ההקפדה על הלכות כשרות נושאת בחובה השלכות רבות, ולעיתים קרובות אנו עדים להשפעות החיצוניות והמיידיות, שהן קצה הקרחון בלבד. במאמר זה נסביר מעט אודות הקשר בין הכשרות והבריאות, וניגע בקצרה בטעמי המצוות, ובמשמעותה של ההלכה.
הלכות כשרות על רגל אחת
אי אפשר להתייחס לקשר בין כשרות מהדרין ובריאות, בלא הסבר קצר אודות הלכות כשרות. תחום המזון המותר והאסור מקבל כר נרחב בפסוקי התורה, וספרות ההלכה הרחיבה והעמיקה לבאר את פסוקי התורה המתומצתים. את הלכות הכשרות המרכזיות ניתן לחלק למספר קטגוריות, ועיקרן:
- כשרות בעלי חיים – בקטגוריה זו ניתן למנות למשל את רשימת בעלי החיים הכשרים, צורת השחיטה הנדרשת, רשימת סימני הטריפות, וכדו’.
- כשרות הצומח – קטגוריה זו מורכבת בעיקרה מהתרומות, המעשרות ומתנות העניים שיש לתת מהיבול החקלאי. בין התחומים המרכזיים ניתן למנות למשל: תרומות ומעשרות, הפרשת חלה, כלאיים, ערלה וכדו’.
- בישולי גויים – חז”ל אסרו לאכול מזון שהוכן על ידי גויים, ובמיוחד יין (קרוי גם “יין נסך”). בקטגוריה זו מנויים סוגי המאכלים המותרים והאסורים, ופירוט המקרים השונים בהם מותר או אסור לאכול אוכל שהוכן על ידי גוי.
- בשר וחלב – תחום מרכזי בעולם הכשרות נוגע להפרדה הנדרשת בין בשר לחלב – באכילה ובבישול.
- שונות – ישנם עוד נושאים רבים שקשה להכניס לכותרות המרכזיות שהוצגו לעיל, נושאים כגון גיד הנשה, דברים האסורים משום סכנה, שרצים וכדו’.
האם הכשרות שומרת על בריאותנו
כאשר אנו מעיינים בדעות השונות לטעמי המצוות לאורך הדורות, אנו מוצאים שתי גישות-על מרכזיות: יש המסבירים שהמצוות נועדו לזכך ולרומם את נפשו של האדם, ולהכשיר אותה לקראת הטוב הצפון בעולם הבא. במילים אחרות, תכלית המצוות היא לזכך ולטהר את נשמת האדם, ולסייע לה להתרחק ולהתנקות מהבלי העולם. מנגד, אנו מוצאים במקורות רבים שתכלית המצוות היא להכשיר את החיים כאן, בעולם הזה. על פי גישה זו, מטרת המצוות היא להתוות לנו דרך לחיות בצורה בריאה, מדויקת וישרה, ללא היגררות אחרי הצדדים הבהמיים והפראיים של הטבע. שתי הגישות הללו מעוגנות במקורות ובמדרשי חז”ל רבים, ולא באנו להכריע במחלוקת ענקים זו.
הקשר בין ההלכה והבריאות
כפי שציינו, ישנה גישה מרכזית בדברי רבותינו הטוענת שתכלית המצוות היא לעדן ולדייק את אורח החיים שלנו, כאן בעולם הזה. חיזוק לכך ניתן למצוא בעובדה שההלכה עוטפת את האדם מכל עבר, והיא אינה מניחה שום תחום בחיים ללא התייחסות. ההלכה מדריכה את האדם כיצד לחיות בצורה מאוזנת בתחום האכילה, הפרנסה, המיניות, החברה, המשפחה וכדו’. בכל תחום מצביעה ההלכה על ההגבלות הנדרשות, ומכווינה את האדם כיצד לבטא את כוחות חייו בצורה מדויקת ומאוזנת. רק כך יכול האדם היהודי לחיות בצורה בריאה וטובה, ולממש את כלל הכוחות הגנוזים בו. כמובן שדברינו הובאו בצורה כללית, וכעת התפקיד של כל אחד ואחת מאיתנו הוא לפרוט ולדייק את הכותרות הללו לכדי מצוות יומיומיות. למידע נוסף על כשרות כנסו לאתר >> http://kashrut-tnuva.co.il/