ברזל הוא אותו מינרל אשר מצוי, יחסית לכל המינרלים האחרים, בכמות הרבה ביותר בגוף האדם, ולכך ישנה סיבה משמעותית – תפקידו המכריע בנשיאת החמצן בגוף, בחילוף החומרים, בתהליכי ההתפתחות והגדילה ובתפקודים אחרים ונוספים של הגוף. יחד עם זאת, חוסר בברזל או ליקויים בספיגת הברזל בגוף הינן תופעות שכיחות למדי, אשר עלולות לחייב, בד בבד עם נטילת תוסף ברזל, גם בדיקות בתדירות גבוהה ומעקב רופא. כאמור – הברזל חיוני מאין כמותו לתפקוד הגוף, ומחסור בו הוא אינו עניין של מה בכך.
מהם הגורמים למצבי חוסר בברזל?
הסיבה הראשונה למחסור בברזל, היא, כמובן, תזונה לקויה. תזונה שאינה מודעת לצורך לספק לגוף את רמת הברזל הנדרשת לו, או לחילופין, שאינה מודעת לשיבושים שעלולים להתרחש בספיגת הברזל בגוף. סוגי אורח חיים מסוימים (כצמחונות, טבעונות, טבעונאות וכד’) עלולים ליצור מחסור בברזל בשל גריעת המזונות מהחי, מאידך, אי השלמת החוסרים על ידי מקורות עתירי ברזל שאינם מגיעים מן החי. גיל מתקדם, אף הוא, עשוי להוות סיבה משמעותית במצב של מחסור בברזל.
חוסר ברזל בגיל מבוגר
גם כאן מדובר לרוב, בשילוב של מספר גורמים. הראשון בהם, הוא קשיים בלעיסה, שאינם מאפשרים לקשיש לצרוך מזונות עשירים בברזל כמו בשר ומוצריו. הגורם השני, הוא ירידת כושר הספיגה של הברזל בגוף. עם הגיל, הגוף האנושי מאט את פעולתו ומתקשה בביצוע פעולות, אשר בעבר, ביצע אותן ללא קושי. כאן, בחלק מהמקרים, ניתן לפתור את הבעיה בצריכת מזון או שתייה המכילים ויטמין C לצד הארוחה (ויטמין C מגביר את ספיגת הברזל).
נשים חשופות יותר לחוסר ברזל
אמנם, חוסר בברזל נפוץ בכל רובדי האוכלוסייה, אולם בנוסף לקשישים, ישנן קבוצות נוספות המצויות בסיכון גדול יותר למחסור כזה – פעוטות, ונשים הרות או מניקות. לנשים, מלכתחילה, קיימת נטייה טבעית מוגברת להתפתחות אנמיה, הן בשל אובדן דם הווסת מידי חודש, והן בשל האתגרים הפיזיולוגיים אותם מציבים ההיריון, הלידה וההנקה.
מה הם המקורות הנפוצים לצריכת ברזל?
ברזל, כמינרל, מצוי במבחר מגוון של סוגי מזון, כשהמקורות הנפוצים ביותר לקבלתו הם מזונות מן החי – חלקי פנים (בעיקר – כבד) של בעלי החיים, דגים, בשר הודו או בקר ואף ביצים. בנוסף להם, ברזל מגיע גם ממקורות מהצומח שביניהם – שמרי בירה, אגוזים ושקדים שאינם קלויים, שעועית (לבנה או ירוקה), שומשום מלא, דוחן, חומוס ועדשים. לכאורה, זמינים שפע של מקורות, שגם אוכלי הבשר וגם הדוגלים בסוגי תזונה אחרים, יכולים למנוע מחסור במינרל הכל כך חשוב הזה. אולם, בד בבד עם צריכת ברזל בתזונה, חשוב לדעת כי חלק מהמזונות העשירים בסיבים תזונתיים (למשל, מזונות צמחיים), סופחים אליהם את הברזל ומונעים את ספיגתו בגוף. לכן, במצבים מסוימים, שמירה על רמות ברזל נאותות, ומילוי מחסור אשר התגלה בבדיקת דם פשוטה, באמצעות תוסף מתאים אשר רמת ספיגתו גבוהה, נדרשת לעיתים קרובות גם למי שמחשיב עצמו כמקפיד על תזונה בריאה ומאוזנת.
בשיתוף אקוסאפ – מפתחת ומשווקת תוספי תזונה ייחודיים המבוססים על פטנטים יחודיים
התוכן בכתבה זו הוא בעל אופי של סקירה כללית בלבד, והמידע בו אינו התוויתי ואינו מהווה המלצה רפואית מוסמכת.