מפרק הירך הוא בין המפרקים הגדולים והחשובים ביותר בגוף ונמצא בנקודת המפגש שבין עצם האגן לירך. זהו מפרק סיבובי המורכב מחיבור עצם הירך העגולה לתוך שקע הנמצא בעצם האגן הנקרא “אצטבולום” בדוגמת מכתש ועלי. המפרק עטוף ברצועות ושרירים המגנים עליו ומאפשרים לו לבצע תנועות רחבות ומכוסה בסחוס המתפקד כבולם זעזועים ומסייע לבצע תנועות ללא כאב וחיכוך בין העצמות. למפרק זה תפקיד מרכזי שכן הוא אחראי על תנועת הגפיים התחתונות והאגן ומבנהו הסיבובי מאפשר טווח תנועה רחב ומגוון.
מתי נחוץ לבצע ניתוח החלפת מפרק ירך?
שחיקה והרס של הסחוס יכולים להיגרם עקב סיבות רבות, בניהן: חבלה באזור המפרק, מחלת פרקים הפוגעת בסחוס ותהליך הזדקנות טבעי. שחיקת הסחוס מביאה לחיכוך בין העצם הירך לעצם האגן וגורמת להופעת דלקת המלווה בכאבים, במיוחד במהלך ביצוע תנועות ופגיעה ביכולת התנועה של המפרק. בשלבים מוקדמים של השחיקה ניתן לסייע להקלה על הכאב באמצעות טיפולי פיזיותרפיה וטיפול תרופתי, אך מצב זה אינו ניתן לריפוי ולא ניתן לחדש את הסחוס השחוק ללא ניתוח. כאשר השחיקה מחמירה ומגיעה למצב בו ישנו חיכוך משמעותי בין העצמות והכאב בלתי נסבל, ישנו צורך לבצע ניתוח מפרק ירך ולהחליף את המפרק הפגוע בשתל מלאכותי וכך להחזיר את המפרק ליכולת מלאה ולהפחית את רמות הכאב של המטופל.
מהלך הניתוח
הפרוצדורה המבוצעת במהלך ניתוח מפרק ירך היא החלפת המפרק השחוק בשתל מלאכותי המדמה את מבנה המפרק הטבעי. ניתן להרדים את המטופל בשתי שיטות והן הרדמה מלאה או הרדמה של חצי הגוף התחתון בלבד, וההחלטה על כך תעשה בהתייעצות עם הרופא המנתח והמרדים תוך התחשבות ברצונו של המטופל. לניתוח שלושה שלבים. השלב הראשון הוא ניקוי האצטבולום הפגוע, שהוא השקע הנמצא באגן משאריות הסחוס שנותרו והשתלת אצטבולום מלאכותי. השלב השני הוא החדרת שתל לתוך עצם הירך וקיבועו והשלב השלישי הוא חיבור שתל כדורי לשתל עצם הירך אשר תפקידו להחליף את ראש עצם הירך הפגוע. יש לציין כי גם השתלים נשחקים עם הזמן, אך תהליך השחיקה שלהם לוקח שנים רבות.
שיקום ופיזיותרפיה
הצלחת הניתוח ותהליך השיקום תלויים בעיקר במטופל. השיקום שלאחר תהליך הניתוח הוא מכריע לשיפור התנועתיות והחזרה לתפקוד מלא בפרק זמן קצר וככל המטופל יחזור לפעילות מהר יותר, כך השיקום יהיה מוצלח ומהיר יותר ועימו יגיע גם השיפור המשמעותי באיכות החיים. כבר ביום שלאחר הניתוח יחל המטופל ללכת בעזרת הליכון או קביים בסיוע של צוותי הפיזיותרפיה של בית החולים על מנת להחזיר את המפרק לפעילות, תוך שימת דגש על הליכה נכונה והגדלה הדרגתית של טווח התנועה. במהלך השבועות שלאחר הניתוח יצטרך המטופל לעבור סידרה של טיפולי פיזיותרפיה בהם יבצע תרגילים שמטרתם החזרת המפרק ליכולת מלאה וכן יתבקש להמשיך ולתרגל גם בביתו, בתדירות גבוהה ככל שניתן. כמו כן, מומלץ לבצע פעילות גופנית מתונה כגון הליכה או שחיה על מנת לסייע למפרק להשתקם במהרה. עם זאת, יש להישמע להוראות הרופא המנתח ומטפל הפיזיותרפיה בנוגע להנחיות ומגבלות שלאחר הניתוח ובמהלך השיקום.