ד”ר הדר מרחב, מרכז תחום השתלות הכליה בסורוקה: ” הצוות המטפל בסורוקה מכיר את חולי הכליות בנגב באופן אישי ומתאים להם את הטיפול באופן אופטימאלי, מה שמהווה יתרון משמעותי בעבורם”.
בישראל ניתן לקבל תרומת כליה מן המת או מן החי, מקרוב משפחה או מתורם אלטרואיסטי. מדי שנה מבוצעות בעולם למעלה מ-200 אלף השתלות כליה שקרוב למחציתן הן מתורמים חיים, לרוב בני משפחה. בישראל הולכת וגוברת כמות התרומות מתורמים אלטרואיסטים התורמים כליה לאדם זר שאינם מכירים וללא כל תמורה כספית או אחרת.
במערך השתלות הכליה בסורוקה מתבצעות השתלות כליה מן החי ומן המת.
מתניה שמיר, תושב ירוחם, בן ה-45, נשוי ואב לשלושה, תרם את הכליה שלו לפאול שוורץ, בן ה- 54. פאול הוא איש קבע, תושב להבים שסבל מיתר לחץ דם ונאלץ לעבור טיפולי דיאליזה קבועים ורק תרומת כליה יכלה לשפר את מצבו.
מתניה שמיר הוא תורם כליה אלטרואיסטי, נרשם דרך עמותת “מתנת חיים” שמעודדת ומקדמת תרומת כליה מאדם חי, וכלייתו נמצאה מתאימה לפאול שוורץ.
לאחרונה התקיים בסורוקה מפגש מרגש בין פאול ומתניה לאות הוקרה למתניה על תרומתו האצילית ונתינתו המשמעותית להצלת חיי אדם.
את התורמים והנתרמים מלווה צוות רב מקצועי של מערך השתלות הכליה בסורוקה לאורך התהליך, ומעניק להם מעטפת מקצועית וליווי אישי. הצוות כולל את: ד”ר הדר מרחב, מומחה בכיר בהשתלות ומרכז תחום השתלות הכליה בסורוקה, ד”ר עבד אבו גנים, מומחה בכירורגיה כללית ובהשתלות איברים במחלקה לכירורגית א’, פרופ’ יוסף חביב, מנהל המחלקה הנפרולוגית בסורוקה, ד”ר בוריס רוגצ’וב וד”ר אלבירה רומניוק, מומחים בנפרולוגיה, ליאת נשר, מתאמת השתלות הכליה בסורוקה, מרדימים ואחיות חדר ניתוח.
בתהליך ההכנה, עוברים התורמים והנתרמים בדיקות רפואיות, פגישה עם פסיכולוגית, עובדת סוציאלית וועדה שקובעת אם ניתן לבצע את ההשתלה באמצעות התרומה.
פאול שוורץ, נתרם הכליה סיפר בהתרגשות: “זה לא ברור מאליו שאדם מחליט לתרום איבר מגופו ולבצע פרוצדורה ניתוחית כדי להציל חיי אדם. זהו מעשה אצילי שמעיד על איש מיוחד, שאין גבולות לנתינה שלו למען אחרים. מתניה ללא כל ספק הציל את חיי”.
פאול מוסיף: “בסורוקה קיבלתי מעטפת טיפולית רחבה ויחס אישי מכל אנשי הצוות. אני חייב לציין את איכות הטיפול המקצועית יחד עם שירות יוצא דופן”.
מתניה שמיר, תורם הכליה: “אשתי מדליקה נרות שבת כמספר הילדים שלנו. מאז שתרמתי לפאול כליה אשתי מדליקה נר נוסף. אני שמח לראות שמצבו של פאול טוב כל כך ואסיר תודה לצוות שטיפל בי, הדריך והכווין אותי מרגע קבלת ההחלטה שלי לתרום כליה. היה לי ברור שחשוב לעבור את התהליך במקום שבו אני מרגיש בו בטוח. במערך ההשתלות בסורוקה הרגשתי כך “.
ד”ר עבד אבו גנים, מומחה בכירורגיה כללית ובהשתלת איברים במחלקה לכירורגיה א’ בסורוקה: “השתלת כליה מן החי מאפשרת לחולים הזקוקים להשתלה לקבל כליה תוך זמן קצר, כשבמקביל איכות החיים של התורמים אינה נפגעת והם יכולים לתפקד היטב עם כליה אחת בלבד. זאת כמובן רק לאחר שהתורם עובר סדרת בדיקות מקדימות ונמצא מתאים. הערכתי הרבה למתניה על תרומתו החשובה להצלת חיים”.
ד”ר הדר מרחב, מרכז תחום השתלות הכליה בסורוקה: “ניתוח השתלת כליה דורש מיומנויות כירורגיות רבות בשל מורכבותו הטכנית. הצוות המטפל בסורוקה מכיר את חולי הכליות בנגב באופן אישי ומתאים להם את הטיפול באופן אופטימאלי, מה שמהווה יתרון משמעותי בעבורם. אנו מעניקים לתורם ולנתרם שעוברים את התהליך במערך ההשתלות בסורוקה שירות איכותי מהטובים בארץ, ומאפשרים להם לקבל את השירות קרוב לביתם”.