מחקר ענק שמתפרסם לרגל לרגל יום ההשמנה הבינלאומי שחל היום ושבדק 20 שנות פרסומי מחקרים על השמנה בישראל מצא –הדרך להוריד מיידית את גורמי הסיכון בכל הנוגע לסוכרת היא ניתוח קיצור קיבה (בריאטרי).
עובדה זו היא משמעותית במיוחד לאור היותה של הסוכרת גורם סיכון מרכזי בקורונה, המגדיל פי 3.6 את הסיכוי להגיע לאשפוז בשל סיבוכי המחלה, ונתונים חדשים שהתפרסמו בימים האחרונים על חוסר יעילותו של החיסון בקרב בעלי עודף משקל שפורסמו לאחרונה. דיאטות אינן עובדות לאורך זמן כיוון שהעלייה במשקל מתחילה כ-6 חודשים מתחילת הדיאטה ותוך שנה 70% העלייה במשקל לא תראה כלל וכל המשקל יחזור תוך 5 שנים.
המחקר שבוצע על ידי מדטרוניק ישראל, בשיתוף עם חברת אקילו ניתח מסדי נתונים ציבוריים וממשלתיים ומחקרים רבים שבוצעו בנושא בישראל, ומציגה נתונים עגומים למצב ההשמנה בישראל.
לאנשים הסובלים מהשמנת יתר סיכוי של למעלה מפי 11 לפתח סוכרת סוג 2 . סוכרת 2 גורמת ל- 1000 מקרי מוות בישראל וכרוכה בפיתוח מספר רב של סיבוכים. השמנת יתר אחראית גם ללמעלה מ90% מכל מקרי המוות המקושרים לסוכרת סוג 2. בעלי משקל עודף מהווים כמעט 1/3 מחולי סוכרת מסוג 2 ולנשים שמנות יש סיכון גבוה פי 12.5 לפתח סוכרת מסוג 2 וכך גם למגזר הערבי. טיפול תרופתי ושינויים באורח החיים הם חסרי תועלת בקרב חולי סוכרת מסוג 2 לעומת ניתוח בריאטרי.
ד”ר אולג דוחנו מנהל יחידה לכירורגיה לפרוסקופית מתקדמת ובריאטריה, בית החולים סורוקה: “ישנה עליה מתמדת בהשמנה חולנית וקיצונית בעולם ובארץ למרות ניסיונות לטפל בה בשיטות ארגוניות כמו שינוי התנהגות, תרופות או דיאטות. ניתוחים בריאטריים הוכחו מזה כ 50 שנה, כאמצעי יעיל להשגת ירידה משמעותית של עד 80% מעודף המשקל, ושיפור תחלואה נלווית, הפחתת תמותה ושיפור ניידות ואיכות החיים”.
בישראל, 53% מכלל הציבור הישראלי בעודף משקל אולם בניגוד לתפיסה הרווחת לפיה השמנה ניתנת לשליטה באמצעות הקפדה על אכילה ופעילות גופנית, מחקרים מדעיים מצאו כי השמנת יתר נקבעת בעיקר על ידי גורמים גנטיים, ולמרות שהיא מושפעת גם מגורמים סביבתיים הניתנים לשליטה, היא בעיקר גנטית.
אנו נמצאים במקום גבוה במדד ההשמנה העולמי ומעלינו רק בריטניה (27.8% מהאוכלוסייה) וארה”ב (36.2%). ישראל משלמת הרבה מאוד על ההשמנה: העלויות הישירות והלא ישירות של השמנה עומדות על 4 מליארד שח כל שנה. וכוללות בין השאר את הבדיקות המבוצעות במעבדות, ניתוחים, צילומי רנטגן, ותרופות בשל הסיבוכים של ההשמנה
הילדים הישראלים הם בין השמנים ביותר במדינות המערב – 12% מהילדים בגילאי 5-18 בקירוב, הם בעלי BMI של מעל 30 קצב ההשמנה אצל ילדים בישראל עולה בקצב מדאיג מ-6% ב1975 ועד כפול מכך בשנים שעברו. העיר בה הילדים משמינים הכי הרבה היא חיפה עם ככשליש (32%) מהילדים הגרים בה הם בעלי המשקל העודף. היא עוקפת את ירושלים בה 30% מהילדים בעלי המשקל העודף ואפילו את תל אביב עם 28% מהילדים בעלי המשקל העודף. העיר עם הילדים ה”רזים” ביותר היא אלעד, בה רק כחמישית מהילדים (22%) בעלי עודף משקל
39% מהאוכלוסייה הבוגרת בעולם סובלת מהשמנת יתר או עודף משקל, המוגדרת על פי המדד המקובל BMI מעל 30 כהשמנת יתר סוג 1, בין 35-39.9 השמנת יתר סוג 2 ומעל 40 השמנת יתר סוג 3 והמסוכן ביותר. בעלי עודף משקל סובלים פעמים רבות מאפליה על רקע השמנה חרדה, דיכאון, דימוי גוף נמוך הגורמים בתורם להפרעות אכילה. למעלה מ-80% מבעלי המשקל העודף חווים אחת או יותר מתופעות הלוואי של ההשמנה, ובהן סוכרת, מחלת לב, סרטן, דיסליפידמיה (שינוי קצב החומרים, אחת מתופעות הסוכרת), קטיעות איברים, לחץ דם גבוה, שבץ, אוסטאופורוזיס, כשל כליות ודום נשימה בשינה.