הורים רבים נאלצים להתמודד עם תופעת הגזים אצל תינוקם, תופעה מעייפת ולעיתים מלחיצה שאף עלולה להביא את ההורים הצעירים לתחושת חוסר אונים. בדיוק עבורכם, הכנו מאמר המסביר באופן פשוט כמה דברים חשובים שאתם צריכים לדעת בנושא.
גזים אצל תינוקות – מתי מתחיל?
תופעת הקוליק ,(Colic) היא תופעה המאפיינת את רוב התינוקות בשבועות הראשונים לחייהם (ליתר דיוק, החל מגיל שבועיים לערך) ומתבטאת בבכי שבא לרוב בתוך חצי השעה שאחרי הארוחה, כאשר התינוק נרגע (או נרגע מעט) רק במעין תנוחת שכיבה (כשהוא מונח עם בטנו על הזרוע של ההורה) או עמידה (כשהתינוק יוחזק כשבטנו צמודה לחזה ההורה, ראשו מונח על הכתף בעדינות וההורה טופח קלות על גב התינוק). חשוב לדעת כי כיום המדע לא לגמרי בטוח לגבי הסיבה הממשית הגורמת לגזים אצל תינוקות, אולם אין ספק כי מדובר בתופעה שכיחה שלרוב איננה מסוכנת, אך יכולה להדיר שינה הן מעיניי התינוק והן מעיניי הוריו.
כיצד להיערך אל הגזים כמו שצריך?
בדומה לתופעות נוספות אצל תינוקות, גם במקרה זה יש להאזר בהמון סבלנות ונכונות לסייע לתינוק ככל הניתן. למרות הדרכים הרבות בהן ניתן לנסות להקל על תינוקכם כשברור לחלוטין שהתהליך לא נעים לו כלל, יש לקחת בחשבון שייתכן והתינוק יירגע דווקא מדרך לא צפויה, או כזו שלא הכינו אתכם אליה.
השלב המעשי: מה לעשות כאשר התינוק סובל מגזים?
שלב ראשון – נשימה עמוקה. שלב שני – הכינו מגבת\חיתול בד להניח על זרועכם או הכתף, היכן שראש התינוק לרוב מונח, לשם הגנה בסיסית מפני פליטה של התינוק, במידה ותגיע . קחו בחשבון כי כאשר התינוק פולט, לרוב הלחץ ישתחרר אולם ייתכן והתינוק יסבול פשוט מגזים ללא פליטה.
בכל מקרה, נסו להחזיק את התינוק באותה תנוחת “עמידה” (כמובן כאשר הוא נשען על הכתף בבטחה) או על הזרוע כשהוא מוחזק היטב. נסו לטפוח קלות על גבו במשך רבע שעה-חצי שעה ולראות אם זה עוזר.
מה לא לעשות?
במידה ונדמה לכם כי מדובר במקרה חריג, גם כאשר זו רק השערה, עדיף לגשת לרופא\ה. בנוסף, חשוב מאוד לא לנסות להשכיב אותו לישון על הבטן, גם כאשר נדמה שזה מקל עליו – השכבה על הבטן נחשבת למסוכנת, בייחוד עבור תינוקות רכים. בנוסף, נסו מראש להאכיל אותו בקצב איטי ככל הניתן, כמובן באופן שלא מעצבן אותו או גורם לו לבכות. בדומה לנו, אכילה בקצב איטי תסייע במניעת הצטברות גזים ואף תקל על פליטתם אח”כ. לבסוף, זכרו כי גם אם נדמה שההאכלה מרגיעה אותו, חשוב מאוד לא להשתמש באוכל כ”תרופה” לגזים, או כדרך להרגיע בכי שנגרם בעקבות גזים, בעיקר משום שפעולה כזו רק תחריף את הבעיה במרבית המקרים.