על פי הערכות ארגון הבריאות העולמי (WHO) ברחבי העולם חיים קרוב ל-1.3 מיליארד בני אדם עם צורה כלשהי של ליקוי ראייה; לפי אותן הערכות, קרוב ל-75% מליקויים אלה אפשר היה למנוע!
מהו בעצם עיוורון בר-מניעה?
עיוורון אשר ניתן לטפל בו או למנוע את הופעתו באמצעים ידועים, מעשיים ויעילים.
הסיבות הנפוצות ביותר של עיוורון בר-מניעה הן טראכומה וקטרקט בעיניים:
- קטרקט (יָרוֹד) – זהו מצב שבו מופיעה עכירות בעדשה. כאשר היא שקופה, אין בעיה למקד את קרני האור ולקבל תמונה ברורה; אך כאשר קיימת עכירות, מתקבלת תמונה מעורפלת או מטושטשת.
עוד מימי מצרים העתיקה קטרקט בעיניים היה ידוע לאנושות וציורים שנמצאו במקדשים ובקברים מצריים עתיקים מתארים מכשור שכנראה שימש לניתוח קטרקט.
הסיבות להופעתו רבות ומגוונות: הזדקנות, פגיעה בעדשת העין, תורשה, בעיות רפואיות כגון סוכרת, שימוש מתמשך בתרופות עם סטרואידים, וכו’.
- מניעת קטרקט – נכון להיום לא ניתן למנוע הופעת ירוד באמצעים רפואיים; הדרך היחידה להוריד את הסיכון היא באמצעות שינוי באורח חיים:
- לאכול בריא – מזון שמכיל נוגדי חמצון, ירקות כמו ברוקולי, אספרגוס, תרד וכרוב ניצנים ועוד, גם אבוקדו, אשכולית ותותים, שעשירים בגלוטתיון, עוזרים לשמור על בריאות העיניים.
- להפסיק לעשן – העישון מנטרל את פעולת נוגדי החימצון ומייצר רדיקלים חופשיים שמזיקים לעין.
- להרכיב משקפי שמש – כבר מגיל צעיר. משקפי שמש מונעים פגיעה של קרני UV בחלבונים בעדשת העין.
- לשמור על רמת סוכר סבירה – כאשר רמת הסוכר בדם גבוהה מדי זמן רב מדי, העדשות מתנפחות. יתר על כן, העדשות ממירות את הסוכר שבדם לסורביטול, והצטברות של חומר זה מדרדרת את איכות הראיה.
- טראכומה (גרענת) – זו מחלת עיניים זיהומית מדבקת. היא נפוצה במדינות נחשלות מבחינת תנאי מגורים והיגיינה, ושייכת לקטגוריה של “מחלות עוני” מובהקות. בין הגורמים להתפשטות מחלה זו ניתן למצוא מחסור במים זורמים, מחסור במתקני שירותים, זבובים, צפיפות מגורים, מגורים בקרבת בעלי חיים, ועוד. הגרענת היתה ידועה עוד מימי קדם אך ההתעניינות בה כמחלה שצריך לטפל בה הופיעה כאשר היא הובאה לאירופה בסוף המאה ה-18 על ידי חיילי נפוליאון שנדבקו בה עם כיבוש מצרים.
נכון לעכשיו, על פי הערכות של ארגון הבריאות העולמי, קרוב ל – 80 מיליון בני אדם סובלים מזיהום פעיל. (בין 60-90% מהם הם ילדים!). 1.2 מיליון בני אדם הם עיוורים לחלוטין עקב מחלה זו.
- מניעת גרענת – ניתן למנוע את רוב המקרים של הידבקות והתפשטות הגרענת על ידי פעולה בשני ראשים:
- חינוך להיגיינה אישית – שטיפת פנים וידיים באופן קבוע מורידה באופן דרסטי את שכיחות המחלה;
- שיפור סביבתי – הספקת מים זורמים, הדברת זבובים, הנגשת השימוש בשירותים סניטריים.
לאור השכיחות של מחלות עיניים, ובעיקר לאור ההבנה כי את רובן ניתן למנוע, ארגון הבריאות העולמי מוביל מזה כמה שנים את פרויקט “ראיה 2020” (Vision 2020), במטרה לצמצם את אחוז הסובלים מעיוורון בר-מניעה באופן דרסטי עד לתאריך היעד 2020.