל הסובבים אתכם והבהירו להם את חשיבות הנושא עבורכם, אתם תזדקקו לתמיכתם בהמשך הדרך. אל תתביישו להקיף את עצמכם במשפטים מחזקים ובאמרות מעוררות השראה, ויעזור אם תעשו את זה עם חבר, בן זוג או בן משפחה. בכל דרך שבה תבחרו – התאזרו בסבלנות וקחו אוויר, בקרוב תנשמו עמוק יותר ונקי הרבה יותר.
מה עובר על מעשן בימים הראשונים של הגמילה?
השעות הראשונות, הימים הראשונים והשבועיים הראשונים בגמילה מעישון הן בהחלט לא פשוטות, ומעל פני השטח ניתן לחוש בשינויים אשר עוברים על הגוף והמוח. תהליך הניקוי שעובר הנגמל לאורך התקופה הראשונה של הגמילה מאופיין בהסתגלות החדשה של המערכת לאי אספקת ניקוטין ושאר הרעלים הנוספים ועשויה לגרום לתופעות לוואי שונות שעוברות על הנגמל. התופעות האלה מתרחשות מהצורך הפיזי של הגוף לניקוטין ומהלחץ הנפשי שאי אפשר לעשן יותר, לא אחרי האוכל, לא בבוקר עם הסיגריה לוא בשום סיטואציה שהיתה הרגל לאורך שנים. ייתכן מאד שתרגישו דחף ותשוקה עזה לעשן, קשיי הירדמות בשינה מתח וחרדה, אי נוחות, עייפות בחילות, סחרחורות. מומלץ להרבות בשתיים מים בימים הראשונים של הגמילה.
הקשיים שבדרך:
- קשיי ריכוז
- דיכאון/מצב רוח ירוד
- עצב
- רעב
- עצירות
- אפטות/פצעי לחץ
בשבועיים הראשונים לאחר הפסקת העישון צריכים להתמודד עם הדחף למרות כל התופעות הנ”ל, ולהמשיך לתפקד באופן מלא. את “החלל הריק” שמורגש כל פעם מחדש ניתן למלא בפעילות ספורטיבית ובעשיה של דברים חדשים שרציתם לעשות ולא העזתם. גמילה מעישון היא הזדמנות נהדרת לצאת מהקופסא, לחשב מסלול מחדש ולמצות את החיים עד תום. אחרי הכל חיים רק פעם אחת, אז לא לפחד לעשות שינויים, לקבל החלטות חשובות ולהגשים משאלות: להפסיק לעשן פעם אחת ולתמיד.