כשהבטן כואבת והיציאות רכות – זה בדיוק הזמן לזכור מה שסבתא תמיד הייתה עושה. גם אם שלשול היא הדרך של הגוף להתמודד עם מזיקים, כשלעצמו הוא לא נעים, מה עושים?
כל קיץ, בתום עונת הצינון והשפעת, מגיעה תקופת הווירוסים של הבטן. כמה שעות, אולי יום, של בחילות והקאות ואחריהן שבוע של שלשול. בקרב ילדים התופעה נפוצה אף יותר בגלל מקרי הדבקה חוזרת בגנים ובבתי הספר. אולם אף אחד לא חסין, כולל המבוגרים. שלשולים היא הדרך הטבעית של הגוף להיפטר ממזיקים: חיידקים, ווירוסים וטפילים למינם. הגוף “שוטף” את עצמו ולא נותן לכל המזיקים זמן התאקלמות והתבססות בשטחי המחיה אליהם הם מנסים לפלוש. הסימפטום, במקרה זה, לא נעים. כאבי בטן, ריצות תכופות לשירותים והתייבשות הן הדברים שאיתם כדאי להתמודד כשיש שלשול. לפעמים, מדובר בשלשול מסוג אחר. כאשר הוא נמשך יותר מכמה ימים ומלווה בחום וכאבים – כדאי לפנות לעזרה רפואית. ומה עושים עד אז?
נוזלים, נוזלים וגם קצת מלחים
הסכנה העיקרית בשלשול היא התייבשות. גם כשאין שלשול הגוף מאבד נוזלים רבים דרך השתן, בזיעה וכדומה. בזמן שלשול, יש איבוד רב של נוזלים גם בדרך זו – נוזלים אותם יש להשלים. מלבד נוזלים הגוף מאבד גם מלחים, לכן חשוב להקפיד על שתייה מרובה של נוזלים, ורצוי להוסיף למים ששותים מעט מלח. יש מי שאומרים שרצוי להימנע מקפה ותה בזמן שלשול, אחרים דווקא ממליצים על שתיית כוס אספרסו חזקה אחת עם כמה טיפות של מיץ לימון. מים – תמיד מומלצים, לא משנה באיזו אסכולת תרופות סבתא בחרתם . נושא השתייה חשוב במיוחד בקרב ילדים ותינוקות, כי זו מהווה את אחת הסכנות העיקריות עבורם בזמן שלשול.
שלשולים וכאבי בטן
שלשולים מלווים לעתים קרובות בכאבי בטן. כדי לטפל בכאבי הבטן מומלץ לחמם את האזור. אפשר לטבול באמבטיית מים חמימים או להשתמש בבקבוק חם. אפשר גם לעשות קומפרסים של תה העשוי מחליטת קמומיל, זרעי שומר או נענע. כל מה שדרוש הוא חליטה של הצמחים הללו, ללחלח מגבת בחליטה ולהניח על הבטן הדואבת.
לתת לבטן לנוח בזמן שלשולים
לסבתות היו פתרונות רבים לכל מיני מצבים. חלק מהפתרונות הללו קיבלו חיזוק מדעי כאשר יעילותם הוכחה במחקרים, אחרים עדיין לא. לסבתות לא הייתה מעבדה אבל היה ניסיון, והן ידעו מה יכול לעזור, גם במקרים של שלשולים. הפתרון הפשוט ביותר הוא לעזור לבטן לעזור לעצמה. בזמן שלשולים רצוי להימנע ממאכלים שמכבידים על מערכת העיכול. להימנע ממאכלים מטוגנים או חריפים, לשקול לותר על חלב ומוצריו. אפשר לתת לבטן מנוחה ולהימנע מאכילה בזמן שלשולים. אם בוחרים לאכול – אכלו במנות קטנות, דברים שקלים לעיכול. מאכלים שקלים לעיכול הם מרקים נוזליים: מרק ירקות או מרק עוף צח, טוסט יבש מלחם לבן פשוט, תפוח אדמה מבושל, בננות, תפוח אפוי, סברס, אורז לבן (והמים בו בושל) או גריסי פנינה. עד שהגוף נפטר מהמזיקים, רצוי גם להימנע מסיבים תזונתיים.
תרופות סבתא
לסבתות יש עוד כמה המלצות למאכלים ובעיקר משקאות ייחודים לשלשולים. ראשית, הסבתות ממליצות על בישול אורז או שעורה בהרבה מים, ושתיית המים לאחר מכן. אין לשטוף או להשרות את האורז לפני הבישול. חליטות מומלצות הן חליטות זעתר או צמח המקור ממנו הוא עשוי – אזוב. גם בן משפחתו האורגנו מתאים מאד לחליטה בזמן שלשול. חליטת קינמון מומלצת אף היא במצבים אלו.
חליטה נוספת, ייחודית אף יותר, היא חליטת קליפות רימון או חליטת חרובים. חרובים מכילים טנינים– חומרים אנטי דלקתיים ואנטי אלרגניים והמחזקים את מערכת החיסון.
להשלים את החסר
בזמן השלשול הגוף מאבד נוזלים ומלחים. מלבדם, גם אוכלוסיית החיידקים הטובים במעיים עוברת טלטלה. אחרי שהשלשולים מסתיימים, כדאי לחזק ולתסף את החיידקים הטובים באמצעות פרוביוטיקה שתעזור לאוכלוסיית החיידקים הטובים לשקם את עצמה. הדבר נכון במיוחד עם בנוסף לשלשול גם אנטיביוטיקה נכנסה לתמונה. אנטיביוטיקה הורגת חיידקים ללא הבחנה – טובים ורעים כאחד – ולאחריה החבר’ה הטובים זקוקים לבוסטפרוביוטי כדי להתאושש.
שלשול הוא לרב הדרך הטבעית של הגוף להפטר ממזיקים ולכן כדאי לתת לגוף לעשות את שלו ורק להקל על הסימפטומים. להמנע מאוכל כבד שיקשה על פעולת העיכול, להקטין ארוחות ולהרבות בנוזלים ומלחים להשלמת החסר. חימום הבטן יעזור עם הכאבים. אם מדובר בשלשולים קשים במיוחד שמלווים בכאבים, חום או תשישות – יש לפנות לעזרה רפואית.