נתחיל בזריקת הרגעה ונאמר לכם כאן בצורה ישירה וברורה – לא רק שבמרבית המקרים מדובר בסה”כ בסימן חיצוני חסר כל אפקט נוסף על בריאות הילד שלכם, התבליט האדום הבוהק או הבלוטה הכחלחלה שמופיעים על עורו של התינוק שלכם יעלמו כלעומת שבאו, במוקדם או במאוחר, ואם במאוחר אז כמעט תמיד לא יותר מאוחר מגיל 6. אז מה זה המנגיומה? זה לא משהו להילחץ ממנו. ובכל זאת, איך להתייחס למצב?
ובכן, כמו הרבה תופעות שמתרחשות בגוף האדם, עוריות או לא עוריות, ובטח כאשר מדובר בתינוקות, אנחנו כן צריכים לבצע מעקב. נכון, סטטיסטית מדובר בכלום ושום-דבר, ואפילו אם זה מפריע לנו אסתטית (כי לילדים הקטנים אין עניין שכזה, וטוב שכך), הרי שלפחות זה לא מלחיץ אותנו בשום דרך. המעקב אצל הרופא המטפל נעשה רק כדי לוודא שאכן לא מתפתח שום דבר סביב הסיטואציה, וחיוני בעיקר בשלבים הראשונים של הופעת הנגע העורי, השלבים בהם הוא מתפתח, ונוטה, לעיתים, לגדול, לקטון, ואפילו לשנות את צורתו.
נרגעתם? מעולה! עכשיו בואו ונסביר:
הגוף הצעיר והרך של התינוק שלכם מתפתח בקצב מסחרר. אחד מהדברים שמתפתחים בו הוא כלי הדם. לפעמים בגוף שלנו, צעיר כמבוגר, דברים מתפתחים לא בצורה תקינה. כך גם עם המנגיומה. מדובר בעצם בהתפתחות כלי דם שחורגת מהתפתחות תקינה, ומופיעה או על פני השטח, או מתחת לפני העור, או באיברים הפנימיים (או גם וגם וגם).
ההמנגיומה השטחית היא מופע על העור עצמו, והיא הכי קלה לזיהוי, שכן היא מתאפיינת בצבע אדום בולט מאוד, בוהק וחד, כך שלא תפספסו אותה. ההמנגיומה הזו נפוצה מאוד, ואחריה ישנה המנגיומה תת עורית, שהיא בעצם אותו העניין, רק מתחת לפני העור. היא קשה יותר לאיתור, שכן היא לא בוהקת ואדומה כמו אחותה המוחצנת, אלא מופיעה לה בצנעה כחלחלה ובולטת מתחת לעור התקין לגמרי.
שתי אלו יכולות להופיע במקביל, במקומות שונים, או ביחד במצב הנקרא המנגיומה משולבת. מצב זה אומר שחלק מההמנגיומה יהיה בולט על פני העור, אדום, בוהק וקל לזיהוי, אך תזהו כי חלק נוסף הממשיך את ההמנגיומה נמצא דווקא מתחת לפני העור, חבוי ומוסתר, אך עדיין שם.
מה עושים הלאה?
עכשיו שאתם יודעים מה זה המנגיומה, אתם יכולים קודם כל להירגע. אם זיהיתם היום כי גדל משהו אדום בוהק ובולט על העור של התינוק שלכם, וזה הוביל אתכם למאמר זה, אל חשש, קראתם, למדתם, הבנתם, והפנמתם. כל מה שנותר בידיכם לעשות הוא לפנות לרופא לצורך בירור אשר לרוב, כפי שכבר הסברנו, יסתיים בהרגעה כי אין כל חשש.
מה שכן תתבקשו על ידי הרופא הוא לבצע מעקב אחרי ההתפתחות של ההמנגיומה, כדי לזהות ולעדכן במידה וישנם שינויים בצורה, בגודל, ובכלל.