פריקה מולדת של מפרקי הירכיים (CDH/DDH) היא בעיה אשר מופיעה סביב הלידה. השכיחות של הבעיה היא כ- 1:200, כלומר תינוק אחד מכל כ- 200 תינוקות יסבלו מהבעיה.
לאחר הלידה בודק רופא היילודים בדיקה מקיפה את התינוק שלך, אבל מאז שנות ה-80 ,מחקרים הראו שבדיקה זו אינה אמינה, ובדיקת האולטראסאונד נחשבת לאמינה ומדוייקת לקביעה האם יש פריקה של מפרקי הירכיים.
כל התינוקות צריכים לעבור הבדיקה או רק תינוקות בסיכון ?
כן, כולם צריכים!! הבדיקה הידנית לאחר הלידה אינה מדוייקת ולא ניתן לראות רק מהסתכלות האם פרק הירך במקום או לא, ולכן מומלץ לבצע אולטראסאונד, בדיקה קצרה אך מאוד חשובה. לפעמים בטיפת חלב מוצאים קפלי עור בעכוז, רושם לאסימטריה של הרגליים, פישוק יתר, גמישות יתר- כל אלו הם גורמי סיכון שאולי יש פריקה בפרקי הירך. לכן לכל המצבים הללו חובה לבצע אולטראסאונד פרקי ירכיים. בישראל אין מדיניות ברורה לגבי חובת הבדיקה, ולא ברור האם השיקול הינו רפואי או פוליטי. בחלק גדול ממדינות העולם בדיקת אולטראסאונד פרקי הירכיים הינה בדיקת חובה לכל התינוקות.
מתי לבצע הבדיקה ? באיזה גיל ?
מומלץ לבצע מוקדם ככל האפשר, לא יותר מגיל 4-6 שבועות. כאשר מבצעים הבדיקה בגיל מאוחר מ-3 חודשים , במידה וקיימת פריקה ופרק הירך אינו במקום, התינוק עלול להישאר צולע לכל החיים!! ההמלצה היא מוקדם ככל האפשר. נשאלת השאלה למה לא לבצע אם כך מוקדם כמו למשל בגיל שבועיים. מצאו שאחת למאה בדיקות בערך בגיל מאוד צעיר, למשל בגיל שבועיים, נוצר מצב של לכאורה פריקה לא אמיתית עקב חוסר בשלות של החלק הסחוסי של גג מפרק הירך. במקרה כזה יש צורך לחזור על הבדיקה שוב בגיל 6 שבועות, ואז הבדיקה תהיה תקינה גם ללא טיפול. כמובן שאם יש חשד מאוד גבוה כדאי לעשות הבדיקה אפילו בגיל יום. אם יש פריקה מלאה/קשה היא תאותר גם בגיל יום. במקרה כזה של פריקה קשה/מלאה מומלץ לטפל בגיל מוקדם, למשל כבר בגיל מספר ימים, ולא לחכות לבדיקה חוזרת בגיל 6 שבועות. לכן ההמלצה היא להגיע בגיל 4-6 שבועות ולא בגיל 6-8 שבועות כפי שהומלץ בעבר. לפעמים מגיעים תינוקות לבדיקה גם בגיל חצי שנה, וההורים אומרים שאמרו להם בטיפת חלב שאפשר לעשות הבדיקה עד גיל שנה. זה נכון, אפשר לעשות בדיקה בגיל שנה , אבל אם תימצא בעיה, קרי פריקה, יהיה קשה מאוד לתקן והילד עלול להישאר צולע. עדיף בדיקה מוקדמת מדי מאשר מאוחרת מדי.
מה הטיפול לפריקה ?
אם מאתרים את הבעיה בגיל מאוד צעיר, קרי עד 6 שבועות, מטפלים בד”כ עם קיבוע חיצוני ע”י רצועות , עם סיכוי הצלחה גבוהים לריפוי מלא של הבעיה. ככל שהאבחון יהיה בגיל מאוחר יותר, קרי, הטיפול יתחיל בגיל מאוחר יותר, סיכויי ההצלחה יפחתו משמעותית. לכן החשיבות מתי עושים את הבדיקה.
מהי חשיבות הבודק?
מומלץ לבצע את בדיקת האולטראסאונד אצל רדיולוג מומחה ולא אצל טכנאי. יש לוודא שהבדיקה תיעשה אצל רופא מומחה בתחום, קרי, כזה שעבר קורס והסמכה ע”י פרופ’ גראף, ממציא השיטה.
לסיכום
בדיקת אולטראסאונד פרקי ירכיים לתינוק הינה בדיקת חובה לכלל התינוקות. מומלץ ורצוי לעשות הבדיקה מוקדם ככל הניתן, לא יותר מגיל 4-6 שבועות. חשוב לבצע הבדיקה אצל רופא מומחה בתחום.