כל מי שעוסק בספורט מספיק זמן יודע שפציעות וכאבים מהווים חלק בלתי נפרד ממנו. ברוב המקרים מדובר בכאבי שרירים המופיעים לאחר המאמץ. בחלק קטן יותר מהמקרים הפציעות קשות יותר. ברוב הפציעות ניתן לטפל באמצעות מנוחה מפעילות גופנית בלבד. לפציעה קלה נדרשים יומיים שלושה של מנוחה ולפציעה קשה יותר נדרש שבוע או יותר של מנוחה.
במקום לקחת מספר ימי מנוחה כדי לאפשר לגוף לרפא את הפציעה חלק מהספורטאים מעדיפים לקחת תרופת נוגדת דלקת כגון אטופן או ארקוקסיה. תרופות נוגדות דלקת אלה או אחרות רק יעכבו את ההחלמה. יתרה מכך צריכה תכופה של תרופות נוגדות דלקת עלולה להיות מסוכנת.
תרופות נוגדות דלקת מה הן?
תרופות נוגדות דלקת תוכננו כדי להפחית תסמינים דלקתיים הנוצרים בגוף ובכלל זה כאב ונוקשות. תרופות נוגדות דלקת נחלקות לשתי קבוצות עיקריות:
- תרופות נוגדות דלקת שאינן על בסיס סטרואידים (Nonsteroidal anti-inflammatory drug, NSAID).
מנגנון הפעולה של התרופות הללו נשען על עיכוב יצירת פרוסטגלנדינים ובכל עיכוב של התפתחות הדלקת. תרופות המשתייכות לקבוצה הזאת כוללות אספירין, נפרוקסן (נרוסין ונפרוקסי), איבופרופן (נורופן ואדוויל), ארקוקסיה או אטופן ועוד. תופעות לוואי אפשריות בגין שימוש בקבוצת תרופות זאת כוללות כיב במערכת העיכול, אוטם לבבי, שבץ מוחי, פגיעה בכליות ועוד.
- תרופות נוגדות דלקת שהן סטרואידים (Steroids)
תרופות על בסיס סטרואידים דומות במבנה הכימי שלהן לזה של קורטיזול. גם התרופות הללו ניתנות כדי לטפל במצבים דלקתיים שונים. תרופות המשתייכות לקבוצה זאת כוללות פרדניזון, הידרוקורטיזון, בטמתזון ועוד. תופעות לוואי אפשריות לשימוש בסטרואידים כוללות עלייה בלחץ דם וברמת הסוכר, פגיעה בצפיפות העצם, פגיעה במערכת החיסונית, הפרעות שינה ועוד.
שכיחות נטילת תרופות נוגדות דלקת בקרב ספורטאים
ישנה מודעות הולכת וגדלה ליתרונות של הספורט ובכלל זה ליתרונות האסתטיים הניבטים ומככבים ברשתות החברתיות. המודעות הזאת גורמת להרבה צעירים וצעירות להיכנס לעולם המופלא של הספורט האתגרי. התוצאה היא שפע של קבוצות ספורט אתגרי במגוון תחומים ובכלל זה:
- ריצות לטווחים שונים ובכלל זה מרתון ואולטרה מרתון
- טריאתלון
- רוכבי אופניים
- אימוני כוח
- אימוני הכנה ליחידות קרביות ועוד
האימונים והתחרויות הספורטאים האתגריים הללו מפרכים ומאתגרים. התוצאה הבלתי נמנעת היא כאבים ופציעות. הדבר הנכון לעשות כדי להתמודד עם הפציעות והכאבים הללו הוא לעצור את הפעילות הגופנית עד להחלמה והתאוששות. עם זאת, חלק מאותם ספורטאים לא רוצה לשמוע על עצירת הפעילות. הספורטאים האלו נוטלים תרופות נוגדות דלקת שאינם על בסיס סטרואידים וממשיכים לרוץ. ברוב המקרים הספורטאים הללו נוטלים תרופות הניתנות לרכישה ללא מרשם כמו איבופרופן. חלק מהם נוטל ארקוקסיה או אטופן או תרופה אחרת מקבוצה זאת.
נתונים על שכיחות השימוש בתרופות נוגדות דלקת בקרב ספורטאים:
מחקרים שונים הגיעו לאותה מסקנה: צריכת התרופות נוגדות הדלקת בקרב ספורטאים היא תופעה שכיחה. להלן מספר נתונים שישקפו את המצב:
- לפי מחקר מסוים מחצית מהרצים נוטלים תרופות נוגדות דלקת לצורך ריצת אימון או תחרות.
- מחקר אחר שנערך באנגליה מצא ש- 46% מרצי המרתון המקצועיים מתכננים ליטול תרופה במהלך ריצת מרתון לונדון
- בסקר שנערך בקרב ספורטאים חובבים נמצא ש- 90% מהם נוטלים תרופות נוגדות דלקת. 10% מהרצים הללו נוטלים את התרופות במהלך הריצה ושני שליש מהם נוטלים את התרופות לאחר הריצה.
