נשים רבות מתלבטות האם לבצע בדיקת מי שפיר או בדיקת סיסי שליה. ערכנו השוואה בין הבדיקות בכל הפרמטרים החשובים כדי להבין מה דומה ומה שונה בין הבדיקות ומי עדיפה?
בדיקת סיסי שליה בודקת את המיפוי הכרומוזומלי של העובר, ומאתרת מומים ומחלות גנטיות, כדוגמת תסמונת דאון, בשלב מוקדם יותר בהריון. בדיקת סיסי שליה אינה בדיקת חובה, אבל הערך המוסף שלה הופך אותה לכזו. היא נותנת להורים לעתיד תשובה ודאית משלב מוקדם של ההריון: הריון רגוע כבר מתחילת הטריסמטר השני, או במקרה הגרוע ביותר, בו נמצאו ממצאים המחייבים את הפסקת ההריון, גרידה במקום על ידי לידה מוקדמת.
מה הבדיקה בודקת?
- על בדיקת סיסי שליה ניתן לבצע בדיקת קריוטיפ, בדיקת צ’יפ גנטי, ואבחון של מחלות גנטיות תורשתיות ע”י ריצוף אקסום או גנום. זאת כתלות בנסיבות שהובילו לביצוע הבדיקה ובחבילת הבדיקה שנבחרה. על סוגי הבדיקות הללו, המוצעות כחלק מבדיקת סיסי שליה, כפי שמציין ד”ר יוסי הר-טוב – מומחה מיילדות וגינקולוגיה באתר תינוק ישראלי.
למי מומלצת בדיקת סיסי שלייה?
כל מי ששוקלת לבצע בדיקת מי שפיר בהריון, צריכה לשקול לבצע בדיקת סיסי שליה, המאפשרת לקבל את התוצאות מוקדם יותר. על אחת כמה וכמה כאשר יש במערכת הזוגית ו/או המשפחתית בעיות גנטיות ידועות.
בפרט, בדיקת סיסי שליה מומלצת לנשים שעונות לקריטריונים הבאים:
- נכנסו להריון לאחר גיל 35
- להן או לבן זוגן יש היסטוריה משפחתית של מחלות גנטיות
- הן או בן זוגן נשאים של מחלה גנטית
- בדיקות הסקר הביוכימי או השקיפות העורפית מראים שיש סיכון לפגיעה בעובר
איך מתבצעת בדיקת סיסי שליה?
בדיקת סיסי שליה מבוצעת תחת בקרת אולטרסאונד ונעשית על ידי רופא בעל ניסיון ומומחיות בתחום זה. הבדיקה יכולה להתבצע באחת משתי דרכים כתלות במיקום בו נמצאת השליה והיכולת של הרופא לגשת אליה לצורך איסוף הדגימה:
גישה בטנית: כאשר השליה נמצאת במנח גבוה בכיפת הרחם, שאיבת סיסי שליה תיעשה דרך דופן הבטן, בדומה לדיקור מי שפיר. מידת הכאב וחוסר הנוחות דומה לזו הנחווית בדיקור מי שפיר.
גישה נרתיקית: כאשר השליה קדמית, אחורית או נמוכה ומאפשרת גישה וגינלית, ניתן לבצע שאיבת סיסי שליה באמצעות מילוי שלפוחית השתן והחדרת מוליך וקטטר שדרכם מתבצעת שאיבת הסיסים. בשיטה זו קיימת אי נוחות, אך בד”כ היא אינה מלווה בכאב.
השוואה: בדיקת סיסי שליה מול בדיקת מי שפיר
בין בדיקת סיסי שליה לבדיקת מי שפיר יש קווי דמיון רבים. אז איך יודעים במי מהן כדאי לבחור? ערכנו השוואה שתעזור לכן להחליט מה הבדיקה הנכונה עבורכן.
מתי עושים?
- בדיקת סיסי שליה נערכת בין השבועות 10.5-14 להריון.
- בדיקת מי שפיר נערכת החל משבוע 17 להריון.עריכת בדיקת סיסי שליה מבטיחה תוצאות מוקדמות של כמעט חודשיים לפני המועד בו ניתן לבצע בדיקת מי שפיר.
