ברמת העקרון, זיעה היא תופעה בריאה שמעידה על פעילות תקינה של הגוף שלנו. ברמה קצת יותר ממוקדת, מאד תלוי באיזו זיעה מדובר, באיזו תדירות, ריח, ומאיפה. הזעת יתר היא גם תופעה, והנה מה שכדאי לדעת עליה
מאת: זאב נחמנזון
הקיץ הישראלי בפתח, וכמו בכל שנה כולנו הולכים להזיע בו. יש כאלו שיזיעו לאחר פעילות ספורטיבית או הליכה ממושכת בחום, ויש כאלו שאפילו ישיבה בבית ממוזג, וצעידה קלה מהכורסה למקרר תוציא מהם אגלים. יש אפילו כאלו שיזיעו גם בחורף ולמעשה גם בלי מאמץ. הזעת יתר היא תופעה מוכרת בארץ. למרבה המזל היא לא הכי שכיחה, אבל היא בהחלט לא נעימה לסובלים ממנה, וגם לא בריאה.
מהי זיעה?
לפני הכל צריך להבין את המנגנון הבסיסי מאחורי זיעה. זיעה היא הפרשה גופנית עם מטרה אחת ויחידה – לווסת את חום הגוף. כשהגוף שלנו פעיל יותר וחם – היא מופרשת בצורה מוגברת באמצעות בלוטות הזיעה, על מנת לקרר את הגוף. גם שאנו חולים וסובלים מעליית חום – אנו מזיעים וזו בעצם הבקרה של הגוף על עצמו. גם בפעילות גופנית במים אנו מזיעים, אך פחות ובדרך כלל באופן לא מורגש. הגוף שלנו יודע לנהל את הזיעה שלו היטב ולהתאים אותה לטמפרטורה המתבקשת. עוד דבר שחשוב להכיר הוא שחום הגוף שלנו עולה (לעתים מאד) מתגובות רגשיות, וגם כשאנו בסיטואציות כאלו אנו מתחילים להזיע. עם כל המכניקה המופלאה הזו אי אפשר להתכחש לדבר אחד: לזיעה אין ריח טוב. הוא משתנה מאדם לאדם ומושפע גם מהמשקל ומהאוכל שלנו, אך בכל מקרה הוא לעולם לא יהיה בניחוח שושנים.
מעל ומעבר
ואז באה הזעת היתר, זו שאף אחד לא רוצה בה, לא צריך אותה ולא נהנה ממנה. בעוד שרוב הזיעה על גופנו ניכרת בעיקר בבתי השחי, הזעת יתר בידיים וברגליים היא פחות נפוצה, ויכולה להוות תסמין ראשון להזעת יתר. כדאי לדעת כי הזעת יתר היא אינה תופעה נקודתית וחד פעמית אלא סימפטום מתמשך, שיכול להופיע עקב מספר סיבות וגורמים: צריכת אלכוהול ותרופות, מחלות שונות, פעילות יתר של בלוטת התריס, משברים נפשיים וגם בעיות בכלי הדם ומערכת העצבים. הזעת היתר יכולה להופיע גם באופן תמידי ולהפריע מאד להתנהלות היומית של הסובלים ממנה. תופעות של הזעת יתר מוכרות בגילאי 16 – 50, ומזוהות כשוות בין גברים ונשים. ההערכה היא בישראל בין 1 ל-3 אחוזים מהאוכלוסיה סובלת מהתופעה, אך רק חלק קטן ממנה מודע לכך.
סימן שידעתם
כדי להבין אם אתם סובלים מהזעת יתר כל שדרוש מכם הוא אינדיקציה פשוטה: אם אתם מזיעים במקום או במצב שאינכם אמורים להזיע – כנראה שאתם סובלים מהזעת יתר, וזו הזדמנות מצוינת לבדוק את העניין. זיעה בכפות הידיים בכל מקרה אינו דבר שבשגרה וכדאי מאד לבדוק ולאבחן אצל רופא, במיוחד כשיש לכך טיפול ומענה.
טיפול ומענה
למרבה המזל יש מבחר פתרונות להזעת יתר. חלקם נקודתיים ומיידיים כמו תכשירים שונים למריחה, סבונים, דיאודורנטים וגם פדים ייעודיים הסופגים את הזיעה. חלקם טבעיים וקשורים לתזונה וצמחים, וישנם גם טיפולים תרופתיים, אך כדאי לדעת כי אלו עשויים להגיע עם תופעות לוואי של התייבשות, עצירות ופריחות. לכן חשוב מאד לטיול תרופות כאלו רק בהנחיית רופא, לנהל מעקב אחר הטיפול ובמקרה שהוא יוצר בעיות – להמנע ממנו. טיפולים פולשניים וכירורגיים מורכבים מעט יותר אך גם הם מביאים היום תוצאות מצוינות ויכולים למנוע את הזעת היתר לתקופות ארוכות. אלו יכולים להיות טיפולים טכנולוגיים בזרמי חשמל חלשים (יונטופורזיס), ובהם חוסמים את בלוטות ההזעה באיזור המטופל וניתן אף לבצע את הטיפול במכשירים הטכנולוגיים הללו בבית, וגם זריקות בוטוקס עושות עבודה דומה ומפתיעה, כשמשתמשים בהן נקודתית באיזורי ההזעה. הבוטוקס למעשה חוסם את הגעת האותות העצביים לבלוטות ההזעה, וכש”הפקודה אינה מגיעה – אף אחד לא מבצע אותה”. הטיפול האחרון, המורכב נקרא “סימפטקטומיה” ובו כורתים את בלוטות הזיעה, אך מדובר בהליך כירורגי מדויק המתבצע תוך שימוש בסיב אופטית ובמספר חתכים קטנים.
השורה התחתונה והחשובה היא שהזעת יתר היה משהו שהרבה סובלים ממנו, אבל ניתן למנוע אותו, לטפל בו ולהיפטר ממנו. עם בחירה נכונה, מודעות והתייעצות – זה אפילו קל.