ביטוח אחריות מקצועית מיועד לבעלי מקצועות חופשיים. אלו יכולים להיות רופאים, רואי חשבון, מהנדסים, אדריכלים, ברוקרים ומנהלי תיקי השקעות, מתרגמים, מתווכים, כתבים טכניים וכו’. אם אתם עוסקים באחד המקצועות שהוזכרו לעיל, רצוי מאוד שיהיה לכם ביטוח שיגן עליכם מפני תביעות נזיקין מצד שלישי, הפרת חובה מקצועית שנעשה בתום לב ועוד. במאמר זה, נרחיב על ביטוח אחריות מקצועית המיועד לרופאים.
רופאים יכולים למצוא עצמם במצב בלתי אפשרי ומדוע?
התפקיד של הרופאים הוא לתת למטופלים טיפול מסור ומקצועי. כלומר מצד אחד, עליהם לבצע את כל הבדיקות והטיפולים הנדרשים וכל זאת בכפוף למערכת הבריאות ולהגבלות הכלכליות שהיא מטילה עליהם (לדוגמה, המחיר הגבוה של הבדיקות והתקציב המוגבל של משרד הבריאות) ומצד שני הם גם חשופים כל הזמן לתביעות של רשלנות רפואית (מצד החולים). על מנת שהרופאים יוכלו להגן על עצמם מפני תביעות וכמו כן על מנת שישפרו משמעותית את מעמדם המקצועי, יש צורך בביטוח כמו ביטוח אחריות מקצועית.
איך אפשר לקבל הגנה מפני תביעות של רשלנות רפואית?
רוב הרופאים כבר מכירים את פוליסת הביטוח הנקראת גם “ביטוח אחריות מקצועית”. מדובר על פוליסה שמוצעת על ידי חברות הביטוח השונות. את הפוליסה הזאת ניתן לעשות באופן פרטי או שניתן להצטרף אליה במסגרת המוסד הרפואי בו הרופאים מועסקים. אגב, כל פוליסה כזאת, ניתן להרחיב בהתאם. על פי מחקרים וסטטיסטיקות שנעשו בשנים האחרונות, נמצא שבדרך כלל הרופאים שהינם חשופים ללא מעט תביעות הקשורות לרשלנות רפואית הם רופאי נשים, רופאים כירורגים ומנתחים. אגב, מי שנמצא בצד שאינו חשוף כמעט לתביעות, הם רופאים כמו קרדיולוגים ורופאים מתחום בריאות הנפש.
ביטוח אחריות מקצועית הוא בגדר חובה לרופאים
במדינת ישראל, לעובדים בבתי חולים מוצע ביטוח אחריות ממשלתי. מה שכן, יש רופאים שעובדים באופן פרטי או כאלה שעובדים גם בבתי חולים ממשלתיים וגם באופן פרטי ואז הם נדרשים לבטח את עצמם באמצעות פניה לחברות הביטוח. ביטוח אחריות מקצועית הוא ביטוח שיש לחדש כל שנה ומדוע? זאת משום שיש חוק התיישנות מאוחר. כלומר הרופאים יכולים להיות חשופים לתביעות למשך המון שנים. על כן, חשוב מאוד שיהיה כיסוי ביטוחי שיהיה בתוקף.
איך נקבעת הפרמיה של הביטוח?
מטרת הביטוח היא להגן על הרופאים מפני תביעות. ההגנה תהיה באמצעות פיצוי שחברת הביטוח תשלם לתובעים. הפרמיה שהרופאים צריכים לשלם, תהיה על פי מידת הסיכון הכלכלי. מדובר על אותו סיכון כלכלי שחברת הביטוח עשויה להיחשף אליו במצב של תביעה מצד המטופלים. לפני הכל, חברת הביטוח תבצע שקלול של פיצוי ממוצע ובהתאם לכך תקבע את הפרמיה הנדרשת. מעבר לכך, חברת הביטוח תיקח בחשבון גם את שנות הניסיון שיש לרופא ותתחשב גם בנתונים כמו, האם יש לו תביעות רשלנות מהעבר, האם יש לו עבר פלילי וכו’.
המידע מוגש באדיבות חברת גור קבוצת ביטוח