צרבת נגרמת על רקע עלייה של תוכן החומצי מהקיבה אל הושט. סביבת הושט לא יכולה להתמודד עם חומציות גבוהה. בעקבות מגע של מיצי הקיבה עם דפנות הושט נוצרת תחושת צריבה שיכולה להיות חלשה או חזקה מאוד עד בלתי נסבלת. תסמינים נוספים, שיעול, טעם חמוץ מר בפה ואף כאב חזק בחזה, שעשוי להידמות לעיתים לכאבי התקף לב.
הסיבה הפיזיולוגית של הצרבת, חולשה של הסגר הנמצא בין הושת והקיבה מסיבות שונות, כך שתוכן הקיבה עולה. כאשר מתגבר הנזק לוושט לעיתים יש צורך בהתערבות כירורגית.
הצרבת מתחזקת לרוב לאחר ארוחות, במיוחד דשנות וגדולות, בשכיבה או בישיבה פחות אנכית, ביום או בלילה. לעתים ילווה בנחירות והקאות.
לטיפול בצרבת יש צורך ברופא/ה מתחום הגסטרואנטרולוגיה ו/או אנשי תזונה מוסמכים.
להקלה על התופעות אפשר ליטול תרופות שעשויות לעזור אך לא תמיד.
ומומלץ לבצע שינויים התנהגותיים ותזונתיים, שינויים אלה יחלישו את התופעות משמעותית ובמקרים רבים אך יובילו להיעלמותן המוחלטת.
ראשית, חשוב לרדת במשקל, במיוחד באזור הכרס עשוי להקל מאד על תופעת הצרבת.
ולהלן מספר טיפים לטיפול יומיומי:
- להימנע מארוחות גדולות
- מומלצת ארוחה קטנה כל 3 שעות, המבוססת על פחמימות מורכבות (למשל לחם, אורז, גריסים, קוואקר, פסטה וכדומה)
- להימנע מארוחות עשירות בשומן
- להימנע משכיבה וישיבה מיד לאחר אכילה – מומלץ לעמוד או להסתובב במשך כ-10 דקות
- להפסיק לאכול כשעתיים לפני השינה
- בשכיבה מומלץ להרים את ראש המיטה
- להימנע מלשתות ולאכול חם מדי או קר מדי – להתרגל למצב פושר
- להימנע משתיית אלכוהול
- יש לבחון השפעה של קפה ומשקאות מוגזים שעלולים בקרב חלק מהאוכלוסייה לגרום לצרבת
- יש לבחון השפעה של מזון מתובל וחריף מידי, שעלול בקרב חלק מהאוכלוסייה לגרום לצרבת
- יש אנשים שסובלים מהתקף צרבת מאכלים מתובלים וחריפים מדי, ויש כאלה שלא
- עישון עלול לחזק את התופעות
הכללים הם די פשוטים ואפשר לראות שחלקם מאוד אישיים, לא מופיעים בכלל הסובלים. צריך להקשיב לגוף.
לגבי אכילת פירות הדר ועגבניות קיים מיתוס האוסר אכילת המוצרים הללו אבל כמו במקרים רבים זה מאוד אינדיבידואלי ושונה מאדם לאדם.
לסיכום: כדי להקל על תופעות הצרבת חשוב לעשות שינויים, שחלקם עוזרים לרובם וחלקם מאוד אינדיבידואליים.
המאמר נכתב על ידי פרופ’ אולגה רז דיאטנית קלינית ומרצה בכירה במחלקה למדעי התזונה באוני’ אריאל