- ככל שהריצה ארוכה יותר כך גם עולה הסיכוי שהרצים ייטלו תרופות נוגדות דלקת לפני או במהלך הריצה.
- כמחצית מרצי המרתון ו- 33% מקרב רצי האולטרה מרתון צורכים תרופות נוגדות דלקת.
- הניו יורק טיימס מצא ש- 70% מהרצים למרחקים ארוכים ויתר הספורטאים האתגריים נוטלים תרופות נוגדות דלקת לפני כל אימון וכל תחרות
- עוד טוען הניו יורק טיימס שצריכת תרופות נוגדות דלקת שכיחה גם בקרב מתאמי כוח.
מה המשמעות של צריכת תרופות נוגדות דלקת בקרב ספורטאים?
שימוש בתרופות נוגדות דלקת שאינם על בסיס סטרואידים עלול להיות כרוך בתופעות לוואי. חלק מתופעות הלוואי הללו עלולות להיות קשות. בין תופעות הלוואי האפשריות נמנה כיבים במערכת העיכול, פגיעה חריפה בכליות, מחלות לב וכלי דם ועוד. כמובן שככול שאתם צורכים מינונים גבוהים יותר של התרופה ולמשך זמן רב יותר כך גם עולה הסיכון. על פי הערכות תרופות נוגדות דלקת אחראיות ל30% מכלל תופעות הלוואי השליליות של תרופות הניתנות בבתי חולים.
דוגמאות להשפעות הללו בקרב ספורטאים כוללות:
- נזקים הנגרמים למערכת העיכול בגלל תרופות נוגדות דלקת חמורות יותר אצל ספורטאים. הדבר נובע בגלל זרימת דם ותנועתיות מופחתים של מערכת העיכול שנובעים מפעילות גופנית מאמצת.
- פגיעה בכליות הנגרמת עקב צריכת תרופות נוגדות דלקת חמורה יותר בקרב ספורטאים. הסיבה לכך היא רמת החלבונים הגבוהה בדם הנובעת מהנזקים לשרירים הנגרמים בשל מאמצים גופניים קיצוניים וממושכים.
- שימוש בתרופות נוגדות דלקת עלולה להאיץ התפתחות של היפונתרמיה. זהו מצב מסכן חיים שבו רמת הנתרן בדם יורדת מתחת לסף מסוים. מצב זה שכיח יותר בקרב ספורטאים אתגריים בגלל שתיית מים מרובה המדללת את כמות הנתרן בדם.
במצבים של מאמצים קיצוניים האופייניים לספורטאים אתגריים תופעות הלוואי של תרופות נוגדות דלקת עלולות להיות חמורות יותר. כך למשל הסיכון של רצי אולטרה מרתון לסבול מתופעות לוואי קשות גדול יותר בגלל שמלכתחילה מערכות הגוף שלהם מצויות בעומס גדול יותר.
האם בעקבות נטילת תרופות נוגדות דלקת יש שיפור בביצועי הספורטאים?
כפי שהובהר נטילת תרופות נוגדות דלקת כדי להמשיך לרוץ עלולה לפגוע ביתרונות הבריאותיים של הריצה. במחקר מסוים שליש מהרצים שנבדקו סבלו מתופעות לוואי של השימוש בתרופות נוגדות דלקת. ברוב המקרים תופעות הלוואי כללו צרבת ובחלק קטן יותר גם דימום במערכת העיכול ותופעות הלוואי הקשות האחרות. ומה בנוגע לביצועים? האם אלה משתפרים?.
נכון להיום אין מחקרים שמצביעים על שיפור כלשהו בביצועים של אותם אתלטים. נטילה מוקדמת של תרופות נוגדות דלקת לפני ריצה לא הפחיתה את כאבי השרירים שלאחר הריצה וגם לא שיפרה את הביצועים של הספורטאי (J Athl Train. 2015 Mar; 50(3): 295–302). מחקרים אחרים טוענים שנטילת תרופות נוגדות דלקת כדי להמשיך לרוץ עלולה למסך את הכאבים ומעלה את הסיכון להחמרת הנזקים. במחקרים אחרים לא נמצאו שינויים בזמן הריצה בקרב רצים עם או בלי נטילת נוגדי דלקת לפני הריצה. לסיכום נאמר:
- תרופות נוגדות דלקת לא מונעות כאבי שרירים לאחר מאמץ
- התרופות הללו אינן משפרות את הביצועים שלכם כספורטאים
- תרופות נוגדות דלקת עלולות למסך את הכאב ולגרום לפציעות או להחמיר פציעות קיימות
שיטות יעילות לשיפור ביצועים ומניעת פציעות וכאבים בקרב ספורטאים
- הקפידו על העקרונות למניעת פציעות ספורט כולל על חימום לפני הריצה, זמני התאוששות ועוד
- הקפדה על תזונת ספורט מאוזנת
- הקפידו לשתות במידה נכונה ועוד
במרפאה לכירופרקטיקה, פציעות ספורט ושיקום תקבלו ייעוץ במגוון נושאים רלוונטיים לספורטאים ולציבור הרחב.