זיהוי מחסור במינרלים בגוף יכול להיות מאתגר שכן התסמינים יכולים להשתנות בהתאם למחסור הספציפי במינרלים – ולעיתים, לא ניתן כלל להבחין בתסמינים (לפחות לא בשלבים המקדימים של המחסור). להלן כמה סימנים כלליים הקשורים למחסור במינרלים נפוצים:
מחסור בברזל
התסמינים של מחסור ברזל יכולים לבוא לידי ביטוי בעייפות, חולשה, עור חיוור, קוצר נשימה, סחרחורת, ציפורניים שבירות וידיים ורגליים קרות. מי שיכול להיות בסיכון למחסור שכזה הם: נשים בהריון, תינוקות, ילדים צעירים ונשים עם מחזור כבד נמצאים בסיכון גבוה יותר.
מחסור בסידן
התסמינים כוללים בין היתר: התכווצויות שרירים, חוסר תחושה או עקצוץ באצבעות הידיים, עצמות מוחלשות ובעיות שיניים.
על קבוצות הסיכון נמנים: נשים לאחר גיל המעבר, קשישים ובעלי אי סבילות ללקטוז.
מחסור במגנזיום
התסמינים של מחזור מגנזיום יכולים לכלול: התכווצויות שרירים, עוויתות, עייפות, חולשה, בחילות ואובדן תיאבון.
קבוצות סיכון כוללות: אנשים עם מחלות במערכת העיכול, מבוגרים ובעלי תרופות מסוימות המשפיעות על ספיגת המגנזיום.
מחסור באשלגן
התסמינים של מחסור באשלגן באים לידי ביטוי בחולשה, עייפות, התכווצויות שרירים, עצירות ודופק לא סדיר. על קבוצות הסיכון נמנים אנשים עם מצבים רפואיים מסוימים (למשל, בעיות בכליות), הזעת יתר או נטילת תרופות מסוימות.
מחסור באבץ
אם אתם מתמודדים עם מחסור באבץ, בין הסימפטומים שאתם עלולים לחוות: ריפוי לקוי של פצעים, נשירת שיער, פריחות בעור, ירידה בתפקוד החיסוני ואובדן תיאבון. קבוצות הנמצאות בסיכון גבוהה למחסור שכזה: צמחונים, נשים הרות ומניקות, ואנשים עם הפרעות עיכול מסוימות. כמובן, שהסימפטומים הללו לא מעידים בהכרח על אותו מחסור ולכן, חשוב לבדוק את זה.
מחסור בנתרן
יש מספר תסמינים אשר יכולים להוות כתמרורי אזהרה למצב של מחסור בנתרן ובין היתר: התכווצויות שרירים, בחילות, הקאות, כאבי ראש ותחושת בלבול. קבוצות הסיכון המרכזיות כוללות בין היתר: ספורטאים, אנשים עם מצבים רפואיים או מחלות מסוימות, ואלה המאמצים דיאטות דלות נתרן (שהן דיאטות לא מומלצות).
מחסור ביוד
בין התסמינים אשר יכולים להעיד על מחסור ביוד: זפק (מצב של בלוטת התריס מוגדלת), עייפות לא מוסברת, עלייה במשקל ללא סיבה ברורה ועור יבש. קבוצות הסיכון למחסור ביוד כוללות: אנשים החיים באזורים עם דל יוד באדמה, נשים בהריון ואלה עם צריכת יוד מוגבלת.
מחסור בסלניום
התסמינים הבולטים של מחסור בסלניום כוללים בין היתר: חולשת שרירים, עייפות, נשירת שיער ופגיעה בתפקוד החיסוני. קבוצות סיכון כוללות את אותם אנשים החיים באזורים עם אדמה דלה בסלניום, אנשים הסובלים מהפרעות עיכול ובעלי תזונה מגבילה מאוד.
אם עולה אצלכם חשד ולו הקל ביותר במחסור במינרלים, חיוני להתייעץ עם רופא המשפחה. רופאי משפחה יכולים לשלוח אתכם לבצע בדיקות דם כדי להעריך את רמות המינרלים שלכם ולספק הדרכה מתאימה לגבי שינויים בתזונה או תוספי מזון.
אבחון עצמי ומרשם עצמי של תוספי מזון עלולים להיות מסוכנים, מכיוון שצריכה מופרזת של מינרלים מסוימים עלולה להיות בעלת השפעות שליליות. תזונה מאוזנת ומגוונת הכוללת מגוון של מזונות עשירים בחומרים מזינים היא הדרך הטובה ביותר להבטיח שתקבלו אספקה נאותה של מינרלים חיוניים.
בראש ובראשונה, מודעות כל אותם התסמינים אשר מעידים על מחסור במינרלים השונים, מהווה צעד ראשון ומשמעותי לאבחון. ובשלב הבא, יש כאמור לפנות לרופא על מנת לאושש את אותו המחסור ולהתחיל בטיפול המתאים.
בכל מקרה, יש לקחת בחשבון הקפדה על תזונה בריאה ועשירה בוויטמינים ומינרלים ובכלל, הקפדה על אורח חיים בריא יכולים לסייע במידה רבה למנוע מצבים של מחסור שכזה.