שיקום הפה הוא מושג המתייחס למגוון טיפולי שיניים משקמים, בניהם: שחזורי שיניים, השתלות שיניים, מבנים וכתרים, במטרה לשפר הן את תפקוד הפה והשיניים והן את הנראות החיצונית. אחת הבעיות הנפוצות המביאה מטופלים לטיפולי שיקום הפה היא שיניים חסרות בלסת אחת או בשתיהן, כתוצאה ממחלה, תאונה או שיניים פגועות וחולות שלא ניתן היה להציל באמצעות טיפול משמר.
החוסר בשיניים או קיומן של שיניים חולות, חלשות ולא מתפקדות, פוגע בצורה ניכרת באיכות החיים של המטופל וגם במראה החיצוני, וכתוצאה מכך בביטחון העצמי ובתפקוד השוטף. כיום קיימים פתרונות טיפול מתקדמים המאפשרים את שיקום הפה ביום אחד, ומתאימים למטופלים בעלי חרדה דנטלית שמעוניינים להימנע מריבוי מפגשים טיפוליים ותהליך טיפולי ארוך ומאיים.
מהו שיקום הפה ביום אחד?
טיפולי שיקום הפה ביום אחד ניתנים לביצוע בזכות טכנולוגיות רפואיות מתקדמות, הן בתחום ההרדמה והטשטוש והן בתחום ההדמיה והטיפול.
על מנת לבצע מספר טיפולים במהלך מפגש טיפולי אחד נדרשת נינוחות מלאה של המטופל, מה שקשה להשיג באמצעות הרדמה מקומית בלבד, ועל כן מתבצעת תחת הרדמה מלאה בנוכחות מרדים או תחת סדציה- המדמה שינה עמוקה וחוסר תחושה של המטופל.
חשוב לציין כי אין מדובר בטיפול חירום המתבצע במהלך המפגש הטיפולי הראשון, ונדרשת פגישת אבחון והתאמה, צילומי שיניים פנורמיים מדויקים, נטילת מידות ובחינת צפיפות העצם של המטופל, מה שמאפשר היערכות מלאה של הרופא המטפל לטיפול.
במהלך הטיפול ניתן לבצע עקירת שיניים קיימות באמצעות לייזר המבטיח את חילוץ השן הפגועה ללא פגיעה ברקמות ועל כן ללא הצורך בהחלמת החניכיים בין הטיפולים, ביצוע השתלת שתלי טיטניום זעירים במקום השיניים החסרות והלבשה של כתרים זמניים, וזאת לצד טיפולים נוספים על פי צורך: טיפולי שורש, הקמת מבנה וכתר, ציפויי שיניים וטיפולים אסתטיים ועוד.
למעשה, המטופל זוכה בפה במראה חדש ובריא בתוך מספר שעות בלבד וללא תחושת כאב.
בהמשך יידרש לביצוע מעקב, חשיפת השתלים והלבשת הכתרים הקבועים- טיפולים פשוטים ליישום שאינם כרוכים בכאב, צורך בהחלמה או בהרדמה.
למי מתאים הטיפול?
שיקום הפה אינו מוצר מדף ומצריך התאמה אישית לכל מטופל ומטופלת על פי צרכיהם ומצבם הרפואי. ד”ר ערן פרמון מומחה מוביל בתחום השתלות השיניים ושיקום הפה, הסביר למי מתאימים טיפולים מסוג זה ולמי פחות:
טיפולי השתלת שיניים ביום אחד מתאימה למטופלים בריאים, בעלי צפיפות עצם טובה בחניכיים ובלסת, שתבטיח את קליטת השתלים ויציבותם. מטופלים אשר סובלים ממחסור בעצם החניכיים יוכלו לבצע השתלות שיניים, אולם באמצעות שיטות טיפוליות אחרות שיכללו השתלת עצם, הרמת סינוס ו/או בשיטת אול און פור- העמסת שתלים. כמו כן נדרש מבנה אנטומי מתאים של הלסתות ומבנה הפה.
השתלה וקליטה של השתלים ביום אחד מצריכה תהליך ביולוגי הנשען על חוזק ובריאות החניכיים והרקמות הרכות. מסיבה זו אנשים אשא מעשנים באופן קבוע אינם מתאימים לביצוע הטיפול, בשל הפגיעה היום יומית ברקמות החניכיים וסיכוי גבוה לדחיית השתלים. מסיבות דומות גם חולי סוכרת אינם מתאימים לטיפול האמור.
מהם הסיכונים בשיקום הפה וביצוע השתלות שיניים ביום אחד?
לצד היתרונות הרבים, מטבע הדברים מדובר בשיטה טיפולית הטומנת בחובה גם סיכון לאי הצלחה. קיים סיכון הנוגע להרדמה עצמה- בדומה לכל הליך כירורגי הדורש פעולת הרדמה.
נוסף לזאת, מאחר ובשיטה זו על השתלים להיקלט ולהתייצב בעצם החניכיים במעמד טיפול יחיד בלבד, ללא זמן החלמה ושיקום של הרקמות, הסיכון המהותי ביותר הוא דחיה של השתלים על ידי החניכיים, תזוזה שלהם בימים שלאחר הטיפול ו/או קבלת מראה שיניים עקומות ולא סימטריות.
חשוב לציין כי ניתן לצמצם את הסיכונים הללו באמצעות אבחון מוקדם, התאמת הטיפול ושימוש בצילומים ותוכנת הדמיה מתקדמת בזמן אמת.
למידע נוסף בנושא בקרו באתר של ד”ר ערן פרמון כאן