תוך כמה זמן מתקבלות תוצאות?
- תוצאות בדיקת סיסי שליה מתקבלות תוך כ-3 ימים, אך אם מבצעים בדיקת צ’יפ גנטי בנוסף, התוצאות מגיעות בממוצע תוך 10-14 יום.
- תוצאות בדיקת מי שפיר מגיעות תוך 3 שבועות מביצוע הבדיקה.
אילו תוצאות מתקבלות?
התוצאות המתקבלות בבדיקת מי שפיר ובבדיקת סיסי שליה דומות למדי ויכולות להיות אחת מ-3 התוצאות הבאות:
- תוצאה תקינה: תוצאה שלילית – אין ממצאים שמעידים על בעיה
- תוצאה לא תקינה: תוצאה חיובית – נמצאו ממצאים גנטיים עם פגם
- תוצאה לא ברורה / לא חד משמעית: נמצאו ממצאים גנטיים שלא ניתן להכריע כתוצאה מהם האם מדובר בפגם גנטי או בבעיה טכנית.
דיוק
בדיקת סיסי שליה ובדיקת מי שפיר זהות מבחינת רמת הדיוק שהן מציעות ושתיהן בדיקות אבחנתיות, בניגוד לבדיקת NIPT שהיא בדיקת סקר סטטיסטית .
לבדיקת סיסי שליה ולבדיקת מי שפיר ניתן להוסיף צ’יפ גנטי המאפשר להגיע לרזולוציות אבחון גבוהות אף יותר.
עלות הבדיקה
- אם גיל האשה מעל 35, עלות בדיקת סיסי השליה / מי השפיר תמומן ע”י משרד הבריאות / קופת החולים.
- כאשר קיימת המלצה של יועץ גנטי לביצוע הבדיקה, קיים מימון מלא לביצוע בדיקת סיסי שליה / מי שפיר
- במקרה בו אין זכאות, בדיקת סיסי שליה יקרה יותר מבדיקת מי שפיר, כיוון שהיא דורשת עבודת מעבדה רבה יותר.
על אילו סיכונים צריך לדעת?
- בדיקת סיסי שלייה כמו דיקור מי שפיר, מחייבים מנוחה ללא מאמץ למשך יומיים לאחר הבדיקה, והעדר פעילות גופנית מאומצת בשבוע שלאחר ביצוע ההליך, על מנת להקטין סיכונים.
- נשים בעלות RH שלילי העוברות בדיקת סיסי שליה, נדרשות לקבל חיסון אנטי D עם סיומה.
- הפרשות חריגות מהנרתיק, דימום כבד או חום גבוה לאחר ביצוע בדיקת סיסי שליה או מי שפיר מחייבים פניה לרופא. עם זאת, ייתכנו בשני המקרים דימום קל והתכווצויות באזור הבטן התחתונה.
מה הסיכוי להפלה?
גם לאחר בדיקת מי שפיר וגם לאחר בדיקת סיסי שליה קיים סיכוי להפלה. מחקרים ותיקים יותר העריכו כי הסיכוי להפלה בעקבות בדיקת סיסי שליה כפול מהסיכוי להפלה בעקבות דיקור מי שפיר.
עם זאת, מחקרים מהשנים האחרונות מראים כי הסיכון להפלה לאחר בדיקת סיסי שליה קרוב לסיכון להפלה בעקבות בדיקת מי שפיר ועומד על 1-2%.
מסקנות: מה עדיף?
מכיוון שבדיקה זו דורשת התמחות, היצע הרופאים המבצעים ומציעים בדיקות סיסי שליה קטן יותר, ולכן בדיקה זו פחות מוכרת. אם המחיר אינו הפרמטר המכריע, לבדיקה זו יש יתרונות על פני בדיקת מי שפיר, ומומלץ לברר בנוגע לה עם רופא המומחה בביצועה.
המאמר נכתב על ידי צוות האתר תינוק ישראלי, אתר ההריון והלידה הגדול והמקצועי בישראל.
לאתר תינוק ישראלי : https://www.israelibaby.co.il/