מציאות בלתי יציבה, עטופה באי-וודאות גבוהה, סיכונים לבריאות ואובדן ביטחון תעסוקתי, החזירה את מוקד ההתעניינות של הציבור במקצוע הסיעוד. התמונות של אחיות נלחמות בנגיף הקורונה בחזית הטיפול בחולים בבתי חולים ובקהילה העצימו את ההערכה והתובנות בציבור בנוגע לחשיבותה של אחות אקדמאית כעמוד השדרה של מערכת הבריאות והמנוף לקידום בריאות האוכלוסייה. תובנה זו באה לידי ביטוי בפנייה מוגברת של הציבור הרחב ללמוד מקצוע אחיוּת (nursing).
החוג לסיעוד אוניברסיטת תל אביב היה הראשון בישראל, לפני 8 שנים, להציע תכנית להסבת אקדמאים עם תואר ראשון בסיעוד. התכנית, שבראשה עומד ד”ר איליה קגן, הציעה לבוגרי תארים אקדמיים להסב את מקצועם לתואר אחות מוסמכת עם תואר ראשון בסיעוד, תוך 2.5 שנים (7 סמסטרים) של לימודים חווייתיים ברמה הגבוהה ביותר שניתן לקבל כיום בישראל ובעולם בתחום זה.
במהלך שמונה השנים האחרונות, הוכשרו ב-200 בוגרים שמילאו שורות של אחים ואחיות חדשים בישראל. עם אחוזי הצלחה גבוהים במיוחד במבחן הממשלתי, בוגרי התכנית נקלטו בשוק התעסוקה בבריאות והתקדמו במהרה לתפקידים משמעותיים בעשייה הקלינית, הניהולית והחינוכית במקצוע.
במרוץ השנים, שיעורי הפונים ללמוד בתכנית ידעו עליות ומורדות, אך השנה מספר המועמדים ומספר המתקבלים לתכנית ההסבה באוניברסיטת תל אביב זינק והכפיל את עצמו. כיום, יומיים מתחילת שנת הלימודים, התחילו את לימודיהם 90 סטודנטים חדשים בתכנית, שירכשו ידע ומיומנויות קליניות באוניברסיטת תל אביב ובבתי הספר האקדמיים לסיעוד המסונפים ע”ש שיינברון (תל אביב) וע”ש זיוה טל (שיבא).
המתקבלים הינם בגילאי 21-45 שנים (ממוצע 28), מהם 71(79%) נשים ו-19(21%) גברים; 66% יהודים, 32% מוסלמים ו-2% דתות אחרות. 32 (35.5%) בעלי תואר ראשון במינהל מערכות בריאות במכללות ברחבי הארץ, השאר (64.5%) – סיימו תואר ראשון או שני במגוון תחומים באוניברסיטאות בארץ או בחו”ל. הנתון המרגש במיוחד הינו: 15 האימהות (17%), להן בין 1-3 ילדים שיתחילו את לימודיהן בתכנית השנה.
משיח עם המועמדים במהלך המיונים והקבלה לתכנית עולה תמונה מעודדת של עלייה במודעות לתרומתו המשמעותית של הסיעוד במערכת הבריאות במשבר הנוכחי, ביטחון תעסוקתי שהמקצוע מבטיח, קידום מקצועי וניהולי והצעת ערך ייחודי של סיפוק מקצועי, תרומה לחברה ועשייה למען הזולת, שכל כך אופייניים לעשייה של אחים ואחיות בישראל.
ראשת החוג לסיעוד בבית הספר למקצועות הבריאות, הפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב, ד”ר מיכל יצחקי: “הסטודנטים מגיעים עם תארים מגוונים, כגון מנהל עסקים, פסיכולוגיה, משפטים ועוד. מדובר באנשים המחליטים לעשות חישוב מסלול מחדש בחייהם, ייתכן כי חלקם אף הוצאו לחל”ת או פוטרו לאור הקורונה ובחרו במקצוע יציב עם ביטחון תעסוקתי. כמו כן, המקצוע מספק תחושת העצמה, הגשמה עצמית ואנושיות רבה.”
יצחקי מסבירה גם על העניין הרב, מבחינה מקצועית ואישית. “הגיוון עצום. אחים ואחיות אקדמאים יכולים במהלך הקריירה לעבור בין עבודה בבתי חולים לבין הקהילה, לעבוד בחלקיות משרה או במשמרות, להתמקצע בתחום של ילדים, טיפול נמרץ או מחלקת יולדות. גיוון זה מונע שחיקה מקצועית מעבר לביטחון התעסקותי. המקצוע מאפשר להתקדם מקצועית וניהולית וללמוד לתארים מתקדמים”. ד”ר יצחקי מבקשת להעביר גם מסר חשוב: “לאחים ואחיות יש אחריות אדירה, חייבים לתגמל אותם יותר, כדי לעודד ללמוד את המקצוע ולשמר את אלו שנמצאים במערכת”.