מהם גורמי הסיכון, איך נראים הסימנים הראשוניים לשבץ והאם ניתן למנוע אותו – הכל בכתבה שלפניכם
אחד ממצבי החירום הבריאותיים הנפוצים הוא שבץ מוחי – כאשר על פי האיגוד העולמי לשבץ מוחי, הוא צפוי לפקוד אחד מכל שישה אנשים בעולם. שבץ מוחי עלול לגרום נזק קשה, נכות ואף מוות – ובישראל, זהו גורם המוות השלישי בגודלו.
כאשר אדם לוקה בשבץ מוחי, פרק הזמן עד לקבלת הטיפול הנכון הוא קריטי. חשוב מאוד לדעת לזהות את הסימנים הראשונים לשבץ מוחי, כדי לפנות בהקדם לשירותי ההצלה – ועל מנת שהנפגע יגיע מוקדם ככל האפשר למרכז רפואי מתאים. הטיפול הנכון, בזמן הנכון, יכול לצמצם את הנזק שמותיר אחריו שבץ מוחי – וגם את הפגיעה באיכות החיים של המטופל או המטופלת. לעומת זאת, טיפול שגוי, או איחור בהגעה לטיפול – עלולים להסתיים בנכות תמידית ואף במוות.
גורמי סיכון לשבץ מוחי
בדומה להתקף לב, גם שבץ מוחי נגרם בשל פגיעה בזרימת הדם – במקרה זה, למוח. זאת, בשל היצרות או סתימה מלאה של כלי דם המוביל למוח. בחלק מהמקרים, הגורם לשבץ הוא קרע פתאומי בכלי דם. ישנם כמה גורמים המעלים את הסיכון לשבץ מוחי – וחשוב להכיר אותם:
- עישון: מגביר את הסיכון לשבץ מוחי, מאחר שהוא מעלה את הסיכון לפגיעה בכלי הדם והגברת הצמיגיות שלו – ובכך גם את הסיכון להתפתחות חסימה בכלי הדם.
- לחץ דם גבוה: חלק ניכר מהחולים שלקו בשבץ מוחי, הם כאלה הסובלים מבעיה ידועה של ערכי לחץ דם גבוהים מהרמה הנורמטיבית (120 על 80).
- סוכרת: גורם סיכון משמעותי נוסף, כאשר חולי סוכרת נתונים בסיכון גבוה פי ארבעה ללקות בשבץ מוחי, במיוחד כשהסוכרת אינה מאוזנת. כלומר, לשמירה על דיאטה מאוזנת והקפדה על רמות סוכר תקינות, יש משמעות רבה במניעת שבץ.
- עודף שומנים בדם: רמות גבוהות של LDL (המכונה “כולסטרול רע”), לצד רמות נמוכות של HDL (“כולסטרול טוב”), גם הן מהוות גורם סיכון לשבץ מוחי. גם כאן, למזון יש השפעה משמעותית על הבריאות שלנו.
ישנם גם גורמי שבץ שאינם בשליטתנו. לכן, ניתן לנסות להיערך מראש גם למקרים מסוג זה, בעזרת ביטוח מחלות קשות . ביטוח זה כולל פיצוי כספי למבוטח שמתגלה אצלו מחלה קשה מתוך הרשימה הרלוונטית לסוג הביטוח. סכום זה מיועד לסייע למבוטח ולמשפחתו להתמודד עם המחלה וההוצאות הכספיות הנלוות לה. בעזרת השוואת ביטוח מחלות קשות, תוכלו לראות מהן תוכניות הביטוח שמציעות החברות השונות – ואיזו מתאימה לכם ביותר.
סימנים מקדימים לשבץ מוחי
בשבץ מוחי, זרימת הדם לאזור אחד או יותר במוח מואטת ואף נפסקת – וככל שאותו אזור סובל ממחסור בדם לזמן ארוך יותר, הסכנה לנזק בלתי הפיך, גדולה יותר. לכן, חשוב לדעת לאתר במהירות סימנים לשבץ מוחי:
- הפרעות בדיבור: אם נדמה שהאדם שמולכם שכח לפתע איך לדבר, נעצר באמצע מילה, לא יודע איך להשלים את המשפט ומתקשה לענות לשאלות – זהו סימן לשבץ מוחי.
- פציאליס – שיתוק חלקי בפנים: סימן אופייני לשבץ מוחי הוא עיוות א-סימטרי בפנים, כאשר אחד הצדדים של הפנים “נופל” למטה. ניתן לבקש מהאדם לנסות לחייך – ולבדוק האם החיוך סימטרי.
- צניחת ידיים: שבץ מוחי יכול להתבטא בפגיעה בכוח הגס באחת הידיים. בקשו מהאדם להרים שתי ידיים מעלה ולהשאיר אותן שם – אם אחת מהן צונחת, יש מקום לדאגה.
מה עושים כשיש חשד לשבץ מוחי?
הדבר הדחוף ביותר שיש לעשות, מרגע שעולה החשד, הוא לחייג למוקד 101 של מד”א – ולדווח למוקדנים על התסמינים שראיתם. ציינו באיזו שעה הם התחילו – זה מידע חשוב מאוד לצוותי רפואת החירום. אספו גם מידע על התרופות הקבועות של החולה, האם הוא סובל מאלרגיות, רקע רפואי ועוד.
כיצד ניתן למנוע שבץ מוחי?
ישנן פעולות שניתן לעשות כדי לצמצם את הסכנה – כגון הימנעות מעישון ושמירה על דיאטה מאוזנת מבחינת שומנים וסוכר. לכך אפשר להוסיף פעילות גופנית קבועה, שמירה על משקל תקין וכן מעקב קבוע אחרי לחץ הדם.
בשורה התחתונה, חשוב שכל אחד מאיתנו יכיר וידע לזהות סימני שבץ מוחי – במטרה לסייע לנפגע לקבל את הטיפול המתאים ביותר במהירות, ולצמצם את הסכנה של נזק בלתי הפיך ואולי אף מוות. בנוסף, הצטיידות מבעוד מועד בביטוח מחלות קשות, יכולה לעזור לחולה ולמשפחתו לעבור את התקופה הקשה שאחרי האירוע.