דבש הוא מזון בעל שימושים רבים. הוא ממתיק טבעי, מזין, מקור אנרגיה מרוכז ותרופה עממית עתיקה לבריאות ולריפוי.
מה עוד לא נכתב על דבש? הוא מלווה בחיינו היום יומיים אם זה בבישול, בחגים ויש לו תכונות בריאותיות שונות.
הדבש מדורג לפי צבע שיכול לנוע בין ענבר הזהוב והבהיר לחום כהה. תכולת המינרלים בדבש הכהה גדולה יותר מזו שבדבש הבהיר ולכל דבש תכונות מיוחדות. טעם הדבש, לעומת זאת, תלוי בפרחים שמהם נלקח הצוף. הדבש נחשב כמוצר מרפא מכיוון שהוא מקבל את הסגולות התזונתיות והרפואיות של הצמחים שמהם הוא נוצר. לכל דבש תכונות ייחודיות משלו, בהתאם לצמחים שמהם נלקח הצוף כמו שציינתי מקודם. בנוסף, הרכבו הכימי משתנה ותלוי גם בסוג הקרקע, במזג האוויר ובמיקומו. כל מה שנאמר לעיל מסביר קיום של מעל 300 זני דבש שונים שידועים כיום. דבש מכיל מספר מולקולות סוכר שונות, אך מורכב בעיקר מפרוקטוז וגלוקוז.
בישראל אפשר למצור מגוון רחב של סוגי דבש. דבש משיזף, אקליפטוס, דרדרים, מרווה, אשל, אבוקדו, חמניות, שיזף, שקד מצוי, תלתן ועוד. בארץ ישנם כ-80 סוגי פרחים שמהם מפיקות הדבורים דבש.
הדרך בה נוצר הדבש היא בהחלט אחד מפלאי הטבע שלא תמיד מוערכים על ידנו אוכלי הדבש. בדרך זו הדבורה אוספת את הצוף מהפרחים ובתוך גופה מייצרת מהצוף את הדבש שאנו קונים. בתהליך זה לא רק שהדבורה מייצרת דבש אלא בתהליך זה של איסוף הצוף בעצם מתרחש תהליך האבקה של הצמחים ולדבורת הדבש חשיבות גדולה לעתיד האנושות שכן הן האחראיות ל 80% מהאבקה של הגידולים החקלאיים של ייצור המזון שאנו אוכלים. אלברט אינשטיין העלה עובדה לפני 60 שנים כי אם הדבורים תעלמנה מהעולם, תוך ארבע שנים בלבד לא תישאר חקלאות ולא יהיה מזון בעולם. לכן, חשוב מאוד לשמור על הדבורים ואף לעזור להן לעשות את עבודתן.
דבש זמין לרוב בצורה גולמית או מפוסטרת. דבש גולמי אינו מעובד, כלומר הוא מוסר מהכוורת וישר לצנצנת, הוא יותר עכור ופחות נוזלי. הוא מכיל כמויות זעירות של שמרים, שעווה ואבקה. נמצא כי צריכת דבש גולמי מפחיתה את ההשפעות של אלרגיות עונתיות בשל תכונות אנטיאוקסידנטיות שלו והאנטי דלקתיות כגון שימוש לחבישת דבש במקרים של פצעים קשים לריפוי. בניגוד לזה, דבש מפוסטר חומם ועובד כדי להסיר זיהומים ולהרוג כל חיידק שעלול להזיק, אך מאבד את ערך התזונתי העשיר שלו. הוא יותר צלול ונוזלי כמו רוב הדבש הקנוי בעולם.
איך יודעים איזה דבש עדיף לקנות?
יש לשים לב לאריזת הדבש בעת קניית המוצר, ישנם חברות אשר מוכרים דבש באיכות ירודה במיוחד דבש שמיובא מסין שלא עומד בדרישות התקן וכן קיים זיוף של דבש מקומי. יש קושי להבחין בדבש מזויף. הדרך הטובה ביותר לדעת אם הדבש המוצע למכירה הוא איכותי או לא היא לקנות דבש עם תו האיכות- “דבש איכות תוצרת ישראל” או לקנות ממכוורות שמכינים בעצמם דבש טהור. הצרכן יכול להיות רגוע בעת רכישת דבש מסומן בתו איכות ולהיות בטוח שרכש דבש איכותי ולא מוצר מזויף שיש בו רק צבע ומתיקות.
אז מה הוא הערך התזונתי של הדבש ומה עדיף, סוכר או דבש?
הדבש בעל ערך גליקמי נמוך יותר בהשוואה לסוכר. מזונות ובעיקר פחמימות בעלות ערך גליקמי גבוה מתפרקות מהר בתהליך העיכול, ומעלות במהירות את רמת הגלוקוז בדם. דבש, בהשוואה לסוכר, מקפיץ פחות את רמות הסוכר בדם. מבחינת רמת המתיקות שלהם, דבש יותר מרוכז, למשל אם נכין כוס תה עם כפית דבש או כפית סוכר, לתה עם הדבש יהיה טעם מתוק יותר כי כפית דבש מכילה כמות יותר גדולה של סוכר ומעט יותר קלוריות, לכן חשוב לצרוך דבש בכמות מבוקרת.
תכולת הוויטמינים והמינרלים בדבש, ובמיוחד בזה שעובר חימום ופיסטור זניחה.
לסיכום, תמיד יש עדיפות לאכול מזון כמה שיותר טבעי וגולמי, במידה ורוצים להמתיק את המזון שלנו אז בהחלט יש עדיפות לצרוך את הדבש על פני סוכר שעובר תהליכי עיבוד רבים. ולגבי דבורת הדבש, יש כמה דרכים לעזור להן להמשיך לבצע את עבודתן על ידי טיפוח גינה בעלת צמחייה המזמינה את הדבורים ולאפשר להן גישה אליה כדי לפזר אבקנים ולבצע את פעולה ה”האבקה” התורמת למערכת האקולוגית. הפחתת חומרי הדברה עוזרת לדבורים לייצר יותר דבש במקביל לשמירה על הסביבה, והדבר החשוב ביותר הוא לא לפחד מדבורים ולתת להן לעשות את מה שהן עושות הכי טוב – וזה לייצר ולעבוד למען הטבע ולמען האדם שנמשיך להנות מהדבש הטעים כל כך.
מריה סוידאן, דיאטנית קלינית, B.Sc , R.D, בחלי ממן, רשת המתמחה באורח חיים בריא