ראיון עבודה הוא תמיד מלחיץ. כאשר הוא נערך בשפה האנגלית – וזה בהחלט יכול לקרות גם בישראל – רמת המורכבות שלו והחששות מפניו עולים. המציאות מראה שיש לא מעט מצבים שבהם ראיון עבודה שעוברים יתקיים דווקא באנגלית. כאשר מסיימים תואר אקדמי או לימודים בתחומים דוגמת רפואה או סיעוד, ולאחר מכן רוצים להתקבל לעבודה בישראל או מחוצה לה, ייתכן שהדרישה הבסיסית תהיה לעבור ראיון באנגלית (האנגלית חשובה הן במקרה של טיפול בתיירים בישראל ובמיוחד במצב שבו מעוניינים לעבוד מעבר לים). היכרות מקסימלית עם השפה האנגלית ולמידת המונחים הלועזיים הרלוונטיים הם בגדר דרישות חובה.
החדשות המעודדות הן שיש טכניקות שונות וכלים רבים שיכולים להגדיל את סיכויי ההצלחה בראיון באנגלית, לא משנה עד כמה הוא נראה מאיים בנקודת ההתחלה.
המפתח להצלחה: תרגול
מומלץ להתכונן היטב לכל ריאיון, כאשר העובדה שהוא נערך באנגלית מגבירה את הצורך הזה עוד יותר. חשוב לערוך סימולציות של הראיון, מתחילתו ועד סופו: הן שאלות כלליות לגבי האדם (השכלה, תחנות מקצועיות, כישורים ועוד) והן שאלות שהמראיינים עשויים לשאול בתחום הספציפי (לדוגמה, מקרה רפואי חשוב שנתקלו בו בלימודים, אם הראיון הוא עבור משרת רופא). ככל שמתרגלים יותר – כך משפרים את היכולת לענות בצורה ברורה, רהוטה ונטולת טעויות על השאלות שעשויים להישאל. יתרון אחר הוא שהתרגול באנגלית עשוי לשפר משמעותית את הביטחון העצמי, שדרוש בכל ראיון עבודה כתנאי בסיסי.
חשוב שכן תהיה בקרה על הסימולציה שעוברים. ניתן לבצע אותה בנוכחות חבר או בן משפחה שלוקח את תפקיד המראיין. אופציה אחרת היא להקליט את הראיון ולנתח אותו לאחר מכן לעומק. זה עשוי להיות מביך ולא נעים בשלבים הראשונים – כי ישראלים רבים אינם אוהבים לשמוע את עצמם מדברים באנגלית – אבל בטווח הארוך מדובר בפעולה שיכולה לשפר משמעותית את רמת האנגלית.
ביצוע מחקר מקדים
לכל ראיון עבודה חשוב להתכונן היטב. ההכנות צריכות לכלול מציאת מידע על החברה המעסיקה או על התפקיד, קריאת חומרים מקצועיים על התחום או נסיונות לברר על מה בדרך כלל שואלים בנסיבות דומות. המחקר הזה יכול וצריך לכלול בתוכו גם את השפה האנגלית. רצוי לחשוב מהם המונחים שעשויים לעלות בראיון, לדוגמה מונחים המהווים חלק מהז’רגון המקצועי באותו תחום. את כל אחד מהמונחים האלה יש ללמוד היטב, תוך תרגול הצורה הנכונה שבה הוגים אותם במיוחד באנגלית העסקית של אותו תחום אליו מנסים להתקבל..
השקעה ביתר רכיבי הראיון
ראיון עבודה באנגלית מבוסס על השארת רושם שאינו קשור רק לאופן שבו מדברים בשפה האנגלית. חשוב להגיע מסודרים ולשמור על הופעה אלגנטית ומכובדת, שתסייע ליצור את הרושם החיובי שמצפים לו, מטבע הדברים. במהלך הראיון יש לדבר בצורה מנומסת ורגועה – התרגול יכול לכלול התייחסות גם לטון הדיבור ולאינטונציה – תוך שאילת שאלות שמעידות על הכנה מוקדמת ועל עניין במשרה. כמובן, חשוב להגיע לראיון בזמן: תירוצים אינם מתקבלים היטב אף פעם – לא בעברית ולא באנגלית.
כל אלה מאפשרים להגיע למסקנה שהשד שנקרא ‘ראיון עבודה באנגלית’ אינו נורא כל כך, ושיש טכניקות שונות להגדלת סיכויי ההצלחה בו.