כאב, עצב וייסורים אינם נעלמים בין רגע, ובטח שאינם נפתרים בהינף יד. אך מהו כאב ועצב? באילו ייסורים מדובר? האם דווקא בדיכאון? או תחושת חרדה? לעתים, ההכרה בכך שנמצא תועלת מטיפול פסיכולוגי, איננה נובעת דווקא מסוגיה נפשית קשה, אלא מן התחושה הסובייקטיבית כי איננו עוד נכונים או יכולים להתמודד עם גודל המעמסה לבדנו. לפעמים נעדיף לשתף מישהו מחוץ למעגל החברים או המשפחה, כמו פסיכולוג.
הצורך בשינוי מוכרח לבוא ממך
איננו מוכרחים לשאת עלינו “תווית” כי דבר מה מנטלי איננו כשורה. גם אדם המקיים אורח חיים רגיל לחלוטין, יכול למצוא עצמו מתמודד עם אחד מן השדים הגדולים ביותר, הלא הוא חשיבה קטסטרופלית, חשיבה חד-צדדית שרואה את המציאות כשחור ולבן.
דרוש אומץ כדי להילחם בשדים הללו, ולא אחת, ההכרה בצורך או בתועלת שנוכל להפיק מהגעה למפגש עם פסיכולוג, היא תהליך בפני עצמו שיכול לקחת שנים ארוכות.
הצעד הראשון הוא להודות במאבק הפנימי שלנו, בהפסקת ההכחשה לסבל הרב, להפסיק להגיד ששום דבר רע איננו קורה, זאת למרות שאתה צורח מבפנים. הרגע שבו אנו מכירים במצוקתנו, הרגע שבו נגלה ונכיר את פחדינו הגדולים ביותר, הוא העת שבה אנו מתחילים לאסוף את הכלים שיסייעו לנו להתמודד ולצעוד אל עבר עתיד טוב יותר.
אם כך, כיצד נבחר בפסיכולוג?
ייתכן מאוד שאינכם יודעים לשים את האצבע ולהגדיר במדויק את החוויות האישיות שאתם נושאים עמכם, אך בהחלט תוכלו להכיר בתסמינים השונים אשר יכולים להכווין אתכם למטפל הנכון. האם אתם סובלים מכאבים כרוניים? או אולי חשים כי אינכם עומדים עוד במתחים נפשיים גדולים המופעלים עליכם? האם אינכם מצליחים להירדם בקלות? או שמא חשים פעילות לב וזיעה קרה וחושדים כי מדובר בהתקף חרדה? האם אתם מרגישים כי אתם מתקשים להתמודד עם מחלה פיזית קשה, המעיקה עליכם רגשית?
את החיפוש הראשון שלכם נסו למקד על-פי חווייתכם האישית.
מיקום יכול להשפיע רבות על אופיו של המפגש
לאחר שהנחתם את האצבע על נושא הטיפול הכללי שאתם מחפשים, הקפידו לחפש את הפסיכולוג על-פי מיקום גיאוגרפי שיהיה נוח עבורכם ורק עבורכם. נכון יהיה לומר כי ישנם מטפלים ידועים שיצדיקו נסיעה ארוכה וממושכת, אך מוטב גם לשאול אם אכן נקפיד להגיע למפגשים באופן תדיר ומסודר.
במרבית הפעמים, הרי שמוטב לבחור במיקום הנמצא סמוך לביתנו או מקום העבודה. כך שאם אתם עובדים בתל אביב, הקפידו לחפש אחר פסיכולוג בתל אביב אליו תוכלו להגיע בשעות הערב, או לפני תחילת העבודה. זכרו כי אם תדירות המפגשים תהיה פחותה עד אפסית, הרי שאפקטיביות הטיפול תרד בהתאם.
הסתמכו על תחושת הבטן שלכם
לפני הגעתכם לקבלת טיפול פסיכולוגי, מרבית הסיכויים שתיצרו עם המטפל או המטפלת קשר טלפוני ראשוני. נסו רגע להתעכב על תחושת הבטן שלכם; האם החיבור הרגיש נכון? האם חשתם בצורה הבסיסית ולו המועטה ביותר, כי אתם נמצאים לפני תחילתה של דרך חדשה, שבסופה תמצאו את הפתרון למכאובים הפנימיים?
זכרו כי טיפול פסיכולוגי הוא איננו מסע חד-צדדי, ועלינו לבסס מערכת יחסים של מטפל- מטופל, בה אנו בוטחים בדמות המייעצת שמלווה אותנו. טיפול פסיכולוגי הוא מסע משותף שבו אנו לומדים לראות דברים אחרת ולהתמודד עם הסביבה החיצונית ועם רחשנו הפנימיים בצורה שונה וחדשה.