פריצת דרך באבחון סרטן הערמונית – הצלחה בניסוי המורחב למוצר החדשני לאבחון סרטן ערמונית שהציג רמות דיוק גבוהות. ההצלחה תעזור לביצוע של אבחון ישיר ומדויק לקיומם של תאים סרטניים שמקורם בבלוטת הערמונית.
חברה ישראלית העוסקת בפיתוח ומסחור מוצרי דיאגנוסטיקה חדשניים לאבחון, גילוי מוקדם ומעקב אחר מחלות סרטן, הנקראת מיקרומדיק דיווחה כי השלימה בהצלחה ניסוי מורחב במוצר לאבחון תאי סרטן הערמונית בדגימות שתן, באמצעות טכנולוגיית ה- CellDetect®, אשר על בסיסה מיסחרה החברה עד כה שני מוצרים – מוצר לאיתור סרטן צוואר הרחם ומוצר למעקב אחר חזרתיות סרטן שלפוחית השתן.
הניסוי המורחב בוצע בבית החולים קפלן, ומטרתו הייתה בדיקת היכולת של מוצר החברה לאבחון סרטן הערמונית לזהות תאים סרטניים המעידים על הימצאותו של סרטן הערמונית בדגימות שתן. מתוך 59 הדגימות (31 בריאים ו- 28 חולים), אובחנו על ידי פתולוג שעשה שימוש במוצר החברה, שיעור גבוה של כ- 80% בצורה חד משמעית כמשתתפים בריאים או חולים, ונכללו בתוצאות הניסוי המורחב. תוצאות המשתתפים החולים בניסוי המורחב הושוו לתוצאות בדיקת ביופסיה שחולים אלו עברו בטרם הניסוי. מתוצאות הניסוי המורחב עולה, כי המוצר זיהה בהצלחה תאים סרטניים בדגימות שתן המעידים על הימצאותו של סרטן הערמונית, ברגישות ((Sensitivity של כ-91.3% (שיעור החולים שזוהו כחולים), ובסגוליות (Specificity) של כ-75% (שיעור הבריאים שזוהו כבריאים).
גיא לרנר, מנכ”ל מיקרומדיק: “תוצאותיו המשמעותיות של הניסוי המורחב מקדמות אותנו בפיתוח ומסחור מוצר חדשני, אשר לראשונה, מאפשר בצורה פשוטה ולא פולשנית, אבחון ישיר ומדויק לקיומם של תאים סרטניים שמקורם בבלוטת הערמונית. התוצאות מעידות על מוצר מדויק ויעיל הרבה יותר מהבדיקות המקובלות האחרות כיום לאבחון סרטן הערמונית, ואנו מאמינים כי המוצר יהווה פריצת דרך עולמית באבחון סרטן זה.
“סרטן הערמונית הוא השני בשכיחותו בקרב גברים בעולם, כאשר אחד מכל תשעה גברים יאובחן כחולה בסרטן הערמונית במהלך חייו. למרות זאת, בדיקות האבחון הקיימות כיום בשוק מייצרות מספר גבוה של אבחונים חיוביים כוזבים בשיעור סגוליות (Specificity) נמוך של עד כ- 25%, ולפיכך מובילות, מחד, לעלויות גבוהות מבדיקות המשך פולשניות מיותרות כדוגמת ביופסיות אקראיות בבלוטת הערמונית, ומאידך, לסירוב מצד נבדקים רבים לבצע את בדיקת הביופסיה האמורה לצורך המשך אבחון.
“אנו מאמינים כי פשטותו ומידת דיוקו של המוצר שלנו תוביל לפריצת דרך ביכולת האבחון של המחלה, בהקטנה משמעותית של ביופסיות מיותרות לנבדקים בריאים, ולהסכמה של אחרים שיתכן שאכן צריכים אותה כחלק מהאבחון, ובסה”כ תחסוך למערכות הבריאות עלויות הנובעות מבדיקות רבות ומיותרות.”
הניסוי נערך במחלקה האורולוגית במרכז הרפואי קפלן בניהולו של פרופ’ דן ליבוביץ’, שאמר כי “תוצאות הניסוי המורחב המוצלח מעודדות וחשובות מאוד לצורך הוכחת השימוש במוצר החברה ככלי אבחון אמין, שיסייע בהחלטה האם ומתי לבצע ביופסיה של הערמונית, והאם ניתן להימנע ממנה.”