אנדומטריוזיס – מידע כללי על המחלה
אנדומטריוזיס (אנדו – פנים, מטריום – רחם) היא מחלה גינקולוגית נפוצה הקורית עקב התפתחות רקמה דומה לרקמת רירית הרחם מחוץ לחלל הרחם. אנדומטריום היא הרירית המרפדת את הרחם מבפנים, ובמקרים בהם רירית דומה מתפתחת מחוץ לרחם הרירית מגיבה לשינויים ההורמונליים בזמן המחזור החודשי, לכן נוצרים דימומים מחוץ לרחם. הדימום המוגבר מחוץ לרחם יוצר תגובה דלקתית באזורים הסמוכים כמו חצוצרות ושחלות, ויש מקרים בהם מתפתחת רקמה צלקתית עקב הידבקויות וכתוצאה מכך עלולים להתפתח סיבוכים נוספים כמו ציסטות, חסימת מעיים, דימומים במעיים, בעיות בשלפוחית השתן ועוד.
מהם התסמינים של אנדומטריוזיס?
התסמינים השכיחים בקרב נשים הסובלות ומאובחנות במחלת אנדומטריוזיס הם:
- כאבי מחזור חזקים בזמן הווסת או לפני המחזור החודשי.
- כאבים חזקים בפעילות מינית ולאחריה.
- עייפות ותשישות מוגברת.
- בעיות פוריות.
- דימומים קשים.
- כאבי גב, קושי ביציאות, מעי רגיז, שלשול, אלרגיות ועוד בזמן הווסת.
איך מאבחנים אנדומטריוזיס?
אבחון אנדומטריוזיס מתחיל בתשאול ובדיקת גיליון רפואי, הרופא מתייחס לתלונות המטופלת כדי לבדוק האם היא סובלת מאחד או מיותר מתסמיני המחלה. אם עולה חשד לאנדומטריוזיס הרופא יפנה את המטופלת למומחה לטיפול במחלה, וגינקולוג מומחה יבצע בדיקה ידנית פשוטה כדי לנסות לאתר באמצעות מישוש את מוקדי האנדומטריוזיס שהתפתחו מחוץ לרחם. כמו כן, הגינקולוג יבצע אולטרסאונד גינקולוגי כדי לבצע הערכה של מצב האגן, ובהתאם לצורך הוא יפנה את המטופלת לבדיקות הדמיה כמו CT ו/או MRI, יתכנו בדיקות נוספות.
חשוב לציין כי האבחנה הסופית של מחלת אנדומטריוזיס מבוססת על הליך כירורגי זעיר פולשני בגישת הלפרוסקופיה. בהליך הלפרוסקופיה האבחנתית מחדירים סיב אופטי דקיק לחלל הבטן כדי לצפות באזור ולאתר את מוקדי האנדומטריוזיס. הרופא מבצע חתך זעיר בטבור, ולאחר החדרת הסיב האופטי באפשרותו לבדוק את האיברים באמצעות התמונה המשודרת למוניטור בחדר הטיפולים. אם הרופא מאתר נגעים חשודים באפשרותו להסיר אותם ולשלוח לבדיקה פתולוגית.
מהו הטיפול המומלץ לנשים הסובלות ממחלת אנדומטריוזיס?
נהוג לחלק את הטיפול באנדומטריוזיס ל-3 חלקים:
- טיפול נגד כאבים – אחד התסמינים העיקריים הוא כאבים בזמן ולפני הווסת, ניתן לשכך כאבים באמצעות תרופות לשיכוך כאבים.
- טיפול הורמונלי – הטיפול ההורמונלי נועד לעצור את הביוץ וייצור ההורמונים לזמן ארוך (ככל האפשר). הרופא ימליץ למטופלת על נטילת גלולות למניעת הריון או תרופה אחרת, לטיפול ההורמונלי יש תופעות לוואי.
- ניתוח – במצבים רפואיים בהם הרופא ימליץ על ניתוח, ההליך הכירורגי יתבצע בגישה הלפרוסקופית, זו חלופה לניתוחי הבטן המורכבים מפעם. בהליך הכירורגי מסירים ומשמידים את המוקדים כדי להקל על תסמיני המחלה ולאפשר הריון, אך במצבים מסוימים אין ברירה ויש להסיר את הרחם והשחלות כדי למנוע את הגירויים ההורמונליים.
הכתבה באדיבות פרופ’ סוריאנו מומחה אנדומטריוזיס. פרופ’ סוריאנו סיים בהצלחה לימודי רפואה באונ’ בן גוריון, הוא בעל התמחות ברפואת נשים ויולדות, מנתח בכיר ומייסד ומנהל של המרכז לטיפול באנדומטריוזיס במרכז הרפואי שיבא.