הפרעת קשב וריכוז נחשבת להפרעה נוירו התפתחותית היכולה לנבוע גם מבעיות גנטיות. היא מתחילה בילדות וממשיכה לבגרות, וממנה סובלים עשרה אחוז מהילדים. הפרעה זו לרוב מלווה בעוד בעיות לרבות בעיות התנהגות, קושי מוטורי וסנסורי, לקות למידה ועוד. בכדי להתמודד עם הפרעה זו מוצעים בשוק סוגים שונים של תרופות להפרעת קשב וריכוז, ומתוך מבחר זה של תרופות חשוב לבחור בתרופה ובטיפול המתאימים.
מורכבת התאמת טיפול להפרעת קשב וריכוז
יש לדעת כי התאמת טיפול והתאמת תרופות לקשב וריכוז הינה משימה מורכבת המבוססת על שיחה בין הרופא למטופל, ולוקחת בחשבון פרמטרים שונים כמו גיל של המטופל, היסטוריה רפואית שלו, משקל גופו ועוד. מלבד בחירת תרופה מסוימת יש לבחור עבורה במינון נכון מתוך מגוון רחב של מינונים. יש לא מעט מקרים בהם מדובר בהליך של ניסוי וטעייה, בין אם בבחירת סוג תרופה או בהקטנת או הגדלת המינון שלה. הבחירות ניכרות בהשפעת התרופה וגם בתופעות הלוואי שלה. אי לכך, חשוב להבין שהליך בחירת תרופה לקשב וריכוז אינו חד פעמי והוא כרוך בזמן ממושך עם מעקב ארוך טווח.
התייחסות למשך ההשפעה של התרופה ואופן נטילתה
בין הפרמטרים השונים המשפיעים על בחירת תרופה לקשב וריכוז מושם דגש על משך ההשפעה של התרופה ומספר השעות שיש בה צורך, בין אם לשעות לימוד או עבודה, או כתרופה לכל שעות היום. חשוב לדעת כי לכל תרופה לקשב וריכוז יש זמן השפעה שונה היכול להיות ארבע, שבע, שמונה או שתיים עשר שעות. אם מדובר בתרופה לכל שעות היום ההעדפה תהיה לתרופה עם השפעה ארוכת טווח שמספיק ליטול אותה פעם ביום.
מעבר לכך, בעיקר עבור ילדים, בבחירת תרופה מתאימה יש גם לתת את הדעת לאופן נטילתה. כך למשל, ניתן למצוא כיום תרופות לבעיית קשב וריכוז שנמסות במים או שניתן להוסיפן לאוכל.
להכיר את סוגי התרופות שיש בשוק
בכדי שתהיה לכם יכולת לעקוב ולהבין איזה תרופה מציעים לכם להפרעת קשב וריכוז מומלץ להכיר את סוגי התרופות שיש בשוק. למעשה תרופות עבור קשב וריכוז מחלוקות לשתי קבוצות עיקריות של תרופות ממריצות ולא ממריצות. בארץ מרבית התרופות לקשב וריכוז הינן ממריצות וכוללות תרופות כמו קונצטרה, ריטלין, פוקלין ואטנט. יש בישראל גם כמה תרופות שאינן ממריצות כמו סטרטרה. למרבית התרופות הממריצות יש תופעות לוואי די דומות שלרוב נעלמות אחרי מספר שבועות, כמו חוסר תיאבון, כאבי בטן ובעיות שינה.