דימום וסתי כבד מוגדר כדימום שבו אישה מאבדת יותר מ-80 מ”ל דם במהלך וסת אחת. מצב זה מאופיין בצורך להחליף כמות רבה של תחבושות וטמפונים, לרוב יותר מטמפון\תחבושת כל שעתיים. מצב זה מלווה בתחושת עייפות, קושי בפעולות הדורשות ריכוז ויכולת למידה, כמו גם קושי לבצע פעילויות יומיומיות המצריכות מאמץ ופוגע בשגרת החיים של מתבגרת, כמו פעילות גופנית או חברתית.
העייפות והקושי לשמור על שגרת הפעילות התקינה נובעים מכך שבשל איבוד הדם, יורדת רמת הברזל בדם ובמחסני הגוף ובהמשך פוחת גם מספר תאי הדם האדומים, מצב המכונה אנמיה. תאי הדם האדומים מכילים המוגלובין, שהוא חלבון הנושא בעזרת ברזל את החמצן המובל באמצעות הדם לרקמות הגוף השונות, כדי לספק את צרכיהן האנרגטיים. כאשר נוצר מחסור בתאי דם אדומים מובל פחות חמצן ומורגשת עייפות קשה, סחרחורת, קשיים בריכוז ואף קוצר נשימה.
חוסר בברזל פירושו שאין לך מספיק ברזל כדי לענות על צורכי גופך. מצב זה עלול להוביל לאנמיה של חוסר ברזל, מצב שבו גופך כבר אינו מסוגל לייצר את כמות תאי הדם האדומים הבריאים שאת צריכה. בשלב הראשון – חוסר בברזל , גם אם טרם התפתחה אנמיה יכול לגרום לתשישות, לקשיים בריכוז ולרגישות יתר לזיהומים. את עלולה להבחין גם בתסמינים חיצוניים נוספים כמו למשל נשירת שיער, ציפורניים שבירות וחיוורון, גם אם אינך סובלת מדימום וסתי כבד, ייתכן שתתקשי להחזיר את הברזל שאבד לך במהלך הדימום הווסתי, במיוחד אם כמות הברזל בתזונה לא מספיקה כדי לאזן את כמות הברזל שאבדה בזמן הדימום, את עלולה לסבול מחוסר ברזל.
בנערות מתבגרות ישנה הבשלה\התפתחות של מערכת הורמונלית האחראית על מחזור הווסת, לכן בשנים הראשונות לאחר קבלת וסת ראשונה באופן תקין תתכן אי סדירות במחזור הווסת עם נטיה לדימום מוגבר, דימום וסתי ארוך, או תדיר, לכן אוכלוסיה זו נמצאות בסיכון לחוסר ברזל ואנמיה. אנמיה חמורה מחוסר ברזל ודימום וסתי כבד המצריכה טיפול רפואי דחוף, כולל אשפוז ועירוי דם, היא בעיה שכיחה אך לא מאובחנת מספיק בנערות מתבגרות. בנוסף למניעה ולאבחון מוקדם, יש צורך בגישה מקצועית בניהול הראשוני של מתבגרות עם דימום וסתי כבד ואנמיה מחוסר ברזל חמורים.
מחסור בברזל ועייפות הן בעיות נפוצות אצל נשים מתבגרות. דימום וסתי כבד (HMB) קשור הן למחסור בברזל והן לעייפות. במחקר שנערך בקרב נערות בגילאי 11-17 נבדקו ההשפעות של איבוד דם הווסת, על תסמיני העייפות. נמצא כי ציוני חומרת העייפות היו גבוהים משמעותית בנשים צעירות עם HMB בהשוואה לקבוצת ביקורת ללא דימום וסתי כבד2.
במחקר אחר נבחנו נערות בגילאי 9-19 עם מחזור וסתי כבד על מנת לבדוק את שיעור המחסור בברזל שאינו מאובחן ברמת המוגלובין נמוכה. מדידת רמות פריטין במתבגרות עם דימום וסתי כבד עשויה לאפשר יישום מוקדם יותר של טיפול בברזל ושיפור בתסמינים3.
במחקר נוסף שנעשה במתבגרות בגילאי 11-19 שהגיעו למיון עם דימום וסתי כבד נמצא כי הן בסיכון משמעותי למחסור בברזל אך אינן עוברות בדיקה או טיפול, דבר שעלול להיות בעל השלכות משמעותיות4.
עייפות עשויה להיתפס כחלק בלתי נמנע ממחזור הווסת אך אם תחושת העייפות שאת חווה קיצונית, ובאופן כללי אינך מרגישה טוב יותר בין המחזורים, יכול להיות שהתחושה הזאת נובעת כתוצאה מחוסר ברזל. סימנים נוספים לחוסר ברזל עם או בלי אנמיה כוללים: חיוורון וקשיים בריכוז, כאבי ראש ,נשירת שיער, ציפורניים שבירות ועוד.
הדימום החודשי הוא חלק בלתי נפרד מחייך ומחזור תקין מהווה סמן לבריאות כללית כך שחשוב מאוד לדון על מאפייני המחזור והדימום החודשי עם הרופא\ה שלך. אם הדימום החודשי שלך משפיע על חייך, בין אם הדימום כבד ובין אם לא, עלייך לפנות לייעוץ. בדיקת דם כגון ספירת דם ומחסני ברזל-פריטין ,תאפשר לך לדעת אם את סובלת מחוסר ברזל ואנמיה. תזונה בריאה ומאוזנת יכולה לעזור לך לשמור על מאגרי הברזל ברמה תקינה.
הכותבת היא דר’ דבורה באומן רופאת נשים בכירה מנהלת מרכז בת-עמי- מרכזת תחום גינקולוגיה של ילדות ומתבגרות. המרכז האונברסיטאי הדסה עין כרם