בימים עברו הייתה תופעת האפליה בעבודה רווחת מאוד, ניתן היה לנקוט בה כמעט בכל מקום ובמקרים רבים הצד המופלה לרעה קיבל זאת בשוויון נפש והשלים עם המצב. הדברים החלו להשתנות לקראת תחילת המאה ה-20 כאשר תנועות רבות של מיעוטים החלו להתמרד כנגד התופעה.
אפליה במקום העבודה היא אחת מן השיטות הנלוזות ביותר שעדיין קיימות כיום ומעבידים רבים נוקטים בה למרות מודעותם לעונשים שהם עלולים לספוג במקרה של תביעה.
לפי החוק
החוק למניעת אפליה במקום העבודה גורס שאין להפלות אדם מפאת גיל, מצב משפחתי, הריון, השקפה פוליטית, מגדר, גזע, דת או הורות. כל פסילת עובד אשר נעשתה ממניעים אלו הינה עברה על החוק וניתן להגיש בגינה תביע לבית הדין לעבודה.
איך נדע שמדובר באפליה ולא בדרישה לגיטימית?
כאשר אנו מתייצבים לראיון עבודה, סביר להניח שנשב מול המעביד העתידי שלנו, נענה על השאלות שלו, נספר לו על עצמינו ונשאל שאלות שרלוונטיות לתפקיד. במהלך הריאיון יוכל המראיין לשאול שאלות רבות שחלקן אינן רלוונטיות כלל לעבודה. במקרה כזה נאלץ כמובן לענות לו (או לסרב לענות ולהעלות חשד). אם בין השאלות הללו מתחבא הרצון לגלות פרטים לא קשורים שעלולים להכשיל אתכם מלהתקבל לעבודה אז ייתכן שיהיה מדובר באפליה.
התשובות המפלילות
ישנן עבודות שהשאלות יהיו רלוונטיות למהות העבודה, אך במקרים רבים התשובות לשאלות עשויות להוביל להחלטה של המעביד לפסול אתכם.
- ידוע שאנשים מעל גיל מסוים הינם מבוקשים פחות לעבודה (גם כאשר הגיל דווקא יכול להוות יתרון). לדוגמא כאשר מתפנה משרה של מזכירה, במקרים רבים יעדיף המעביד פנים נאות וצעירות יותר ויהיה מוכן להתפשר על ניסיון, סבלנות וידע שנמצאים דווקא אצל אנשים מבוגרים יותר. זו עשויה להיות עילה לתביעה השל אפליה על רקע גיל.
>>הצטרפו עכשיו לדף הפייסבוק של מדינט – פורטל בריאות, רפואה ורווחה<<
- כמו כל אדם גם נשים שנמצאות בהריון זכאיות לעבוד ויש לאפשר להן להתקבל לעובדה גם אם הן בחודש השלישי להריונן. כל שכן כאשר אישה אשר עובדת במקום זה ונכנסת להריון בזמן העבודה, אין למעביד זכות לפטר אותה על רקע זה. אמנם יש לאשה זכות לצאת לחופשת היריון אך בתום החופשה היא זכאית לחזור לתפקידה.
- הקבלה לעבודה אמורה להיות על פי הכישורים של המועמד. אפליה על רקע גזע או דת עשויה לעלות למעביד כסף רב אם יוכח שזה היה השיקול שלו.
קורה כל יום
אנו נתקלים במקרים רבים בהם מפטרים עובד או עובדת על סמך אפליה. את הטון קובע בסופו של דבר בית המשפט שבמקרים רבים מאוד עומד לצד התובעים בעניין. החוק הינו ברור מאוד ואין להתלות בתירוצים שונים של אי הבנה או תום לב.
כל מי שנתקל בחייו במקרה של אפליה יוכל לפנות למרכזים שונים ועמותות אשר מטפלו בנושא זה. למידע נוסף לחצו כאן.
מוזמנים לקרוא כתבות נוספות באתר הבריאות מדינט >>