בשנים האחרונות אנחנו יכולים לשמוע יותר ויותר את הביטוי, בדיקת DNA עוברי. מושג זה מוכר לכל מי שמגיעה למרפאה שמתעסקת בהריון ולידה, לכל מי שמגיעה לרופא נשים ובכלל לכל מי שמתעניינת בנושא, בין אם היא עצמה בהריון או באופן כללי. אנחנו יכולים גם לשמוע לא מעט על הנשוא בתקשורת, בין אם זה במאמרים, כתבות וכדומה
בדיקת DNA עוברי, אשר מוכרת גם בשם הלועזי שלה NIPT, זו בדיקה לא פולשנית שמתבצעת לנשים בהריון ומטרתה לאבחן הפרעות מסוימות בכרומוזומים של העובר. בצורה כזו ניתן לאבחן תסמונות דאון, תסמונות פאטו ותסמונת אדוארדס. מדובר על תסמונות אשר חלקן נפוצות (תסמונת דאון), בעוד שאחרות הן פחות נפוצות. בכל מה שקשור לתסמונת דאון, הבדיקה מציגה רמת מהימנות מאוד גבוהה ולכן נשים רבות בוחרות לעבור בדיקה שכזו.
עד היום, יש שני סוגי בדיקות שנשים נוטות לעבור בשביל לאבחן הפרעות כרומוזומליות, בדיקה אחת מי שפיר, בדיקה פולשנית ומאד לא נעימה אשר עלולה לגרום לאי נוחות, בין היתר בגלל העובדה שמדובר בבדיקה אשר מחייבת את האישה לנוח מספר ימים בסיומה ולא לזוז. לעומת זאת, בדיקת DNA עוברי, היא הרבה יותר נוחה, מדובר בבדיקת דם פשוטה אשר לוקחים מהאם ועל פי התוצאות שלה אפשר לדעת האם לעובר יש הפרעות מסוימות אשר עלולות להוביל לאותן תסמונות.
מה שקורה למעשה הוא, שמקטעי DNA שנמצאים בשלייה ומשתחררים מהעובר, מגיעים אל דם האם, ובכך אפשר לאבחן דרך בדיקת דם של האם, האם יש לעובר מחלה או תסמונת.
בדיקת DNA עוברי, ניתן לבצע במעבדות אשר מתמחות בבדיקות שכאלה, כיום אפשר למצוא אותן הן בקופת חולים והן במגוון רחב של מעבדות פרטיות. את הבדיקה ניתן לבצע החל מהשבוע העשירי להיריון. הסיבה שניתן לבצע את הבדיקה מהשבוע העשירי היא מאוד פשוטה, החל משבוע זה משתחררים מקטעים של DNA מהשלייה אל הדם, ועל כן רק אז אפשר לבחון אותו.
מדוע משתלם לעבור בדיקת DNA עוברי?
אפשר להבין, מעצם התוצאות שהבדיקה מעלה, מדוע משתלם לעבור בדיקה שכזו. גם אם זה לא ישפיע על ההחלטה של האם, אם להמשיך בהריון או לא הרי שתוצאות הבדיקה יכולות להכין אותה לקראת הבאות, כלומר, היא תוכל להתאים את עצמה למצב החדש, בין אם זה מבחינה כלכלית ובין אם זה מבחינה נפשית אפילו.
חשוב לומר, שבמקרים מסוימים ייתכן וכתוצאה מתוצאות הבדיקה, הרופאים ימליצו לאימא שלא להמשיך בהריון מסיבות שונות, בין אם זה בגלל שהוא עלול לסכן אותה ואת העובר ובין אם זה בגלל שאין מספיק כלים להתמודדות עם התסמונת והיא עלולה לסכן את בריאותו של הילד. כמובן שהאם היא זו שתחליט האם להביא את הילד לעולם או לא.